Oplenac: Lideri pozvali na jedinstvo i praštanje

Oplenac: Lideri pozvali na jedinstvo i praštanje

26 maja 2013

saborna (3)_620x0Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić rekao je na Oplencu da srpski narod više ne može sebi da dozvoli podele. Nikolić je ocenio da je povratkom posmrtnih ostataka kraljevske porodice u otadžbinu ispravljena velika nepravda i učinjen korak ka nacionalnom jedinstvu. On je istovremeno poželeo da upokojeni Karađorđevići imaju večni spokoj i da budu simbol novoga života i nove nade za sve u boljoj i jedinstvenoj Srbiji, u kojoj „pravda drži zemlju i gradove“.

Predsednik Srbije je konstatovao da je istorija srpskog naroda, osim slavnim herojskim delima, borbom za pravdu i istinu, obeležena i unutrašnjim podelama i sukobima.

„Upravo je to jedan od razloga što su Srbi vrlo često, ili skoro uvek, nesrećniji nego što zaslužuju, a njihova država prepoznatljiva po zlehudoj istorijskoj sudbini“, porimetio je Nikolić.

„Kod nas su podele i zavade česta pojava, čak i među braćom i sestrama, ponekad i ni oko čega. Jedan od sukoba nastao je tokom Drugog svetskog rata i imao je tragičan epilog, čije posledice osećamo i danas. Mržnja između dva srpska pokreta, četničkog i partizanskog, koji su proglasili iste ili vrlo slične ciljeve, dovela je do bratoubilačke ostrašćenosti i ogromnih ljudskih žrtava“, podsetio je Nikolić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić apelovao je, posle sahrane posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Krađorđevića, kraljica Marije i Aleksandre i princa Andreja Karađorđevića u porodičnoj kripti na Oplencu, na nacionalno jedinstvo i pomirenje.

„Ovim je zalepljen poslednji deo mozaika koji govori o istoriji našeg naroda i države. Prošlost se ne može izmeniti, ali greške se danas ispravljaju. Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven, da ne pravi greške“, rekao je premijer, obraćajući se građanima ispred zadužbine porodice Karađorđević.

„Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna“, podsetio je Dačić i dodao da je i njegovo prisustvo sahrani doprinos nacionalnom pomirenju između onih koji su u prošlosti bili na jednoj ili drugoj strani.

Predsednik je rekao da su drugi narodi sa pravom postavljali pitanje: kakva je to Srbija u kojoj potomci onog koji se za nju borio, obnovio je, unapredio, nemaju prava, bar kao ostali građani, kako to da su lišeni državljanstva, imovine, časti, čak i drevnog prava da im srpska zemlja pruži zaštitu posle smrti.

„Neki od nas su se pitali: šta stoji iza svega toga? Možda strah od srpskog bunta u borbi za pravdu? Ili strah od toga da se ujedinjeni borimo za ono što je naše? Ili možda strah da nove vođe neće dostići popularnost Kralja Petra Prvog? Mi više sebi ne možemo, ne smemo da dozvolimo podele i nepravdu. Na to nas obavezuju naši preci, koji su podneli nesebičnu žrtvu za otadžbinu“, rekao je Nikolić.

„Moja dužnost, kao predsednika svih građana, bez obzira na bilo kakvu, pa i političku podelu, jeste da učinim sve i doprinesem konačnom pomirenju i jedinstvu našeg naroda. Dao sam i sopstveni primer“, ukazao je Nikolić.

Prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević izjavio je da je ovo veliki, tužan, ali i svečan dan i istorijski trenutak za porodicu Karađorđević, ali i za ceo srpski narod i Srbiju.

„Okupili smo se danas da odamo poslednju poštu i ispratimo kralja Petra Drugog, kraljicu Aleksandru, kraljicu Mariju, i kraljevića Andreja, čija je sudbina kroz istoriju bila tesno povezana sa sudbinom celog naroda, ali i sa nastankom moderne srpske države“, rekao je princ Aleksandar.

„Ostvarilo se zaveštanje mog pradede kralja Petra Prvog da svi Karađorđevići budu sahranjeni na jednom mestu, pored svog pretka vožda Karađorđa, ostvarila se najveća želja mog oca Petra Drugog, majke kraljice Aleksandre, bake kraljice Marije i strica princa Andreja da se vrate u otadžbinu“, rekao je prnic Aleksandar.

„Danas su ovde, na Oplencu, među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima. Za mene kao starešinu kraljevskog doma i kao Karađorđevog potomka ovo je veliki dan, tužan, ali svečan – pun emocija i ličnih uspomena. Ovo je istorijski trenutak za kraljevsku porodicu, ali i za ceo srpski narod i Srbiju“, poručio je princ Aleksandar.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je danas na Oplencu ispravljena velika istorijska nepravda. „Ljudski je grešiti, ali i shvatiti da se greši i pokajati se“, naglasio je patrijarh, ističući da su to dobro shvatili predstavnici sadašnje vlasti u Srbiji i ispravili nepravdu prethodne vlasti. To je istorijski čin i poduhvat, dodao je poglavar SPC.

On je podsetio da je četvoro članova porodice Karađorđević preživelo okupaciju i da su bili prinuđeni da napuste otadžbinu i žive u izgnanstvu, oskudici, nezasluženom poniženju…

Ipak, najveća nevolja koja ih je snašla je, kako je rekao, to što su bili lišeni svih prava i prava povratka u zemlju, koju su svojom krvlju gradili. „Sada mogu da počivaju u svojoj zemlji u crkvi Svetog Đorđa zajedno sa članovim svoje porodice“, rekao je patrijarh.

Ovo je veliki događaj za kraljevski dom Karađorđevića i srpski narod, naglasio je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *