ОПРЕЗ: Зараза прети из јаја са тезги?!

OPREZ: Zaraza preti iz jaja sa tezgi?!

23 jula 2015

bg-zaraza-preti-(2)_620x0Letnja žega unela je strah među redovne posetioce gradskih pijaca, koji se osim voćem i povrćem, ovde snabdevaju i mesom, jajima i mlečnim proizvodima.

Prodaja osetljivih namirnica životinjskog porekla, prema rečima nadležnih, strogo je regulisana pravilnikom po kojem ova roba mora biti skladištena u rashladnim vitrinama na temperaturi do 10 stepeni. Ipak, trgovci na zelenim pijacama neretko zanemaruju propise, bar kada je reč o prodaji jaja. Tako bi se u na tezgama uskoro mogli izleći i pilići, s obzirom na to da su kokošji produkti izloženi na plus 40!

– Prethodnih godina na snazi je bila odluka da se najosetljiviji proizvodi, jaja, meso i mlečne prerađevine, na pijacama prodaju samo do 10 časova. Naročito su opasna jaja, koja nisu u vitrinama jer ona moraju biti čuvana na temperaturi od plus 4 do 10 stepeni. Naša preporuka je da se ovi proizvodi ne kupuju tokom najtoplijeg perioda dana, jer postoji mogućnost da se pokvare i na putu do kuće – objašnjava Petar Blagojević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, uz napomenu da od početka letnje sezone nisu dobili nijednu pritužbu na račun pijačnih prodavaca.

Veterinarski inspektori pojačano kontrolišu ispravnost mlečnih i mesnih namirnica u letnjem periodu, pa je samo tokom juna obavljena kontrola na 44 pijačne tezge.

– Sva hrana koja se nalazi u vitrinama je bezbedna i ona se praktično može prodavati tokom celog dana, jer nema posebne odluke, koja definiše do kog perioda bi se ona smela prodavati kada su napolju visoke temperature – objašnjava Dušan Ljuština, šef odseka Republičke veterinarske inspekcije za grad Beograd.

Prema podacima Komunalne policije, najalarmantnije stanje, kada je reč o nelegalnoj prodaji mesnih prerađevina i jaja je vikendom, tokom prepodnevnih časova na pijacama u prigradskim opštinama, ispred Banjičke pijace, Bajlonijeve i tržnice kod Mesne zajednice Kozara.

PRODAVALI I SIR NASRED ULICE

– U NEDELJU 12. jula zatekli smo nedozvoljenu prodaju mlečnih proizvoda na ulici, u Bulevaru Zorana Đinđića kod broja 64 – kažu u Komunalnoj policiji.

– Kada god patrole zateknu nedozvoljenu prodaju mesa, jaja i mlečnih proizvoda sankcionišu prekršioce i obaveštavaju nadležne organe radi preduzimanja mera iz bezbednosti i zaštite zdravlja građana.

MESO NA KARTONSKIM KUTIJAMA

VETERINARSKA inspekcija priznaje da se inspektori neretko na terenu susreću i sa prodajom životinjskih prerađevina na ulici, ispred otvorenih tržnica. Uprkos visokim tropskim temperaturama, na improvizovanim tezgama, u ponudi je sveže meso koje se hladi flašama sa ledom!

– Reč je o nelegalnoj prodaji osetljive robe i uvek ima neko ko se time bavi. Mi nismo u mogućnosti da sami delujemo i isključimo je iz prometa bez dejstva komunalne inspekcije – tvrdi Dušan Ljuština, šef odseka Republičke veterinarske inspekcije za grad Beograd.

Od početka jula, zajedničkom akcijom komunalaca i veterinarske inspekcije oduzete su veće količine čvaraka, suhomesnatih poizvoda, jaja i domaćeg sira.

„PIJACE“: BEZBEDNO U VITRINAMA

U JKP „Gradske pijace“ tvrde da su prodavcima obezbeđene adekvatne rashladne vitrine u mlečnim halama.

– Sve pijace su pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije, koja svakodnevno kontroliše sve tezge. Čak i ako se neka pokvari, istog dana je popravimo, a prodavcu ustupimo drugu – objašnjava direktor „Pijaca“ Ivan Sočo.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *