ОРБАН: Мигранти су попут биолошке бомбе

ORBAN: Migranti su poput biološke bombe

7 avgusta 2020

Dolazak ilegalnih migranata u Mađarsku, u vreme dok traje pandemija virusa korona, mora biti zaustavljeno po svaku cenu jer migranti predstavljaju opasnost po zdravlje stanovništva i svojevrsnu biološku pretnju, rekao je premijer te zemlje Viktor Orban.

„Svi nelegalni migranti koji bez kontrole žele da uđu u zemlju ne samo da krše mađarske zakone, oni predstavljaju biološku pretnju. Taj izraz ima težinu i ja ga izgovaram oprezno“, kaže Orban.On je dodao da mađarske vlasti ne znaju ko je od njih zaražen a ko nije i da zato na sve njih treba gledati kao na potencijalne prenosioce zaraze.

Ne bi nas zarazili svi migranti, ali neki su sigurno inficirani virusom korona, dodao je on.

„Kada govorimo o migracijama i epidemiji virusa korona ne treba stvarati predstavu da je svaki migrant biološka bomba. Ipak, neki od njih to jesu i problem je u tome što ne postoji način da se to utvrdi“, rekao je on za radio Košut.

Takav pristup je možda nepravedan, kaže mađarski premijer, ali s druge strane mi moramo da mislimo o samozaštiti jer Mađari mogu postati žrtve virusa.

Orban je poznat po oštrim političkim pogledima a i pre pandemije virusa korona imao je vrlo kritičan stav prema migrantima.

U Mađarskoj, koja ima oko 10 miliona stanovnika, tokom pandemije inficirano je 4.600 ljudi, a 602 je preminulo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *