Opština Vračar prvo dala dozvolu za gradnju, pa onda ruši

Opština Vračar prvo dala dozvolu za gradnju, pa onda ruši

27 septembra 2013

bg2_620x0Zbog zamene propalog krova, na zgradi u Bojanskoj 24, Dušan Nelki je završio na sudu. Opština Vračar mu je prvo dala saglasnost za radove na održavanju krova, zatim protiv njega podnela krivičnu prijavu, pa mu izdala odobrenje za postavljanje kosog krova, da bi mu na kraju najavili da ih danas čeka, jer će doći sve da sruše?!

A sve je počelo još pre 11 godina kada je Nelki kupio poslovni prostor na drugom spratu zgrade i ubrzo od opštine zatražio da zameni krov koji je curio na sve strane. Uz to je bio napravljen od kancerogenog azbestnog salonita čije je korišćenje zabranjeno. Zbog vlage malter je otpadao sa plafona, a na zidovima su mrlje od slivanja vode.

– Tek u junu 2011, osam godina posle zahteva, dobio sam od opštine dozvolu da popravim krov – priča Nelki. – Ostali vlasnici stanova su mi dali saglasnost i na osnovu Zakona o održavanju stambenih zgrada, gde investiciono održavanje podrazumeva popravku, ali i zamenu krovne konstrukcije, skinuo sam stari krov sa namerom da postavim novi od crepa. Tada je došla građevinska inspekcija i rekla da za te radove nije dovoljna saglasnost, već je potrebno – odobrenje. Predao sam zahtev sa svom potrebnom dokumentacijom, proračunom vrednosti radova, materijalom, izvođačem, skicom. Pošto je bila jesen, a krov otvoren, pozvao sam sudskog veštaka koji je konstatovao situaciju i dao nalog da se krov potpuno zatvori, pre nailaska vremenskih neprilika i zime.

U međuvremenu građevinska inspekcija podnela je krivičnu prijavu protiv Nelkija, zbog nelegalne gradnje i naložila da se krov sruši i vrati u prvobitno stanje.

– Potpuno je besmisleno da vraćam trule grede i ispucali salonit sa kojeg je vetar raznosio azbest, a koji se usput ne proizvodi već 20 godina – navodi Nelki. – Ipak, u aprilu 2012. iz Odeljenja za građevinske i komunalne poslove opštine Vračar stiglo mi je odobrenje da mogu da zamenim krov. Međutim, građevinska inspekcija i posle toga mi je slala dopise da će doći da sruše krov, a najnoviji sam dobio pre tri dana. Kažu da smo previše podigli krov, ali to smo morali da uradimo, jer se crep postavlja uvek pod uglom od 30, a salonit je bio pod uglom od 14 stepeni. Ni centimetar nismo premašili dozvoljene gabarite.

Danilo Glumac, član Opštinskog veća, kaže da je investitor dobio samo dozvolu da popravi ili zameni krov.

– On je praktično dobio potkrovlje od oko 450 kvadrata, što znači još jedan sprat – navodi Glumac.

– Visina prostora u sredini sada je četiri metra, a bila je 160 centimetara. To je postalo nadogradnja, a za tako nešto treba posebna dozvola. I plaća se naknada, koja za ovu zonu na Vračaru nije mala.

ZAMENILI I KROV DOMU ZDRAVLjA

Nelki nam pokazuje i da je o svom trošku zamenio krov u drugom delu zgrade čiji je korisnik Dom zdravlja. – Da zgrada ne bi izgledala krnjavo sa dopola uređenim krovom, zamenili smo ga i iznad drugog ulaza, iako su nam u DZ Vračar rekli da nemaju novca da učestvuju – naglašava Nelki. – Umesto da nas pohvale za društveno koristan rad, jer su dobili bolji krov i nove oluke, opština nas tuži.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *