ОРБАН ЉУТ НА ХРВАТЕ

ORBAN LJUT NA HRVATE

22 novembra 2018

Posle nekoliko nedelja u kojima su odnose Hrvatske i Mađarske obeležili pozitivni gestovi, pre nekoliko dana došlo je do zahlađenja odnosa, piše mađarski portal Indeks.

Mađarski portal navodi kako je Orban izuzetno ljut na Hrvatsku zbog obnavljanja crvene poternice za Žoltom Hernadijem. Mađarski premijer smatra da je Hrvatska tim potezom izdala Mađarsku, prenosi hrvatski Index.hr.Mađarski portal donosi i čitavu pozadinu odnosa Hrvatske i Mađarske, koja je konačno dovela do Orbanovog besa.

Kako navodi portal odnosi dve države već su neko vreme nategnuti zbog slučaja Ina-MOL i hrvatskog zahteva za izručenjem Hernadija. Upravo je zbog toga lane je Mađarska blokirala ulaz Hrvatske u OECD.

Onda je, međutim, došlo do preokreta. U Evropskom parlamentu 12. septembra je održano glasanje o pokretanju postupka oduzimanja prava glasa Mađarskoj po članu 7 Evropskog ugovora. I dok je 448 poslanika glasalo protiv Orbana, odnosno za oduzimanje prava glasa, njih 197 je bilo protiv. Među njima je bilo i troje hrvatskih evroparlamentaraca iz HDZ-a.

Od toga dana odnos između dve zemlje se promenio i vlada u Budimpešti je ukinula blokadu pristupa Hrvatske OECD-u.

Index.hu navodi da je Orban tada očekivao da će Hrvatska u znak zahvalnosti povući poternicu za Hernadijem, što se nije dogodilo.

– Hrvatska je ovaj problem digla na politički nivo – prenosi Orbanove reči mađarski portal, te navodi da je mađarski premijer zapretio hrvatskim vlastima „još jačom reakcijom“.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *