ОРБАН: ЕУ треба да схвати да је Србија тренутно кориснија њој него што је ЕУ Србији

ОРБАН: ЕУ треба да схвати да је Србија тренутно кориснија њој него што је ЕУ Србији

9 јула 2021

ДОК Србија не буде интегрисана у Европску унију ни западни Балкан неће бити интегрисан. Кључ стабилности региона је Србија, изјавио је предсједник Владе Мађарске Виктор Орбан у Београду.На заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем, Орбан је појаснио да сваки регион има централну земљу, као што је у време када је Мађарска била на путу ка ЕУ то била Пољска.

„Сваки регион има централну земљу, то не дира у осетљивост осталих земаља. Зато ја недвосмислено подржавам Србију и њен пут ка ЕУ, изјавио је.

Нагласио је да ЕУ треба да схвати да је Србија тренутно кориснија ЕУ него што је ЕУ Србији, те да ће ЕУ – ако не прихвати нове импулсе и нове чланице – тапкати у месту и доћи ће до њеног распада.

Орбан је навео и да Србија може да рачуна на Мађарску, као што и Мађарска рачуна на Србију.

„Једном мени, једном теби – сигурни смо да у овим деценијама које нам предстоје и уколико будемо имали потешкоће можемо да рачунамо на српски народ, као што ви можете да рачунате на мађарски народ“, навео је Орбан.

Председник Владе Мађарске је казао и да је договорено да се међусобно признају сертификати о вакцинацији против коронавируса.

Председник Србије Александар Вучић навео је да су односи Србије и Мађарске у историји апсолутно најбољи.

Он је казао да је Мађарска била 13. трговински, па 11, потом девети, а данас је већ пети трговински партнер Србији, те да се очекује да трговинска размена између две земље ове године пређе две милијарде евра.

Вучић је захвалио Орбану на 16 великих инвестиција мађарских компанија у прошлој години, те оценио да је Влада Мађарске умногоме допринела добрим односима са Мађарима у Војводини.

„Захвалио бих на на улози у региону целог западног Балкана. Улога Мађарске је изузетно стабилизујућа, готово за све земље Западног Балкана, подразумева се и за Србију, али и све остале, јер сви вас доживљавамо као стабилизијући фактор. Хвала што увек имате времена за Западни Балкан и хвала вам што и сви други са Балкана увек добију време и простор у вашој агенди и што увек желите да помогнете“, навео је.

Захвалио Орбану и на подршци путу Србије у ЕУ.

„Многи говоре да тај пут подржавају, али мало ко то чини храбро и отворено и спреман да истрпи критике као што то чините Ви. Ми можемо само да захвалимо и да кажемо да увек можете да рачунате на српско пријатељство“, додао је Вучић.

Вучић је казао и да би за три године, што се тиче српске стране, могла да се отвори пруга Београд-Будимпешта, да се за четири године иде до Будимпеште за два сата и 40 минута.

Додао је да ће та пруга повезивати два града и са Истанбулом, те истакао и да је поносан на спајање гасоводних цијеви.

„Ми смо плаћали транзитну таксу Мађарској деценијама, а Виктор Орбан је када смо договарали изградњу Балканског или Турског тока, како год хоћете, рекао да су Мађари убудуће спремни да плаћају Србији таксу“, казао је Вучић.

Претходно је Орден српске заставе првог степена уручен министру спољних послова и спољне трговине Петеру Сијарту.

Њега је Вучић одликовао 28. јуна за нарочите заслуге у учвршћивању и јачању сарадње између Србије и Мађарске.

KOMENTARI2 коментара

  1. da da says:

    Mađarska ne ulaže u Srbiju već kao i sa Hrvatskom (INA) kupuje najbolje što zemlja ima i izvlači pare sebi,ali to veliki vođa vidi kao ulaganje.Gde su srpske firme da recipročno ulažu u Mađarsku,nema ih i nikad ih neće biti.Jesi pitao Orbana kada će skloniti onu aušvic žicu sa severa Srbije što su ogradili srpsku granicu i u 21 veku napravili situaciju kao da živimo u koncetracionom logoru.

  2. Poštena igra says:

    Znaju oni to i shvataju, zato nas sve vreme i koriste dokle god imaju šta izvući iz nas. Cede nam crijeva i vade nam mast.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u