ОПОЗИЦИЈА У БЕЛОРУСИЈИ ДОБИЛА ЗНАК – Крећу на све или ништа

OPOZICIJA U BELORUSIJI DOBILA ZNAK – Kreću na sve ili ništa

24 oktobra 2020

AMBASADA Sjedinjenih Država u Minsku javno je posavetovala Amerikancima koji trenutno borave u Belorusiji da se opskrbe hranom, vodom i novcem.

Dala im je i instrukciju da izbegavaju demonstracije i druge „masovne događaje“.Apel i instrukcije otvoreno je povezala sa tobožnjim „narodnim ultimatumom“ koji je 13. oktobra šefu države Aleksandru Lukašenku postavila bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska.

Kao da je u situaciji da postavlja ultimatume i preti, zatražila je da podnese ostavku, „obustavi nasilje protiv učesnika mirnih protesta“ i „odmah oslobodi političke zatvorenike“.

Odredila je i rok – dve nedelje koji ističe za tri dana. I zapretila da će, u suprotnom, početi generalni štrajk u svim državnim preduzećima, a da će opozicija blokirati saobraćaj u celoj zemlji.

Još je pozvala sve čije su simpatije na strani pozicije da bojkotuju države prehrambene prodavnice“.

Tihanovska, koja boravi u Litvaniji i Poljskoj, a i u Berlinu i u Briselu od nje prave „beloruskog Huana Guaida“, sigurno ne bi krenula na sve ili ništa da nije dobila mig od Vašingtona.

Dakle, u ambasadi SAD u Minsku predobro znaju šta će njihovi `obojeni` narednih dana pokušavati u Belorusiji. Zato ne čudi što su Amerikance, koji borave u toj zemlji, opomenuli da „izbegavaju demonstracije, da budu svesni okruženja jer skupovi osmišljeni kao mirni mogu brzo prerasti u konfrontaciju i nasilje“.

Precizirala je da svaki Ameri treba da ima hrane, vode i novca „za najmanje tri dana“.

Posebno je ukazala da treba da nose lična dokumenta, „uključujući pasoš sa važećom beloruskom vizom ili pečatom o bezviznom ulasku“.I Tihanovska i Ameri, zajedno sa Poljacima, Litvancima i ostalim, imaju jedan, ali veliki problem. Zove se: Aleksandar Lukašenko. Nekadašnji predsednik kolhoza i poslanik koji je izrastao u ozbiljnog državnika

Doduše: imaju i Rusiju za problem.

Nije se slučajno Lukašenko juče zahvalio ruskoj obaveštajnoj službi na pomoći koju pruža „partnerskim službama“ Belorusije koja je sa Rusijom u nekoj vrsti meke konfederacije…

KOMENTARI3 komentara

 1. Komandante Če Gevara says:

  Idu na ništa ili ninašta. Kako su samo glupi, zapad hoće da osvoji istok? Pa kada je to bilo u istoriji sveta? Istok je kolevka civilizacija, nema više nazad.

 2. petrovgrad says:

  Tada će u Minsku biti temperatura oko nule. Onda če Lukašenko da ih okupa vodenim topovima. To je lepa kombinacija za upalu pluća. Ko preživi pričaće.

  • Marko, Republika Srpska says:

   Ogromna većina Poljska nacionalna manjina, Poljaci i Litvanci pristigli iz te dvije države. 10 ooo demonstranata u gradu od 2.5 miliona stanovnika i u zemlji od 10 miliona stanovnika. I zapad to podržava. Šta se desilo dolje u Ukrajini gdje je situacija bila gotovo identična ? Dobili su rat, zanavijek izgubili Krim, a standard života im je čak i po zapadnije mjerilima ( MMF,World Bank) niži i od trenutno okupirane južne srpske pokrajine. A po posljednjim legalnim izborima ( prije puča) decembra 2012. g. ruske stranke su pobijedile sa 55%. Osim toga na milione ih se poslje puča iselilo ( glad u najplodnijoj zemlji na svijetu) od toga najviše u "mrsku" im Rusiju. E, identičnu situaciju žele napraviti u prilično prosperitetnom Bjelorusiji. Ne dozvolite da vas lažu zapadnjački mediji ( 70% medija u Srbiji su kupili zapadni kriminalci i lakovi) kako se u Bjelorusiji loše živi. Stopa nezaposlenosti je ispod 3%,prosječne plate oko 700 eura, ali je sve troduplo jeftinije no na zapadu. Bolje se živi u Hrvatskoj i pravoslavnoj. Bjelorusiji no u Baltičkim državama gdje se pola stanovnika trajno iselilo, bolje se živi no u Poljskoj. Zapad želi da i u njoj napravi pustoš ka u Ukrajini ili kod nas. I još. nešto. Lukašenko je jedini državnik u svijetu koji je iz protesta i inata posjetio Srbiju za vrijeme varvarsko-kukavičkog bombardiranja sa 15 km visine boravišne u njoj nekoliko dana. A Usnija Vučić nasmije objaviti kako je po preporuci polukrepale eU objavio sankcije Bijeloruskoj pravoslavnoj braći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *