ОПСАДНО СТАЊЕ У ОПШТИНИ ЗВЕЧАН! СРПСКИ НАРОД СЕ ОДУПИРЕ ШИПТАРИМА

OPSADNO STANJE U OPŠTINI ZVEČAN! SRPSKI NAROD SE ODUPIRE ŠIPTARIMA

29 maja 2023

Od jutros napeto u opštini Zvečan. Građani se okupljaju ispred zgrada opštine koje su opkolili kosovski specijalci i snage Kfora.

Kako javlja izveštač RT Balkan jake kosovske policijske snage opkolile su zgradu opštine. Njihovi specijalci naoružani su dugim cevima, imaju štitove, pancire i svi nose gas maske a ispred zgrade se nalaze oklopna vozila za razbijanje demonstracija.KFOR: Preduzećemo sve što je potrebno da osiguramo bezbedno okruženje

Misija KFOR-a saopštila je da je povećala svoje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova, nakon najnovijih dešavanja.

„Cilj prisustva KFOR-a je da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine“, navodi se u saopštenju.

Pozivaju „sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle da podstaknu tenzije ili izazovu eskalaciju“.

„U skladu sa svojim mandatom, KFOR je spreman da preduzme sve neophodne radnje kako bi obezbedio bezbedno okruženje na neutralan i nepristrasan način. Komandant KFOR-a ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, Generalštaba Vojske Srbije, kao i Misije vladavine prava koju predvodi EU (EULEKS) i druge predstavnike Međunarodne zajednice“, navela je Misija Kfora.

KFOR poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se smanjile tenzije i kao jedini put ka miru i normalizaciji.

Zahtevi Srba preneti Kforu i Prištini

Dva zahteva Srba sa severa KiM preneta su Kforu i predstavnicima vlasti u Prištini – da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština i da se specijalne jedinice kosovske policije odmah povuku.

Lider Srpske liste Goran Rakić rekao je predstavniku KFOR-a da je zgrada opštine servis građana, a ne policijska stanica.

Očekuje se od KFOR-a da zahteve Srba preda predstavnicima policije i vlasti u Prištini.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gagi says:

    Nesto mi je taj danasnji redosled poteza pobrkan. Secamo se da siptari nisu hteli na izbore jer nisu priznavali tadasnju drzavu. Posle toga su se dohvatili oruzja i napravili teroristicke grupe da zagorcavaju zivot drzavi i narodu. Nesto iza toga su obezbedili jaka ledja i podrsku za svoja nastojanja. Ovi nasi potezi pokazuju da mi nemamo ledja i jaku podrsku, zbog cega je to tako, pitanje je. A, nesto smo kao dobri i saradjujemo sa ovima koji siptarima idu na ruku, na krvavim kolenima puzimo ka njihovom progresu i blagostanju. Nesto debelo nije u redu, neko se sramotno poigrava sa Srpskim narodom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *