MAŠTOVITO I KORISNO: Opremio stan u dubini stene

MAŠTOVITO I KORISNO: Opremio stan u dubini stene

26 januara 2014

komNa površini od stotinak kvadrata, u dubini od 12 metara, ispod jedne velike stene, na periferiji rodnog Panjevca, Milašin Stojanović, na radu u Švajcarskoj, opremio je komforan stan! Iskoristio je svaki ugao i udubljenja autentičnog ambijenta pećinskog lavirinta i delimičnim oblaganjem stena drvetom uspeo da opremi spavaću sobu, kuhinju, šank, ali i vinoteku i uzgajalište pečurki, kao i najveću, gostinsku sobu sa pečenjarom.

Stojanović, na privremenom radu u Švajcarskoj, opremio je ovaj jedinstven dom sa vodovodnim i elektro priključcima, pa ovde rado dočekuje prijatelje.

– Pre desetak godina na pradedovskom imanju, u šumi udaljenoj nekoliko kilometara od sela, uredio sam izletište sa vikend kućom, i raznim sadržajima, koje sam nazvao „Teška muka“. Naziv je „došao sam po sebi“, jer sam do mesta gde sam naumio da se odmaram morao u kamenu da izgradim put delom i do nagiba preko dvadeset stepeni – kaže Stojanović.

Tamo danas, između ostalog ima ribnjak šarana i odgajalište divljih svinja. Da opremi stan u pećini, kaže, dobio je ideju, gledajući meštane koji su nadstrešnicu velike stene na periferiji sela odvajkada koristili kao sklonište za seno, torove za ovce, i kao ostave. Međutim, niko se do njega nije usudio da dublje uđe u pećinske otvore, duge i po dvadesetak metara.

Nakon što se u resavskom kraju, i ne samo tu, čulo da je Milašin izgradio stan u pećini mnogi su hteli da ga posete. Međutim, njegov novi dom jedino je otvoren za komšije lovce, koji se po povratku iz lovišta tu greju pored kamina.

Poznat i kao šaljivdžija, Milašin u čestim susretima sa svojim prijateljima lovcima kaže kako će, ako je suditi po vremenskim turbulencijama u novije vreme, brzo doći dan kada će se mnogi početi vraćati praistorijskim „stanovima“. 

TEMPERATURA VAZDUHA

– Pored stana i drugih prostorija, opremio sam ovde i štalu za konja i čeze. Tu je i ostava za drva – govori Stojanović. – Kada je tempetratura vazduha na otvorenom u velikom plusu ili minusu, u mom stanu u pećini je uvek od 10 do 15 stepeni Celzijusa.

(Novosti.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *