OPOMENA ZA SRBIJU – Nedim Sejdinović i Dinko Gruhonjić kao stubovi vojvođanskog separatizma

OPOMENA ZA SRBIJU – Nedim Sejdinović i Dinko Gruhonjić kao stubovi vojvođanskog separatizma

29 oktobra 2014

GAFITPiše: D. Gosteljski

Danas je Branko Dragaš na svom blogu postavio jedno veoma važno pitanje. U tekstu, pod naslovom „Za koga je određen pozivni broj 00384?“, Dragaš nas opominje i podseća:

„Pripremale su se nove države. Svaka država je dobijala svoj pozivni telefonski broj. Srbija je zadržala prvi broj -00381. Novostvorene države Hrvatska i Slovenija su dobile 00385 i 00386. Bosna i Hercegovina je dobila – 00387. Makedonija -00389 Zašto su preskočeni brojevi – 00382, 00383 i 00384? Ostala je krnja Jugoslavija, nazvana SRJ. A onda se programirano odvojila Crna Gora. Koja je programirano dobila broj 00382. Posle je sve rađeno da se odvoji Kosovo. Uspeli su u tome. Izdajnički režim u Beogradu je priznao nezavisnost Kosova potpisujući Briselski sporazum. Tako je Kosovo dobilo pozivni broj – 00383. Ostao je još jedan broj. Kome je namenjen broj 00384? Šta mislite? Plan je da taj broj pripadne – Vojvodini! Republici Vojvodini! Sve se sprema da Vojvodina dobije državnost. Režim je pripremio da Vojvodina preuzme policiju. Tako se počinje. I dalje verujete u slučajnosti? Blago vama!“

Sledeći takvu logiku, teško da iko razuman može da dođe do drugačijeg zaključka, od onog do kojeg je došao Dragaš. Broj 00384 sigurno nije „propušten“ tek tako? Nekome je namenjen, a najlogičnije je da je on ostavljen da bi se, kada za to dođe vreme, dodelio severu Srbije, koji će se u doglednom vremenu odvojiti od države Srbije na sličan način kako je to ranije učinila Crna Gora. Naravno, ako crnogodrski model ne bi bio uspešan, postoji i drugi način – nasilan – onako kako se to desilo na Kosmetu, gde je tamošnja nelegitimna skupština proglasila nezavisnost te paradržave. Zapad će sigurno opet stati na onu stranu koja bude jasno orijentisana protiv srpskih interesa. To jeste, naši „zapadni prijatelji“ (posebno Amerikanci, Britanci i Nemci) godinama neskriveno rade na projektu odvajanja severne srpske pokrajine i stvaranju nove države (osme po redu), na prostoru bivše SFRJ.

Jedan od stubova vojvođanskog separatizma (što je poseban kuriozitet) postalo je jedno novinarsko udruženje – Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), na čijem se čelu (kakvog li apsurda!) nalaze dva imigranta iz bivše BiH (Nedim Sejdinović iz nekog sela pored Tuzle i Dinko Gruhonjić, negde iz okoline Banjaluke). Njih svojski podržavaju (finansiraju) mnoge „nevladine“ organizacije sa „prijateljskog“ Zapada – NDI, USAID, British embassy, Fridrih Ebert štiftung, ali i mnoge druge organizacije koje u banana državama postavljaju i smenjuju svoje marionetske režime. Glavno glasilo NDNV-a je internet portal „Autonomija“, na kome se jasno mogu pratiti aktivnosti vojvođanskih secesionista.

I eto, danas se na tom glavnom NDNV separatističkom mediju pojavio članak pod naslovom „Ustavna trulež“. Napisao ga je izvesni Đorđe Subotić, nekakva „siva eminencija“ onih koji bi hteli da sever Srbije (poznat pod imenom Vojvodina) dobije samostalnost i postane osma republika (nezavisna država) na postjugoslovenskim prostorima. Već iz naslova jasno se može videti na šta autor Subotić cilja, jer odmah sugeriše čitaocima da je Ustav Srbije „truo“ i da takvu „trulež“ treba što pre i što temeljnije ukloniti (razoriti). A zbog čega je Ustav „istrulio“? Najpre zato, objašnjava nam Subotić, što najviši pravni akt Srbije „proklamuje separtizam, jer je neopravdano izdvojio srpski narod valjda kao nebeski od „svih građana“. Dobro ste pročitali: separatista tvrdi da je Ustav Srbije „separatistički“.

A da je takav nonsens – gde separatista koji zagovara postojanje nekakvog vojvođanskog naroda priča o separatizmu većinskog naroda (Srba) – prešao u neku vrstu separatističkog ludila, potvrđuje i Subotićeva teza da „Evropska unija ne toleriše kolonijalni odnos svojih članica, a važećim Ustavom je Vojvodina u suštini unutrašnja kolonija Srbije“. Takva priča o Vojvodini kao „unutrašnjoj koloniji Srbije“ bila bi bespredmetna, kada ne bismo znali da ovde Subotić ne iznosi samo svoje mišljenje. Problem je u tome što je, nažalost, tačno ono što on kaže – to jeste, tačno je da iza mišljenja da je „Vojvodina srpska kolonija“ stoji Evropska unija. Tako se dešava da notorna besmislica dobija konkretan smisao time što moćnici iz EU nasilno zaključe da je besmisao isto što i smisao. Dodatni razlog za spaljivanje „trulog Ustava“ , Subotić vidi u „činjenici“ da on „usporava evrointegracijske procese Srbije“. Dakle, po mišljenju vojvođanskih separatista, da bi se nešto sastavilo, neophodno je da se to isto najpre rastavi na „sastavne delove“.

Đorđe Subotić je nekakav kopredsednik Koordinacono-akcionog odbora separatističkog pokreta pod nazivom „Vojvođanska konvencija“. Iako on otvoreno radi na rušenju države Srbije, nikome u srpskoj aktuelnoj vlasti ne pada na pamet da ga pozove na odgovornost zbog takve nezakonite “političke” aktivnosti. Da su stvari otišle predaleko i da Srbija mora pod hitno da reaguje ukoliko ima nameru da spreči rastakanje države, jasno govori i Subotićevo pozivanje na „istorijsko pravo Vojvodine“, da sama odluči o svojoj sudbini. On tvrdi da „Vojvodina nije nastala na teritoriji sadašnje Srbije, i da se bitno razlikuje od drugih geografskih regiona u Srbiji“. Ozbiljnim istoričarima jasno je da je to netačno. Vojvodina je komunistička tvorevina, koja je izmišljena nakon Drugog svetskog rata. Pod takvim imenom i u sadašnjim „granicama“ Vojvodina nikada pre Drugog svetskog rata nije postojala. Vojvodstvo Srbija iz 19. veka (1849-1860), kako vidimo, nije Vojvodina i ono u sebi jasno sadrži ime Srbija. Prema tome, svako pozivanje na nekakvo „istorijsko pravo“ Vojvodine ne samo da je istorijski netačno, nego je to i jasan antidržavni i antisrpski čin.

Vojvođanski separatisti se kamufliraju i kriju se iza dimne zavese navodne borbe protiv antifašizma. Oni su „najveći“ branioci tekovina „najvećeg sina jugoslovenskih naroda i narodnosti“. Otuda oni insistiraju na tome da je „Vojvodina jedini konstituent federacije bivše SFRJ čije pitanje nije rešeno“. Dobija se utisak da se opasnost na severu Srbije minimizira i da režim ne obraća nikakvu pažnju na taj deo zemlje. Zapravo, izgleda da srpsku aktuelnu vlast ništa osim same vlasti ne zanima. Kao da poručuju narodu: Posle nas potop! Režim se predao ličnim ambicijama, nekontrolisanom hedonizmu i jalovom političkom diskursu u kome osim prazne priče ne postoje nikakvi ozbiljniji orijentiri i ciljevi. Onaj ko nekažnjeno priča o „truleži Ustava“, jasno radi na tome da čitava Srbija istruli i dodatno se raspadne. I takav će u tome sigurno uspeti, ukoliko se vlast i dalje bude bavila samo pukim održavanjem na onim pozicijama na kojim se trenutno nalazi i dok se problemi unutar zemlje budu tretirali samo kozmetičkim (palijativnim) sredstvima i merama.

Na Srbima je da ne dozvole da se onaj pozivni broj 00384 dodeli onima kojima je odavno namenjen. A ako Srbi to ipak dopuste, tada su “trulež” pošteno zaslužili.

(Koreni.rs)

KOMENTARI15 komentara

 1. novica Stanisic says:

  Srbija je jedina drzava na svetu u kojoj svako selo prema veroispovesti ima pravo na Autonomie i drzavu sa odobrenjem uz pomoc evropske unije. Kad ce ti nasi politicari da shvate i pocnu voditi jednu Politiku za ocuvanje jedinnstvene srbiji kao nacije i u njenim granicama ??? . Nigde na svetu se nemrzi ni jedan narod i proterava u svetu kao srbi. To ce biti treci narod bez drzave ako njihove politicari nebudu poceli sa jedinstvenom politikom .

 2. hm says:

  ako već postoji dotična opasnost država srbija bi trebala da krene u integraciju tzv komunističke vojvodine u Srbiju i to deo po deo , počev od banata pa polako prema novom sadu i tako će se rešavati problem .Svako ko kaže da ovakve u tekstu nabrojane aktivnosti nisu ozbiljne greši jer projekti na ovom prostorima se prave identično , iz antisrpskog lonca zato bi trebalo delovati

 3. Dragana says:

  Mislite li da se tu nesto moze uraditi? To je odavno dogovoreno i tako ce i biti! Samo ne znamo kada :(

 4. vlada says:

  Moji su dosli u Vojvodinu. Sa mamine strane sa Arsenijem Carnojevicem, a sa tatine strane pre sedamdesetak godina iz Like. Oni koji su tada dosli bili su Srbi, i po kojoj ja to liniji sada nisam Srbin, nego nekakav Vojvodjanin? Valjda cemo se i mi nesti pitati. A gosp. Suboticu porucujem da spusti loptu (prestane da sere), jer Vojvodina nece iz Srbije dok je nas Srba u njoj, a i kako bi kad se ona i zove Srpska Vojvodina.

 5. Aga i vuk says:

  Srbija je pravoslavna i srbija je celovita. Polako ce sve doci na svoje mesto kada srbija bude zemlja srba, a ne turaka, jevreja i ostalih kineza. Sada smo mi srbi ugrozeni, ali samo polako. S' verom u Boga braco. Da ne spominjem da nam skrnave jezik i pismo na svakom cosku.

 6. Goran says:

  +384 Alo, jel to Banjaluka?

 7. s@Ša says:

  Narod koji ne pamti svoju prošlost nema ni budućnosti a mi svoju prošlost gazimo kad god to možemo, zaboravljamo je i pljujemo je kao ni jedan narod u svijetu,vijekovima vatikanski psi rata udaraju na nas pokušavajući da prošire katoličanstvo prema istoku i uvjek nailaze na istu branu koja im to nedozvoljava a ta brana su Srbi,ovaj put su krenuli sa drugom taktikom ako ne mogu vojno da nas unište pustiće nas same da to uradimo za njih a niko bolje do samih Srba ne radi na svoju štetu i evo nam još jednog dokaza za to iz sjevernog dijela Srbije koji nazvaše Vojvodina,radi Vatikan neumorno na stvaranju nove nacije ,,Vojvođana" a bog dao kad njih stvori automatski će stvoriti i zemlju za njih jer šta je nacija bez zemlje i bez jezika a mi kao najveći glupaci sve to aminujemo i šutimo jer bože dragi ništa nas ne smije skrenuti sa našeg evropskog puta pa ni to što će Srbija na kraju tog puta biti manja i od Beogradskog pašaluka!

 8. dragce says:

  A jeste se i okupiili da pregovarate,pazi da nas nespasite...ko zna mozda je neko i od nas Srba napisao ovo na zidu....cisto posto nema drugi posao i sad ceka ko ce se prvi upecat,i vid slucaja odm a mi kao nedamo se ma daaajjjj

 9. bivši srbin says:

  Možda će biti malo pretrpano na početku, ali biće dovoljno mjesta za sve u beogradskom pašaluku, srećom natalitet opada.

 10. Sale says:

  Kako se od Srba stvaraju Zombi nacije: crnogorska, “bošnjačka“, hrvatska, vojvođanska...http://zlj13051967.wordpress.com/2014/09/06/kako-od-srba-stvaraju-zombi-nacije/.

 11. stojadin says:

  Sve je rađeno na osnovu ustava iz 74.Po tom ustavu i vojvodina i kosovo su imali status republike iako su bile pokrajne. Imale su svoje sudove,policiju itd. 88 - jogurt revolucija pitanje je kako je i gde su dokazi o ukidanju istog,a 89 kosovo gazimestan isto kao i u vojvodini. pitanje je da li je prošlo u prištini u parlamentu ukidanje i pripajanje matici (čitaj beogradu ). kosovo je na osnovu dotičnog ustava samostalna država i sa tim se treba pomiriti jer je istina, a po pitanju vojvodine videćemo... stari znaju kako je bilo do ukidanja onog ustava,a kako je sad...

 12. Moni says:

  ...Vojvodina nikad nije bila srpska i niti je Srpska Vojvodina , tu su se izmesale nacije pa ima Mađari,Slovaci,Hrvati,Jugoslaveni,Crnogorci,Srbi ,Rumuni,Roma,Bunjevci,Rusini,Makedonci,Ukrajinci ,drugi..Vojvodinu poseduju raznolike nacije ne samo Srbi..... a premda ako stvarno pogledate malo istoriju cije je ova teritorija bila i kome je pripadala nekad MADJARIMA .. Ovde Vojvodina samo krava muzara Srbiji da je iskoristava ..Tamo se otvaraju fabrike da ima posla , pa vece plate ..Potrosacka korpa u Srbiji preko sto hiljada a u Vojvodini plata 15-20 hiljada i to ako je dobiju pa gde smo onda nije ni cudo da ljudi odu odavde ....sta ima od Srbije Vojvodina nista ...... Tako da nek bude sta treba da bude , samo da rata ne bude .,..ako bude veci mir i sloga medju nacijama u Vojvodini nego sada nego sada i bude mesto za rad i mogucnost lakseg zivota neka dobije pozivni broj 00384

 13. Maksa says:

  Znaci sad prvo treba da zovem 384 pa onda 21. Jel to moze odmak 'il jos treba da cekam? Ne marim da cekam samo ako ce se ostvariti...

 14. Viktor MADJARSKI SRBIN says:

  1.Ja samo da kazem da sam Srbin madjarskog porekla.....pola pola.... ako bi se gledalo da kazem krvno..odnosno po imenima u familiji..vise Madjar.... ali ..Ja sam,kao i moj otac rodjen u SRBIJI!!!! Ja konkretno u BG,kao i moj OTAC..jedan deda u Novom sadu a drugi u Novom Knezevcu(Jugosloveni,jedan se izjasnjava od njih dvojice kao Jugoosloven i danas,a drugi kao Madjar) ...elem... Ja sam odrastao tako da postujem svoju ZEMLJU SRBIJU!! ONA MI JE SVE!!!! u tim granicama u kojima sam rodjen,malo se izmenila granica,iako ja to nisam zeleo..tada sam bio mali.... Ali sada NE DAM NIKOME NI PEDALJ MOJE ZEMLJE !!!!! nece moci... samo da znate da MADJARI NECE DA OTCEPLJUJU VOJVODINU !!!(osim radikalne desnice) ....to rade sada muslimanski placenici... od ovog iz Pazara smrada EL MUFTIJA....i jos neki Srbi koji su dobili lovu.... tuga je to golema!!! NE DAJ SE MOJ NARODE !!!

 15. Djordje Tomic says:

  DA CE DA DODJE DO ODCEPLJENJA VOJVODINE OD MATICE, TO SE ZNALO JOS 92 GODINE, U JEDNOJ DEPESI, KOJA JE SASVIM SLUCAJNO, USLA U RUKE COVEKU KOJEM NIJE TREBALO, TO JEST, NESMOTRENOST ILI NAMERA VISIH OFICIRA BIVSE JNA KOJI SU DEPESU, OSTAVILI NA STOLU I OFICIR KOJI JE TREBAO DA SE JAVI SVOME PREDPOSTAVLJENOM, JE TO VIDEO I SHVATIO O CEMU SE TU RADI, KOPIRAO JE NABRZINU TAJ DOKUMENAT I IZASAO IZ KANCELARIJE, SVOG PREDPOSTAVLJENOG DA GA SACEKA NA HODNIKU, STO SE TO NIJE PRIMETILO A NI ORGINAL KOJI JE BIO PISAN NA ENGLESKOM I SRBSKO-HRVATSKOM, A NITI JE SVETLOST DANA UGLEDALA FOTOKOPIJA, KOJU JE TAJ OFICIR KOPIRAO I VRATIO ORGINAL NA STO SVOGA PREDPOSTAVLJENOG, TAKO DA NIJE NIKAKVA TAJNA, DA CE VOJVODINA DA SE ODCEPI, AKO VLADA SRBIJE NESTO NE URADI, SAMI KVAZI SRBI CE URADITI SVE STO JE U NJIHOVOJ MOCI DA SE VOJVODINA ODCEPI, OD MATICE, IAKO JE VOJVODINU, PO TRIJANONU, DOBILA SRBIJA, POSLE PADA VELIKE AUSTROUGARSKE MONARHIJE, KOJA JE KOJA JE 1918 GUBECI RAT GUBI I DEO TERITORIJE KOJU DODELJUJU ZEMLJAMA POBEDNICAMA PRVOG SVEDSKOG RATA I DODELJENO, A SRBIJA JE BILA NA STRANI SAVEZNIKA, KOJU TI ISTI TADA SAVEZNICI SRBIJE KOJU SU DALI PO TRIJANONU VOJVODINU, SRBIJI, SADA HOCE PONOVO DA JE OTMU I DA JE VRATE MADARSKOJ, DALI SVET PRAVI TO OPET VELIKU AUSTROUGARSKU DRZAVU, ZAR SU ZABORAVILI I ENGLESKA I FRANCUSK, KOLIKO JE NJIHOVIH BORACA I SUNARODNIKA IZGINULO TADA U TOM RATU, ZAR IM NISTA NIJE NI VAZNO NI SVETO, NEMOGU DA VERUJEM, DA SE SVE TOTAKO BRZO ZABORAVI, DA SE ZABORAVI DA POSTOJI DOKUMENT PODPISNICA TRIJANONA, ALI NEKA IM BOG SUDI PO NJEGOVOJ PRAVDI, KAO ONI STO SADA SUDE SRBIJI I IZIGRAVAJU BOGA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *