ОПТУЖБЕ И УВРЕДЕ НА СЕДНИЦИ ВЛАДЕ: Да ли је Ана Брнабић „пројекат Тонија Блера“?

OPTUŽBE I UVREDE NA SEDNICI VLADE: Da li je Ana Brnabić „projekat Tonija Blera“?

28 juna 2017

Sednica na kojoj mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić predstavlja svoj ekspoze i sastav budućeg kabineta obeležile su, očekivano, teške reči i optužbe. Budući da je kasnila još traje, prenosimo reakcije poslanika, od pohvala iznetih od strane SPS do čak i uvreda na koje je Brnabićeva rekla da neće odgovarati.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević je rekao da ta partija podržava ekspoze mandatarke Ane Brnabić i sastav nove vlade, navodeći da će rast, refmorme i razvoj biti ključne reči u radu buduće vlade.

Milićević je novinarima u parlamentu izjavio da je za poslanički klub SPS najvažnije da je ekspoze jasna potvrda odlučnosti i opredljenosti za politiku kontinuiteta i političku stabilnost.

„Politika i program vlade definisani ekspozeom su jasna potvrda da su modernizacija i promene danas nezaustavljiv proces u Srbiji. Potpuno smo ubeđeni da će buduća vlada Srbije, kao i prethodna biti rešavanju problema, interesima budućnosti, a ne interesima političkih stranaka, populrnosti i rejtinga“, rekao je Milićević.

Poslanički klub SPS je posavetovao buduću vladu da u eri dnevno-političkih dešavanja i svakodnevnih pokušaja da se umanje njeni rezultati, ne gubi vreme na to već da ostane posvećena poslu.

Milićević kaže da SPS podržava opredeljnost vlade da nastavi sa reformskim procesima u Srbiji da bi Srbija u ekonomskom smislu bila zdrava zemlja.

„Ubeđeni smo da imamo vladu prosperiteta, napretka i stabilnosti, da biramo vladu koja će nastaviti sa uspešnim reformama, kako ekonomskim, tako i sa političkim, koja će nastaviti uspešan put evrposkih integracija i da jača međunarodni ugled, koji nikada nije bio jači“, rekao je on.

Kada govorimo o regionalnoj politici, socijalisti su ubeđeni da će vlada održati kontinuitet i da će da Srbija i ubuduće biti simbol novih vrednosti u regionu.

Čanak: LSV neće glasati za Brnabić, opet nema Vojvodine

Predsednik LSV Nenad Čanak kaže da ta partija neće glasati za Anu Brnabić, jer ona u svom ekspozeu nije pomenula Vojvodinu.

„Pošto sam saslušao ekspoze Ane Brnabić potpuno je jasno da nema zaokreta u odnosu na prošlu i pretprošlu vladu, jer opet nijednom rečju nije pomenuta Vojvodina. Ovo je treći put da Vojvodina nije pomenuta u ekzpozeu kandidata za predsednika vlade“, rekao je Čabak novinarima u skupštini.

On je izrazio bojazan da će se centralističkim pristupom mandatarke, što se, kaže, videlo u njenom dosadašnjem delovanju kroz ukidanje škola sa manjim brojem đaka, doći do toga da se kompletno stanovništvo slije u nekoliko većih centara i da će najveći deo zemlje ostati prazan.

„Uz sve to, a sve pod izgovorom ušteda, takav pristup je nešto što nas uverava da ne možemo podržati njen izbor za predsednicu vlade i da ona za LSV u tom smislu nije prihvatljiva“, rekao je Čanak.

LSV će, dodao je, podržati ideju da se donese zakonsko rešenje kojim će se onemogućiti prodaja zemlje strancima, a što je mandatarka pomenula u današnjem ekspozeu.

Šešelj – Predali ste vlast: Martinović: SNS ima svog premijera

SNS ima puno poverenje u mandatarku Anu Brnabić i kandidate za ministre u novoj vladi, rekao je šef poslaničke grupe Aleksandar Maritnović zaključivši: „SNS će imati svog predsednika vlade koji će se zvati Ana Brnabić“.

To je bio njegov odgovor na navode lidera radikala Vojislava Šešelja da je SNS „predala izvršnu vlast“ vladi od 22 člana u kojoj naprednjaci imaju svega sedam članova, te da SNS sada ima vladu nad kojom nema kontrolu.

Šešelj je rekao i da je SNS poverenje koje je dobila od naroda delegirala na „nekog drugog pa ispada da su oni dobili poverenje naroda, a nisu“, zaključivši da je to „neprirodno stanje“ koje ne odgovara parlamentarnim demokratijama.

Obradović: Brnabić projekat Tonija Blera

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je danas da izbor Ane Brnabić za premijera vidi kao ostvarenje ideje Tonija Blera, specijalnog savetnika Aleksandra Vučića, da ona bude koordinator svih ministarstava.

Obradović je na pres konferenciji u skupstini, na koju je doneo ikebanu, rekao da je to rezultat i nastavak politike kolonijalnog položaja naše zemlje, nastavak subvencionisanja stranih firmi, rasprodaje privrednih i prirodnih bogatstava, „lizinga naših radnika“…

Ima utisak da se Brnabić ništa nije pitala i da su joj, kako kaže, izdiktirani i resori i ekspoze.

Vlada o kojoj se raspravlja u parlamentu nije nova, već je to praktično četvrta vlada Aleksandra Vučića, kaže, a za Brnabić je ponovio već izrečene floskule da je samo maska i fikus, odnosno „ženski Mirko Cvetković“.

Za ekspoze je rekao da je „literarni sastav, bez ikakve konkretizacije, sa spiskom lepih želja“, a neke od njih su, kako kaže, i njemu simpatične, poput ideja o zadrugarstvu, preduzetništvu, uvođenju socijalnih karata ili modernizacije javne uprave.

Brnabić: Neću odgovarati na uvrede, radiću svoj posao

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je danas da se neće obazirati i odgovarati na lične uvrede koje su joj upućene poslednjih sedam dana, nego da će raditi svoj posao.

Ona je u raspravi u Skupštini Srbije o izboru nove vlade rekla da su je nazivali “sultanija, fikus, Mirko Cvetković, homopremijerka” ali da ona neće odgovarati na te uvrede.

“Da li ja kao kandidat za predsednika vlade treba da se obazirem na to”, upitala je Brnabić i poručila da se neće obazirati na lične uvrede, ali da će biti otvorena za sve predloge i konstruktivne kritike.

Brnabić se osvrnula na uvrede koje su joj upućene nakon što je sef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović pitao da li će ona imati autonomiju u radu i neće zavisiti od predsednika Srbije.

Brnabić: Nisam u sukobu interesa, Agencija potvrdila

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je danas da nije u sukobu interesa zbog toga što kompanija u kojoj je njen rođeni brat jedan od direktora učestvuje u tenderima za poslove države.

„To je mišljenje koje je dala Agencija za borbu protiv korupcije“, rekla je Brnabić u skupstini, odgovarajući na navode lidera radikala Vojislava Šešalja da je u sukobu interesa.

Brnabić kaže da je još ranije kao ministarka Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila potencijalni sukob interesa, iako navodi, to nije bilo neophodno.

Dodala je da njen brat ima 44 godine i ne spada u njenu primarnu porodicu, te upitala – da li to znači da bilo koji član njene porodice terba da da otkaz i da prestane da radi?

Agencija je, kaže, bila jasna da nema sukoba interesa, ali da može da postoji percepcija sukoba interesa.

Ona je navela da je reč o međunarodnoj kampaniji Aseco, koja se pridržava ozbiljnih i striktnih antikorupcijskih mera, pogotovo ako se pokaže da postoji bilo kakav konflikt interesa, a posebno u poslovima sa javnom upravom i institucijama.

„Sa dve strane smo zaštićeni“, rekla je Brnabić i istakla da je njen rad apsolutno transparentan.

Istakla je, inače, da će se pridržavati slova zakona odgovarajući na sva pitanja:

„Smatram da su legitimna i da treba da objasnim građanima“, kaže Brnabić.

Pročitati OVDE šta je Sanda Rašković Ivić rekla novoj premijerki?

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *