ОПШТА ПРЕВАРАНТСКА ИГРА: Гутереш одговорио Цвијановић да УН нису потписнице Дејтонског споразума

OPŠTA PREVARANTSKA IGRA: Gutereš odgovorio Cvijanović da UN nisu potpisnice Dejtonskog sporazuma

20 jula 2023

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je na zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović, da se institucijama BiH dostavi odluka Saveta bezbednosti o imenovanju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, odgovorio da UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma niti je UN član Veća za implementaciju mira (PIC) jedinog relevatnog tela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH, prenose federalni mediji.

Cvijanović je nedavno od Gutereša tražila da im iz Saveta bezbjednosti UN dostave odluku o imenovanju nemačkog diplomate Šmita za visokog predstavnika u BiH u skladu sa, kako je navela, Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.U odgovoru koji je, kako se navodi, dostavljen preko Misije UN u BiH napominje se da su dokumenta SB UN javnosti na raspolaganju na Službenom dokumentacionom sistemu UN.

Dodali su i da Sekretarijat UN ostaje posvećen podrški BiH na njenom putu ka održivom miru i razvoju.

Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju, stoji u odgovoru Gutereša.

Cvijanović: Ako je to zaista odgovor Gutereša, onda je OUN instrumentalizovana

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da, ukoliko je to zaista odgovor generalnog sekretara Antonia Gutereša koji je dospeo u medije, a ne u njen kabinet, onda je to, kako ističe, deo igre u kojoj treba uraditi sve da se sakrije istina.

Cvijanović je to rekla komentarišući odgovor Gutereša objavljen u federalnim medijima na njen zahtev da iz Saveta bezbednosti njoj i institucijama BiH dostave odluku o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika.

Na pitanje Srne da prokomentariše odgovor Gutereša da, kako su preneli mediji, „UN nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma niti su UN član PIK-a, koji je relevantan za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH“, Cvijanović ističe da, ako je to zaista odgovor Gutereša, to bi bila samo potvrda da je OUN instrumentalizovana jer su tu, kako ističe, nažalost, ponovljene reči predstavnika jedne članice Saveta bezbednosti UN, koje taj predstavnik plasira u razgovorima sa predstavnicima drugih država kad ih ubeđuje da treba sankcionisati Republiku Srpsku.

„E, sad bilo bi logično da pitamo UN zašto su oni gubili vreme i rezolucijama Saveta bezbjednosti UN potvrđivali imenovanja čitavog niza visokih predstavnika, ako s tim nemaju ništa? Čemu onda služi njihova baza podataka u kojoj postoje odluke ranijih imenovanja? Da li su uzurpirali nečija prava i bavili se poslom koji im ne pripada? I zašto su, primera radi, stavili na dnevni red imenovanje Kristijana Šmita, koje usput rečeno, nije uspelo dobiti podršku Saveta bezbednosti UN ako s tim nemaju ništa“, pita Cvijanović.

I konačno, Cvijanović pita šta to znači u kontekstu Ustavnog suda BiH, ako je tačno to što odgovaraju iz UN s obzirom na to da je taj Ustavni sud BiH 2006. godine rekao da visoki predstavnici moraju biti verifikovani u Savetu bezbjednosti.

„Znači, u pitanju je opšta prevarantska igra jer je ovaj odgovor nastao kao plod pritisaka, a ne odgovora dostojnog takve globalne organizacije i međunarodnog prava. Mislim da su se zapetljali u sopstvenu improvizaciju i da je ovo jedna sramotna, veoma sramotna situacija. Čak moram priznati da mi deluje da je ovaj odgovor pisao neko drugi, a da je Gutereš samo doveden u poziciju da ga potpiše“, navela je Cvijanović.

Ovo je, ističe, ujedno bila i potvrda beskorisnosti diplomatske mreže BiH, jer je van svake pameti da odgovor prvo završi u medijima, nego u njenom kabinetu, kojem su ga dužni proslediti.

„Očigledno je srpski član pod blokadom MIP-a, pa prvo moraju da izanaliziraju sadržaj i da ga proslede samo ako im odgovara“, konstatovala je Cvijanović.Aulić: Odgovor Gutereša u medijima je dokaz da je BiH lakrdija od države

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Saša Aulić izjavio je danas da je na delu očigledno opšta diplomatska hajdučija bošnjačkog faktora u MIP-u i DKP mreži.

On je upitao kako mediji mogu dobiti sadržaj pisma, pre nego što ga dobije srpski član Predsedništva kojem je namenjeno.

Reagujući na to da je odgovor iz UN namenjen srpskom članu Predsedništva BiH dospeo u medije, a ne u njen kabinet, Aulić je rekao Srni da je ovo još jedna potvrda da je BiH lakrdija od države, a da ubrzanom urušavaju njenih institucija najviše doprinose upravo oni koji se u nju najviše zaklinju, kao i stranci koji tako bezočnu anarhiju svesrdno podržavaju.

„Da je BiH zaista država, kao što nije, oni koji su za ovaj diplomatski skandal odgovorni zadržali bi se na svojim pozicijama taman koliko im je potrebno da pokupe svoje stvari iz kancelarija“, naveo je Aulić.

Kovačević: Gutereš napisao mnogo, ali ne i da nema odluke o imenovanju Šmita

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš samo dobar diplomata jer je napisao mnogo rečenica da ne bi napisao jednu i jedinu tačnu, a to je – da ne postoji relevantna rezolucija Saveta bezbednosti UN kojom se Kristijan Šmit potvrđuje za visokog predstavnika u BiH.

„Sve jasno“, napisao je Kovačević na Tviteru.

(Tanjug)

KOMENTARI6 komentara

 1. Milutin says:

  Ono šta piše u novinama ili se objavi u drugim medijima je nebitno. Bitno će biti tek kad taj zvaničan odgovor stigne na adresu gde treba da stigne. Šta god da pisalo u njemu. Ako ne stigne, ponoviti pitanje. Onoliko puta koliko bude trebalo. Dokle god ne stigne na pravu adresu. U Banjaluku.

 2. Zeka says:

  A. Gutereš, gensek OUN, navodno je izjavio: "UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma niti je UN član Veća za implementaciju mira (PIC), jedinog relevatnog tela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH". On, dakle, tvrdi da je PIC jedino relevantno telo za IMENOVANJE visokog predstavnika u BiH. Ravno je medjunarodnom skandalu da generalni sekretar OUN daje pravno i politički neistinite tvrdnje. Naime, visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu PREDLAŽE Upravni odbor PIC-a, a IMENOVANJE POTVRDJUJE Savet bezbednosti (SB) UN-a! Mandat visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu preciziran je u Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Taj mandat preširoko je postavljen i pokazuje da BiH nije nikakva nezavisna država, nego običan medjunarodni tj. zapadnjački protektorat. Ni široka ovlašćenja visokog predstavnika nisu sprečila Zapad da ih dalje svojevoljno i jednostrano proširuje na sastanku PIC u Bonu, decembra 1997. godine. Otud njihov naziv - "bonska ovlašćenja", premda nije jasno koja zakonodavna vlast ih je dodelila. Opšta prevarantska igra nastavlja se u kontekstu opšteg opadanja prava i poretka u svetu. A istorija pokazuje da su takve situacije redovno vodile u opštu pogibiju običnog sveta koji ni na koji način nije učestvovao u ovim svinjarijama vlastele i njihovoj borbi prestola.

 3. toza says:

  guteres je odavno portparol EU i NATO. oni su ga tu i postavili.

 4. Čitalac says:

  Težak pravni prekršaj! Jasno je iz objašnjenja g-na Blagojevića da g-in Gutereš namerno pogrešno tumači Međunarodno pravo - pravi pravni i to teži delikt i stoga ga treba tužiti odgovarajućim sudskim instancama pod ingerencijom UN. Pogrešno tumačenje pravnih akata, odluka donesenih od organa i tela OUN može imati teške nesagledive posledice. Neverovatno kako Gutereš gazi po međunarodnom pravu . Tzv "Savet za implementaciju mira" je neformalna organizacija, koja nema nikakve formalne nadležnosti vezane za sprovođenje Dejtonskog sporazuma. Prema slovu Dejtona, samo SB UN može potvrditi izbor visokog predstavnika. U krajnosti se protiv njega može podići validna prijava pred domaćim tužilaštvom u Republici Srpskoj, u državama garantima Dejtonskog sporazuma, gde spada i Srbija, ili u nekoj od članica UN a koje drže do međunarodnog prava. U svakom slučaju Gutereš više nikako ne bi smeo vršiti poslove i zadatke Generalnog sekretara UN - morao bi se suspendovati i postaviti vršilac dužnosti dok se ne izabere novi. Sam je pao sam se ubio - kako kaže narodna. UN sigurno zaslužuju ličnost koja će se držati zakona, pravde a ne poput ovoga koji se drsko ruga tome!

 5. michael pan says:

  Izgleda ni ovaj pufta nezna svoj posao.

 6. Nikola says:

  Divno? Isto tako je i Ustavni sud Srbije izjavio da nije nadležan za Briselski sporazum? Dokaz da se uspostavlja Međunarodno nepravo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *