ORBAN: Amerika vrši pritisak na Mađarsku i uvodi joj sankcije samo zato što sarađujemo sa Rusijom

ORBAN: Amerika vrši pritisak na Mađarsku i uvodi joj sankcije samo zato što sarađujemo sa Rusijom

8 novembra 2014

Viktor-Orban-500Sjedinjene Države vrše veliki pritisak na Mađarsku zbog podrške koju pruža projektu izgradnje gasovoda Južni tok i širenju nuklearne elektrane Pakš, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban se obratio novinarima u Minhenu, nakon govora u „Hans Zajdel fondaciji“, navodeći da su gasovod i elektrana pre svega ekonomske teme, koje su postale upletene u geopolitičke, vojne i bezbednosne stvari zbog rusko-ukrajinskog konflikta, prenosi agencija MTI.

„Vašington obe stvari tumači kao približavanje Rusiji, a istina je da mi niti želimo da se nekome približavamo, niti da se od nekoga udaljavamo. Ne vodimo politiku prijateljsku prema Rusiji, već prema Mađarskoj“, poručio je premijer, dodajući da su i Južni tok i elektrana Pakš pitanja od državnog interesa za Mađarsku.

Izgradnja Južnog toka, kao pandana Severnom toku koji prenosi ruski gas do Nemačke, obilazeći Ukrajinu, važna je za Mađarsku jer bi na taj način obezbedila priliv gasa uz eliminaciju rizika od situacije u Ukrajini, rekao je Orban.

Što se tiče širenja jedine mađarske nuklearne elektrane Pakš, premijer je naveo da je jeftina energija dobar način da Mađarska ojača svoju konkurentnost. Za razliku od Nemačke, Mađarska nema ogromna sredstva na raspolaganju koja bi mogla da usmeri na proizvodnju obnovljive energije, a domaći izvori energije su retki, dodao je Orban.

„Jedini način da smanjimo zavisnost od spoljnih izvora energije je širenje nuklearne elektrane Pakš. Budući da je elektrana izgrađena pomoću ruske tehnologije, logično je da će i njeno širenje biti obavljeno u saradnji sa Rusima. SAD to, ipak, tumače kao približavanje Rusiji u vreme kada je njihov stav da Evropa treba da se udalji od Rusije, a ne da sarađuje sa njom“, rekao je on.

Na temu krize u Ukrajini, Orban je poručio da su potezi Zapada opravdani, ali da ekonomske sankcije Rusiji utiču na evropske zemlje, uključujući Mađarsku i da će, ukoliko budući potezi ne budu razumniji, centralna Evropa i Nemačka u predstojećim godinama pretrpeti ozbiljne ekonomske posledice.

KOMENTARI2 komentara

  1. Savetodavac says:

    Ima li Evropa stav o približavanju/udaljavanju odnosa između SAD i Kanade ili Meksika?

  2. 11 septembar says:

    MAĐARSKA i ORBAN...su primer Evropskim zemljama kako se vodi politika u interesu svog naroda...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *