ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ХАШИМА ТАЧИЈА је велика замка за Србију!? ЕВО ШТА СТОЈИ ИЗА СВЕГА…

OPTUŽNICA PROTIV HAŠIMA TAČIJA je velika zamka za Srbiju!? EVO ŠTA STOJI IZA SVEGA…

27 juna 2020

Odluka haškog tužioca Džeka Smita da, uoči vašingtonskih pregovora, objavi da je još u aprilu podigao optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i bivšeg predsednika Skupštine Kadrija Veselija, može samo na prvi pogled značiti korak ka pravdi za žrtve, a daleko više taj potez krije opasnu zamku. Nepravosnažna optužnica, makar sadržala imena 100 ubijenih ljudi i dugu listu dokaza, još je daleko i od suđenja, a kamoli konačne presude. Drugim rečima, optužnica je i dalje mrtvo slovo na papiru.

Iz Smitovog kabineta, inače potpuno zatvorenom za bilo kakva pitanja, poručeno je da su Tači i Veseli ometali pravdu i podrivali rad suda. To je zvanično objašnjenje za odluku koja je prekjuče po podne odjeknula kao bomba. Ipak, optužnicu treba posmatrati u svetlu činjenica da je Specijalizovano tužilaštvo kosovska institucija, koja je samo fizički izmeštena u Hag, a pod kontrolom je velikih sila, pre svega SAD.„To je samo jedno od sredstava neoružane borbe u ratu čiji je cilj stvaranje nezavisne države Kosovo i koji nije završen. Okončana je samo njegova oružana faza. Specijalni sud za zločine OVK u Hagu je sud lažne države Kosovo koga su osnovali pobunjenici na delu okupirane teritorije Srbije. Ima višestruku funkciju. U prvom redu pritisak na vlasti u Prištini da prihvataju rešenja koja im se nameću. Zatim, to je varka za srpsko javno mnjenje kako bi narod pomislio da velike sile teže ostvarenju pravde za žrtve zločina i da se tako omekšava pritisak naroda na vlast da nijednim aktom ne pogoduje nezavisnosti Kosova”, kaže za Politiku advokat Dušan Bratić.

On dodaje da je optužnica zamka i za naše državno rukovodstvo koje iz moralnih razloga ne može da je verbalno ne podrži i da ne sarađuje na terenu ustupanja dokaza. Time zapravo, priznanjem suda, de fakto priznaje i lažnu državu.

„Plašim se da će sud Tačija osloboditi i time zauvek dekriminalizovati i zločinačku prirodu te lažne države. Umesto toga Srbija bi morala da sprovodi pravdu i da Tačiju i drugima sudi u odsustvu dok naše službe bezbednosti ne omoguće njihovo prisustvo. Izrael je tek 1960. godine akcijom Mosada obezbedio prisustvo naciste Adolfa Ajhmana i presudio mu”, zaključuje Bratić.

Nepoverenje u međunarodni sud i te kako je osnovano. Tribunal za bivšu Jugoslaviju oslobodio je Ramuša Haradinaja optužbi za zločine u Jablanici, a Fatmira Limaja za zločine u logoru Lapušnik. Zato je teško poverovati da se sada, posle više od dve decenije, došlo do dokaza protiv Tačija i Veselija, na osnovu kojih bi oni mogli da budu osuđeni.

Advokat Dragoljub Stanković, bivši zamenik tužioca za ratne zločine, koji je istraživao veliki broj događaja na KiM u kojima su Srbi bili žrtve, pored ostalih i slučaj „žuta kuća”, smatra da je pravno problematično zašto je tužilac obelodanio nepravosnažnu optužnicu, jer to nije u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku i dokazima i zakonu po kojem postupaju sud i tužilaštvo.

„I proces potvrđivanja optužnice ima kvalitet poverljivog akta. Imena optuženih ne mogu se javno saopštavati. Optužnica se stavlja na uvid javnosti tek pošto je potvrdi sudija za prethodni postupak. Specijalizovani tužilac može da je obelodani ili otkrije neki njen deo vlastima treće države ukoliko to smatra potrebnim u cilju istrage ili krivičnog gonjenja, ali ne može to javno učiniti. Nije jasno zašto je to ipak urađeno”, navodi Stanković.

Osvrćući se na obrazloženje tužilaštva da je time trebalo da se spreči da Tači i Veseli ometaju pravdu, bivši tužilac ukazuje da sudija za prethodni postupak može da, na zahtev specijalizovanog tužioca, izda naloge za privođenje.

„Nalog za hapšenje ili pritvor izdaje se kada postoji rizik od bekstva, ali i ako se sumnja da će okrivljeni uništiti, sakriti, izmeniti ili krivotvoriti dokaze ili da će ometati odvijanje krivičnog postupka”, objašnjava Stanković.Ono što se desilo posle sukoba na Kosovu i Metohiji nije bilo u odbrani ili borbi za slobodu, već brutalan napad, usmeren na skoro sve Srbe koji su želeli da ostanu, smatra Klint Vilijamson, bivši tužilac specijalnog istražnog tima Evropske komisije za zločine OVK. On ocenjuje da je došlo do značajnog razvoja situacije u istrazi tokom njegovog mandata, koji je okončan 2014. godine.

Kako prenosi RTS, on je na sajtu Pravnog fakulteta „Sandra Dej O’Konor”, na kojem predaje, objavio tekst u kome je naveo da cilj istrage nije bio napad na OVK kao organizaciju, već protiv pojedinaca.

„Umesto toga, ovo je bio brutalan napad na značajne delove civilnog stanovništva. Bio je usmeren na skoro sve Srbe koji su želeli da ostanu na Kosovu, od kojih su mnogi bili stariji ili nemoćni, na Rome i druge nacionalne manjine, a bio je uperen na one kosovske Albance koji su se suprotstavili maloj grupi OVK koja je imala monopol na vlast. Na kraju, reč je samo o određenim pojedincima u rukovodstvu OVK koji su koristili elemente te organizacije za vršenje nasilja kako bi stekli političku moć i lično bogatstvo”, poručio je Vilijamson.

(Autor Dorotea Čarnić / Politika)

KOMENTARI12 komentara

 1. Kosovac says:

  Dorotea Čarnić je potpuno u pravu, čestitam joj na hrabrosti da iznese ove činjenice. Nijedan Zapadnjački sud neće presuditi na pravdu i u korist Srba, nikada. Pogotovu što su srpski rukovodioci jedino profesionalno osposobljeni samo da protestvuju. Tu im nema premca. ……………Jedino ispravno je da Srpski zvaničnici ne priznaju nikakav Zapadnjački, ili „internacionalni“ sud. Ali te Srpske kukavice su previše namazane puterom po glavi, da nemaju hrabrosti da preduzmu neki radikalni korak.

 2. šiško says:

  Svi u svetu znaju tu providnu igru sa odbačenoj optužnici jednom za uvek. Ali stvari tu nisu crno-bele. Nije baš da Tači može zauvek umaći pravdi. Može se njemu doakati još kako. I to znaju svi pravnici u Srbiji i celom svetu. Ovakvim tekstovima radi se na našem osećaju neuspešnosti i bespomoćnosti. Uvek ima mnogo rešenja, od kojih su neka izvanredna.

 3. petrovgrad says:

  Igranka bez prestanka.

 4. Zbunjen says:

  Stara igra. Sude se zločinci a onda oslobode. Na kraju se rehabilituju i ratni zločini i cijela politika. Ako imajoš neko da vjeruje u haški sud taj je za žaljenje. Taj sud je politički i odrađuje svoj dio posla.

 5. uddu says:

  E ,da smo mi Izrael!Pa ne bi nam ni oteli Kosovo.Sve bismo ih poobarali,

 6. uddu says:

  Na izraelce treba da se ugledamo kada je u pitanju ljubav prema domovini i svojoj naciji.A nas mediji teraju da se ugledamo na ruse !

  • Suzuki Vitara says:

   Da, da Rusi ne vole Rodinu i nisu uspeli da se odbrane i da nacistima nanu naninu. Moglo bi to da prodje, kad bi se kopcali na ledja.

   • Kostak says:

    Za rodinu treba narod. Izrael ima vise i vise naroda. Jevreji radjaju vise dece. Rusi, srbi, i.t.d. manje, manje. Povratak veri, familii,skromnost pozitivan korak buducnosti.

    • uddu says:

     E,to je ono što nam treba.Tome treba da od malih nogu vaspitamo decu a ne da svoju čast prodajemo majmunima za litar ulja.

 7. milorad2 says:

  Oni moraju da se reše tačija i ostalih, stvari se rapidno loše ,menjaju za tu medjunarodnu grupu zaverenikav i ubica koja stoji iza kosovske "države" i u opšte iza narko kartela i narko "država".Prepoznati su kao velika opasnost po ceo SVET i biće gonjeni do uništenja.Zato sada zameću dokaze i kidaju veze koje mogu da ih inkriminišu u njihovim MATIČNIM državama.Videćete bre, ima kfor da ih hapsi jer će njihve gazde iz EU i USA da iskoriste uticaj i mehnizme koji im još za neko kratko vreme stoje na raspolaganju da se reše opasnih svedoka.Kad počnu da pucaju ovk teroristi na kfor ima nas da zovu u pomoć makar to značilo i da rusi dolaze u prištinu(što će se i desiti) sve zbog toga da suprotstavljenoj strani ostave što veći problem i haos.Već se vidi NAMERNO miniranje tzv."novog svetskog poretka" u nadi da će ispod ruševina ostati zatrpana i IMENA pravih nalogodavaca i zločinaca koji su u zadnjih 30 god. palili i žarili po svetu.Šiptarska mafija je tu NAJOPASNIJA karika za njih jer su DUGO zajedno i MNOGO znaju a istovremeno su u EVROPI gde neće biti lako da se to zataška.Ima da ih pobiju kao miševe.

  • Cp6a says:

   Baš si optimista, ali ne znam na osnovu čega?

 8. petrovgrad says:

  Naše vlast je posle 5 oktobra pomlovala i amnestirala preko 2000 terorista OVK, oslobodila ih i vratila na KiM. Šta sada da očekujemo da ih sudi Hag. Oni će se jednostavno pozvati na naše odluke da su amnestirani i tu se sudjenje završava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *