LAVROV UPOZORAVA UKRAJINU: Ako oružjem budete hteli da osvojite Krim, Rusija će biti nemilosrdna

LAVROV UPOZORAVA UKRAJINU: Ako oružjem budete hteli da osvojite Krim, Rusija će biti nemilosrdna

10 jula 2014

lavrov-600-efe_4242Vlasti u Kijevu – ako žele da situacija u Ukrajini dobije rešenje – moraju ustanike priznati za pregovaračku stranu.

Istupivši sa ovakvim upozorenjem šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov još je podvukao:

„Nezavisno od toga o kojoj strani u konfliktu se radi, stvari stoje uvek veoma jednostavno: prema svim učesnicima konflikta treba se odnositi ljudski i ne nazivati ih teroristima. Treba priznati da se bore na zemlji koju smatraju svojom i da žele da ih smatraju punopravnim građanima Ukrajine, da ih poštuju i čuju ono što imaju da kažu. Oni koji se bore na istoku Ukrajine ne žele da ih prisiljavaju da se potčine sadašnjim kijevskim vlastima“.

Lavrov je sve ovo rekao po završetku pregovora sa ministrom spoljnih poslova Italije Federikom Mogerini, dodajući da ustanici ne žele da kapituliraju i da se prepuste na milost i nemilost pobednicima iz Kijeva.

Osvrnuvši se na pretenzije kijevske hunte da Krim ponovo uključi u sastav Ukrajine, Lavrov je prvo istakao da nikome ne bi posavetovao da pomišlja na oružani napad na Krim, pa zaključio:

„Zaista nikome ne bih posavetovao da to pokuša. Rusija ima doktrinu nacionalne bezbednosti koja veoma jasno propisuje šta bi u tom slučaju bilo preduzeto“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *