Опозицију ЦГ спасава само уставни суд

Opoziciju CG spasava samo ustavni sud

21 oktobra 2016

sv-izbori-u-cg_620x0

SPORNI izbori 16. oktobra u Andrijevici, varošici na severu Crne Gore, i Budvi, metropoli turizma – u oba slučaja zbog mnogobrojnih sumnji u njihovu regularnost – imaće „treće poluvreme“. Naime, Državna izborna komisija je u Andrijevici odbila prigovor opozicionog SNP-a u vezi s procedurom glasanja, pa sada ova stranka pravdu mora da potraži podnošenjem žalbe Ustavnom sudu Crne Gore. U Budvi je druga priča, jer je Opštinska izborna komisija prihvatila prigovor DPS-a za ponavljanje glasanje na pet biračkih mesta na kojima ova partija nije imala većinu.

U Andrijevici su se, kako tvrde u SNP-u, na skoro svim glasačkim mestima listići iste boje i za lokalne i za parlamentarne izbore ubacivali u istu kutiju. U toj opštini DPS je osvojio apsolutnu vlast – 53,1 odsto glasova.

– DIK je odbio prigovor SNP-a na proceduru u Andrijevici, ali podnosilac prigovora ima pravo da se žali Ustavnom sudu u roku od 48 sati od prijema odluke, a Ustavni sud ima isti rok da saopšti odgovor. Ukoliko se prihvati žalba, nadležna izborna komisija donosi odluku da se izbori ponište i ponovo organizuju – kaže, za „Novosti“, sekretar DIK-a Milisav Ćorić.

Prigovor na izbore u Budvi, pola sata pre isteka roka, dostavio je Milov DPS, koji ovim gradom vlada više od decenije. Žalba je uručena na tok lokalnih izbora, koji su ovde, kao i u Andrijevici, održani istovremeno s parlamentarnim. Prema preliminarnim rezultatima koje je OIK postavio na opštinski sajt, DPS je osvojio 12 mandata u SO, koju čine 33 odbornika. Na drugoj strani, opozicione partije, DF, Demokrate, Koalicija „Budva mora“ (URA, SDP i LP), „Bura budi Budvu“ (SNP, DEMOS), osvojile su većinu potrebnu za preuzimanje vlasti – 17 mandata.

Ubrzo po dostavljanju prigovora DPS-a, čelnici partija koje su pobedile na ovim izborima pozvali su sve „nadležne institucije i građane Budve i Crne Gore da odbrane ostvarene rezultate“.

– Pobednicima izbora u Budvi je savršeno jasno da je u toku naknadno nameštanje izbornih rezultata – stoji u saopštenju budvanske koalicije. – Svim članovima OIK-a koji su doprineli ovim nečasnim radnjama poručujemo da ćemo protiv njih podneti krivične prijave.

Šta će se desiti u Budvi, znaće se posle konačne odluke DIK. Iz stranaka CDU „Volimo Budvu“ sa tri mandata i Socijaldemokrata koji su obezbedili jednog odbornika, a koje su mnogi videli u koaliciji sa DPS (svi zajedno i dalje nemaju potrebnu većinu), zasada se ne oglašavaju povodom ovog postizbornog „preokreta“.

ĆUTALI TRI DANA

– Državna izborna komisija verifikovala je smejuriju od izbora u Andrijevici, odbacujući žalbu SNP-a na nonsense nezabeležene u istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori. Ćutali su tri dana, pokušali da od javnosti sakriju odluku o odbijanju prigovora, nijednom mediju je nisu saopštili. Ovo je juče, za „Novosti“, kazao predsednik OO SNP Andrijevica Goran Stojanović, čija partija se žalila na flagrantno kršenje izbornog postupka u Andrijevici.

NA SNIMKU NIJE DIKIĆEV GLAS

ODGOVORNO tvrdim da na objavljenom tonskom zapisu prisluškivanog razgovora nije glas generala Bratislava Dikića – kaže Milan Petrović, branilac bivšeg šefa srpske žandarmerije. Podgoričke „Dnevne novine“ objavile su u sredu transkript navodnog razgovora Dikića sa Aleksandrom Sinđelićem Sinđom, koji treba da potvrdi da je bivši šef srpske žandarmerije sa grupom ljudi planirao hapšenje premijera Mila Đukanovića, ukoliko proglasi pobedu svoje DPS. List tvrdi da su razgovori Dikića „sa saradnicima“ presretani sedam dana pre nedeljnih izbora u Crnoj Gori.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *