ОПОЗИЦИЈА И ПОНУДА

OPOZICIJA I PONUDA

16 aprila 2017

Piše: Vladimir Đukanović

Samo oni koji nemaju ništa da ponude narodu kukaju i cmizdre kako su slabo zastupljeni u medijima. U eri društvenih mreža tražiti alibi za izborni fijasko zato što si navodno slabo medijski zastupljen ravno je tvrdnji da je zemlja ravna ploča. Svaki jutjub snimak, dobro napisan fejsbuk status ili tvit imaju više pregleda nego bilo kakva dosadna politička televizijska emisija. Problem opozicije nije slaba medijska zastupljenost, jer ona je u mnogim segmentima daleko izraženija u odnosu na vlast, već je ključni problem opozicije nedostatak kvalitetne ponude. To vam je isto kao kada u prodavnici imate bajatu robu, a čudite se zašto niko ne želi da kupuje kod vas, već kod konkurencije.

Dokaza za ovu tvrdnju ima napretek. Krenimo npr. od Boška Obradovića. Možda zaista nije bio u dovoljnoj meri medijski zastupljen mada, s obzirom na njegovu objektivnu političku snagu, to i nije toliko tačno. No neka bude da je upravu. Iskreno, meni je krivo što nije bio još više medijski zastupljen, jer da jeste ne bi osvojio ni tih dva odsto, koliko je osvojio.

Tu činjenicu potkrepljujem time kako je glasao njegov najbliži komšiluk. Njegovim komšijama u Čačku sigurno nije bio potreban nijedan medij da saznaju nešto o Obradoviću, posebno ne onima koji žive na biračkom mestu gde Boško glasa. Čovek je na svom biračkom mestu kroz iglene uši došao do cenzusa. Elem, kada te najbliže okruženje tako oceni, onda možete misliti šta bi vam se dogodilo kada bi vas šira javnost malo više upoznala.

Čačanin je i Vuk Jeremić, koji je, ruku na srce, u selu svog oca nešto bolje prošao, ali je generalno u Čačku doživeo katastrofu. Može se uzeti sličan primer i za Sašu Jankovića, koji je u svojoj rodnoj Loznici prošao kao bos po trnju sa svega 15 odsto osvojenih glasova, što je rezultat ispod njegovog proseka na nivou Srbije. Nećete valjda reći da je Loznica veličine Njujorka, pa da njeni žitelji ne znaju da im je Saša Janković zemljak koji je tu odrastao, završio gimnaziju i proveo dobar deo svojih momačkih dana.

Suština priče je u bemislenoj argumentaciji o tome da bi navodno veća medijska zastupljenost opozicionih lidera, koja svakako nije bila mala, navodno donela njima bolji rezultat. Ukoliko zaista vlast može da utiče na medije kako tvrde opozicioni prvaci tražeći sebi alibi za izbornu katastrofu, iskreno molim Vučića da se u sledećoj kampanji vlast uopšte ne pojavljuje i da kompletan medijski prostor ustupi opoziciji. Uveren sam da bi dodatno medijsko pojavljivanje opozicije koja nudi ovo što je nudila u prethodnim izborima dovelo do toga da osvoje još manje glasova. Ovakvu opoziciju najiskrenije bi svaka vlast na svetu poželela.

Da zaključim: vi što danas demonstrirate jer vam se ne dopadaju izborni rezultati, kao prvi i osnovni zahtev trebalo je da istaknete promenu opozicije. Tek kada nju promenite i kada sa manje mržnje i ostrašćenosti krenete u političku borbu, onda je red da vlastima ispostavite određene zahteve. Sve dok to ne uradite, čini mi se da ćete morati posle svakih izbora tako nezadovoljni da izlazite na ulicu i kukate što ste loše prošli na izborima.

(Standard)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *