ОРБАН НА ФОРУМУ СТАО У ОДБРАНУ СРБИЈЕ: „Србија није Балкан! Имају сва права да одбију…“

ORBAN NA FORUMU STAO U ODBRANU SRBIJE: „Srbija nije Balkan! Imaju sva prava da odbiju…“

29 jula 2018

Srbija ne pripada Balkanu već srednjoj Evropi, isto kao i Crna Gora, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći o Srbiji na forumu u okviru 29. Balvanjoši Letnjeg otvorenog univerziteta u Bajile Tušnadu u Rumuniji, Orban je rekao da je uveren da Mađarska treba da učini sve da Srbija i Crna Gora što pre postanu članice Evropske unije.„Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici“, rekao je Orban i dodao da „oseća“ da i Srbi imaju isti stav, prenela je RTV Panon.

Govoreći i o drugim temama, Orban je naglasio da svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i tradicionalni model porodice, kao i da ima pravo da odbije imigrante, dodaje MTI.

Mađarski premijer je predstavio pet principa, za koje kaže da su neophodni centralnoj Evropi kako bi zauzela „dostojno mesto“ u Evropi.

Prema njegovim rečima, svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i odbaci „ideologiju multikulturalizma“.

Takođe, mađarski premijer smatra da treba podržati tradicionalan model porodice i princip da „svako dete ima pravo na majku i oca“.

Orban je rekao i da centralnoevropske zemlje imaju pravo da štite svoje nacionalne strateške sektore i tržišta, kao i da je osnovno pravo država da brane svoje granice i odbace imigracije.

Naglasio je da bi trebalo insistirati na principu „jedna nacija, jedan glas“, kao jednom od najvažnijih putanja, i upozorio da se taj princip ne može zaobići u EU.

Orban smatra i da će imigracije biti jedno ozbiljno pitanje na izborima za Evropski parlament naredne godine.

Mađarski premijer ocenio je da se liberalna demokratija „okrenula naglavačke“ i postala „liberalna nedemokratija“.

„Postoji liberalizam, ali nema demokratije“, rekao je Orban dodajući da tu tvrdnju potvrđuje opšta tendencija u zapadnoj Evropi „da se ograniči sloboda izražavanja i uvede cenzura“.

KOMENTARI7 komentara

 1. Hruscov says:

  Svaka cast ovom coeku. Ima onu stvar da kaze svima sta misli i to mu polazi za rukom.

 2. kiki_ teraćemo se says:

  Da, ali nama nedostaje baš jedan takav čovek, makar jedan takav.

 3. Dunav Tisa Dunav says:

  Delimično tačno, mada geografske odrednice nisu prioritet za razvijanje dobrih odnosa sa susedima. Može Srbija da bude i 100% na Balkanu, ako ima ekonomiju koja pokazuje znake života, ako odbacuje razne opačine i novotarije iz pravosuđa, školstva... Onda za nju svakako može biti života. Ali nemojmo čekati nekakve mitske čete Rusa da nam srede državu, to niko neće uraditi umesto Srba. Brine me percepcija mnogih ljudi i konstantna lamentiranja o nekom junaštvu, za respekt je sve to ali u mirnodobskim uslovima i realnom svetu vi morate imati proizvod koji je konkurentan, morate imati znanje, elan da radite i zaradite. Kašikare, sablje, šmajseri... Zlu ne trebalo, neka počekaju. Srbija se mora upristojiti u svakom pogledu za njenu decu, ona na to imaju pravo. Kao što imaju i pravo na oca i majku.

  • goran says:

   Odlicno si rekao, bravo.

 4. doktrina soka says:

  Drzava Srbija-srpski narod bi trebali da plate i pozove Orbana da se vise druzi sa Vucicem ,jer je ovaj nas izgubio kompas.

 5. Rastko says:

  Neko ima petlju, a neko mora da mulja.

 6. padre says:

  još kad se otarasi KiM, onda nema dileme, da nije na Balkanu!A za svaki slučaj i Vranja, Niša, Sanđaka i evo je u srednjoj Evropi u celom opsegu!Manje je bolje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *