OPSEDNUTOST: Poljski predsednik Komorovski poziva EU u rat sa Rusijom

OPSEDNUTOST: Poljski predsednik Komorovski poziva EU u rat sa Rusijom

11 septembra 2014

Bronislaw_Komorowski-poland-ellections-nationalturkPredsednik Poljske Bronjislav Komorovski pozvao je u nemačkom Bundestagu Evropu i svet da aktivno pomognu Ukrajini u sukobu s Rusijom.

On je istakao da događaji iz istorije opominju da ispoljavanje razumevanja za nasilje znači osudu Evrope na poraz.

Bronjislav Komorovski pozvan je kao prvi predsednik Poljske da se obrati poslanicima nemačkog parlamenta na svečanoj sednici na kojoj se obeležava 75. godišnjica Drugog svetskog rata, a veći deo svog govora posvetio je sadašnjem sukobu u Ukrajini, ulozi Rusije u njemu i istorijskim paralelama s poslednjim svetskim ratom.

„Pred našim očima ponovo se rađa nacionalistička ideologija, koja pod maskom humanih reči o spasavanju nacionalnih manjina, krši ljudska i prava naroda. To je lekcija koju dobro poznajemo iz tridesetih godina prošlog veka“, istakao je Komorovski i podsetio da je Poljsku na početku Drugog svetskog rata, 17 dana nakon Hitlerovih nacista, s istoka pregazila i Crvena armija.

„Kreirajmo politiku koja brani ljudske vrednosti. Kriza u Ukrajini je odavno izgubila regionalne dimenzije. Napadajući Ukrajinu, Rusija je udarila na fundamente demokratije i temeljni princip poštovanja suvereniteta država. Ukrajina nije učinila ništa čime bi ta agresiju mogla da se opravda“, kazao je poljski predsednik nemačkim poslanicima.

Komorovski je Rusiju optužio da je odabrala put antizapadnjaštva i da svoj značaj nastoji da poveća obnavljanjem starih sfera uticaja.

„Verujem da je to što se dešava u Ukrajini posledica straha (Rusije) od demokratskih promena u Ukrajini i Rusiji“, rekao je Komorovski i pozvao Evropu da ne gleda na taj sukob kao na bilateralni regionalni konflikt, da ne bude ravnodušna i da aktivno pomogne Ukrajini.

„Razumevanje za nasilje osuđuje Evropu na potencijalni poraz. To je još jedna pouka iz teške poljsko-nemačke lekcije istorije koju zajedno treba da saopštimo svetu“, naveo je Komorovski.

Poljski predsednik je upozorio da NATO mora da ostane efikasan vojni savez i to tako da članicama omogući da donose odluke, ne podležući pritiscima.

„Prošla su vremena dividendi u vidu mira nakon Hladnog rata. Moramo da se suočimo sa izazovima koji sve češće imaju oblik vojne agresije“, rekao je Komorovski.

Odnose Poljaka i Nemaca i činjenicu da se jedan predsednik Poljske obraća nemačkom Bundestagu Komorovski je nazvao čudom pomirenja i „kopernikanskim obrtom“ u suživotu dva susedna naroda.

„Tek je drama Drugog svetskog rata naterala Evropu da se okrene ne onome što je deli, već onome što njene narode spaja: demokratiji i bezbednosti zasnovanoj na prosperitetu i saradnji sa susedima“, istakao je Komorovski.

Predsednik Poljske izrazio je duboko žaljenje zbog toga što se i Rusija nije tome okrenula, zato što, po njegovim rečima, ne bi bilo srećnije zemlje od Poljske kada bi Rusija postala takav osvedočeni partner.

Nemačka kancelarka Angela Markel zahvalila je Komorovskom za obraćanje u parlamentu i naglasila da reči poljskog predsednika pokazuju da su duboke promene moguće kada se izvuku pouke iz prošlosti.

„Bez obzira na sve krize, ne treba zaboravljati koliko je evropski model mira, pomirenja i slobode dragocen“, navela je Merkelova.

Ona je potom pozvala zemlje članice Evropske unije da odmah uvedu nove, već dogovorene, sankcije Rusiji.

(Vestinet.rs)

KOMENTARI3 komentara

  1. Serbon says:

    U sledećem gaženju Poljske,od nje neće ostati ni P! Oduvek su bili i ostali,GAMAD!

  2. ARTILJERAC says:

    ZAŠTO IMBECILU POLJSKI NISI PRIČAO U KOLEVCI FAŠIZMA O FAŠIZMU U UKRAJINI. OVO JE OTVORENI RAT PROTIV PRAVOSLAVLJA.

  3. buchkalo says:

    Poljaci, barem vecina su ostaci zidova koji nisu pobegli u ameriku. Kitler je zbog toga sto su bili veoma duzni poljskoj a samim tim i omalovazavani i maltretirani zgazio poljsku. To su price kojih sam se nasluso od starih poljaka ali i nemaca.vecina danasnjih poljaka su notornne pijandure i izlupane budale, poznajem puno poljaka ali na zalos po mom misljenju dva posto je normalno ostalo je za ludnicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *