ОРБАН доживео тежак ударац од свог Парламента!

ORBAN doživeo težak udarac od svog Parlamenta!

10 novembra 2016

orban-34554

Dok u Skupštini Srbije njena predsednica Maja Gojković zvoncem poziva poslanike vladajuće SNS da glasaju za Vladine predloge, u susednoj Mađarskoj Parlament je odbio amandman na Ustav premijera Viktora Orbana kojim bi se izbeglicama zabranilo da se nastane u Mađarskoj.

Orban je time doživeo veliku blamažu, jer je bio ubeđen da će „na mišiće“ progurati izmenu mađarskog Ustava i time, prema njegovim rečima, potvrditi rezultat referenduma o izbegličkim kvotama, održanog 2. oktobra. Iako je na referendumu glasalo manje od polovine državljana Mađarske, premijer je očekivao da će Parlament, u kome ima apsolutnu većinu, „ispraviti“ taj neuspeh.

Ali, čak su i poslanici iz stranke Jobik, koja je uvek podržavala Orbana, odbili njegov amandman, ističući premijerovo licemerje, jer je on oštro protiv dolaska siromašnih migranata u Mađarsku, a istovremeno omogućava bogatim strancima (uglavnom iz istih zemalja iz kojih dolaze i siromašne izbeglice) da postanu državljani ove zemlje (a time i da slobodno putuju po EU), ako kupe državne obveznice u iznosu od 300.000 evra.

Slično kao i Srbija, i Mađarska je ogrezla u korupciji, gase se slobodni mediji (nedavno je prestao da postoji jedan od najstarijih dnevnih listova Nepsabadšag) i praktično se za sve u zemlji pita jedan čovek – premijer. Zato i ne čudi što se Vučićev SNS i Orbanov Fides međusobno podržavaju.

Slično kao i njegov srpski kolega, i Orban je napravio politički zaokret u karijeri, s tim što je on prešao put od mladog liberala (koji je studirao i u Velikoj Britaniji, koristivši Soroševu stipendiju) do konzervativnog, autoritarnog vladara, koji demagogijom i populizmom opstaje na vlasti.

Međutim, u Mađarskoj se pojavio dovoljan broj poslanika koji misle svojom glavom i koji su naneli prvi politički poraz Viktoru Orbanu u poslednjih šest godina, najavivši tračak nade da ova zemlja ipak neće da sklizne u otvorenu diktaturu.

Nažalost, šanse da se nešto slično desi u Srbiji trenutno deluju kao naučna fantastika…

(P. Vranešević / Vestionline)

KOMENTARI5 komentara

 1. opet ja says:

  Ne opstaje on demagogijom i populizmom nego realnim rezultatima za razliku od debeloustog. I pametno traži 300000,00 eur u obveznicama. Na taj način sprečava ulazak u Mađarsku bilo koga i dobija novac koji može da plasira u otvaranje novih radnih mesta ili kao socijalno davanje.

  • Viđeno says:

   Da, ali stranci tako polako ulaze u posed Mađarske. Zemlja mora biti u posedu naroda koji su je stvarali i koji je čine. Nije sve u novcu, sve je u radu i spoznaji svrhe tog rada. Novac je samo ekvivalent rada i kao takvog ga treba vratiti u te okvire. Sve ostalo je ropstvo i nazadovanje...

 2. Svašta nesta says:

  Opa bato, znaci protivljenje Orbanu i protivljenje Putinu. Znaci jos neko kao Montenegro! Bravo susedi, protiv ruske okupacije, idemo zajedno!!!!!

  • Bubamara says:

   Sused vi ste okupirani sluge jednom sluge zauvek zato pssst

 3. Bubamara says:

  Opa sused nešto si mnogo pametan pa hajde nek se ljepa tvoja suprostavi Rusiji ..ali malo morgen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *