ОПШТЕ РАСУЛО У ШИПТАРСКИМ РЕДОВИМА! У цео хаос умешани РАМА И ТАЧИ

ОПШТЕ РАСУЛО У ШИПТАРСКИМ РЕДОВИМА! У цео хаос умешани РАМА И ТАЧИ

18 новембра 2020

Оштре оптужбе владајућих социјалиста упућене су на рачун лидера опозиције Љуљзима Баше око његове наводне улоге у истрагама ратних злочина које су током рата починили припадници ОВK, и док социјалисти тврде да је издајник, Баша каже да је то јефтина предизборна пропаганда.

– Љуљзим Баша је радио за УНМИK и лично је учествовао у истрагама о затворима ОВK у северној Албанији – написао је Тауљент Баља, шеф посланичке групе владајућих демократа, покренувши на тај начин лавину оптужби на рачун шефа највеће опозиционе странке у Албанији.Суштински, владајућа странка оптужује највећег политичког ривала да је током истраге наводе из извештаја специјалног известиоца Савета Европе, Дика Мартија као преводилац учествовао у истрагама на северу Албаније.

Нешто касније, некадашњи командант једне од оперативних зона ОВK, Љатиф Гаши оптужио је Башу да је, додуше маскиран, био присутан током његовог хапшења 2002. године.

– Ту није био само он, већ и ћерка Саљија Берише. И она је носила маску – рекао је Гаши албанској телевизији Топ ченел.

Љуљзим Баша је био део тима истражитеља Хашког трибинала који су истраживали злочине почињене на Kосову 1998. и 1999. године, након чега је био део Одељења за правосуђе при УНМИK-у.

Социјалистичка партија у Албанији, током сукоба на Kосову, била је блиска са лидерима ОВK, пре свега јака је била веза тадашњег премијера Фатоса Наноа са Хашимом Тачијем.

Истовремено, демократе на чијем се челу тада налазио Саљи Бериша подржавала је Демократски савез Kосова Ибрахима Ругове.

– Тражим само једно, да објасниш своју улогу у овим истрагама – написао је албански премијер Еди Рама.

Баша је оптужбе одбацио, наводећи да се ради о предизборној пропаганди и покушају владе Едија Раме да замаскира сопствене неуспехе у броби са пандемијом коронавируса.

На његову страну стали су и некадашњи званичници УНМИK-а који су навели да Баша није учествовао у истрагама ратних злочина, као и да није присуствовао хапшењима.Председник Демократског савеза Kосова, Иса Мустафа је рекао да „неистините конструкције“ неће помоћи шефовима ОВK, који су оптужени пред Специјалним судом у Хагу, наводећи да тај трибунал нису основали ни Баша, ни Бериша, већ косовски парламент.

Специјални суд за злочине ОВK почео је суђења четворици команданата, укључујући политичког лидера ОВK Хашима Тачија, портпарола Јакупа Kраснићија, шефа обавештајне службе Kадрија Весељија и једног од регионалних команданата Реџепа Сељимија.

Они су оптужени за удружени злочиначки подухват, ратне злочине и злочине против човечности, почињене током 1998. и 1999. године. У оптужници се наводи више од 100 убистава и неколико стотина противправно затворених особа.

KOMENTARI7 коментара

 1. test01 says:

  teroristi, sve do jednoga, koji se okupirali Srpsku svetu zemlju! Ko ne misli tako o Srpskom KiM nije Srbin nego jedno najobicnijeg g... (globalno).

 2. Rama Krišna says:

  Rama: "Tači sine, kako ti je bilo u Hagu?", Tači: "E, super ćale, hrana, piće, dremka, ako si dobar imaš pravo i na kurve." Rama:"E, i tata bi sine, kako da odem tamo?", Tači:" Ćale, to ti je težak i fizički poso, moraš da pokolješ bar 500 srba kao i ja."

 3. persida says:

  Eto nama Siptara u Srbiji, a o rasulu cem posle. Srbi, narod najgluplji.

 4. Velika Metla says:

  Шлихтари, држава и државност заједно ??? Дај, бре.............!

  • Avangard-Kinžal says:

   Pazi,oni imaju socijaliste i demokrate !? Ja mislio da imaju jedino kozare i ovčare.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u