ОРБАН ДИГАО ЕУ НА НОГЕ: „Окрећемо се ка кинеској вакцини“

ОРБАН ДИГАО ЕУ НА НОГЕ: „Окрећемо се ка кинеској вакцини“

4 јануара 2021

Мађарска влада је првенствено усредсређена на вакцине које се развијају на Истоку, и постоје сви неопходни технички услови за почетак брзих масовних вакцинација против ковид-19 у Мађарској након испоруке вакцина у већим количинама, изјавио је данас премијер те земље Виктор Орбан.

Орбан је рекао да ипак руска вакцина „Спутњик В“ вероватно неће бити доступна у количинама које би биле потребне Мађарској и да, иако кинеска вакцина делује обећавајуће, ни она још није доступна.Премијер је рекао да би у идеалном случају људи могли да изаберу да ли више воле да се вакцинишу вакцином развијеном на Западу или у Кини, преноси мађарска агенција МТИ.

Мађарска тренутно има довољно вакцина за вакцинисање 35.000 људи, рекао је Орбан за јавни емитер Кошут Радио, напомињући да су здравствени радници први који су добили вакцину по владином плану вакцинације.

Он је додао да се не очекује да ће Мађарска у догледно време добити милионе вакцина, јер чак ни произвођачи нису у могућности да пројектују када ће моћи да пошаљу више доза или колико.

„Вакцинама које долазе са запада рукује Европска унија“, рекао је Орбан, напомињући да су се државе чланице сложиле да заједно наручују, а дозе међу њима треба да дели Брисел.

„Нисам задовољан темпом, јер постоје произвођачи чији су производи били раније доступни у Канади, Британији и Израелу него на пример у Европској унији“, рекао је премијер, додајући, истовремено, да Брисел није крив за „то што је у немилости фармацеутских компанија“.

Орбан је рекао да су државе чланице ЕУ такође имале могућност да саме наручују вакцине, поред наруџби које упућују другим државама чланицама. Мађарска и Немачка су две земље које користе ову могућност, приметио је премијер.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. I Love persida says:

    Da,pritisli su čoveka da mora da vakciniše Mađarsku, pa on sad nema neku alternativu, da recimo po nekom tradicionalnom receptu napravi mađarsku vakcinu, mada bi to uspelo od njihovih zaprški napraviti nešto jako i ljuto, što bi bilo i naj efikasnije za mađare. Najbolja vakcina protiv korone je sunčeva svetlost, pogotovu ako ste kraj mora u toploj klimi, valjda nam zato i nisu dali da idemo na letovanja. Ako nam billy-villy još zatvori nebo i sunčeve zrake nema nam spasa, pogotovu ne sa vakcinom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u