ОРБАН НА УДАРУ ЕУ: Покреће се правни поступак?

ORBAN NA UDARU EU: Pokreće se pravni postupak?

12 marta 2021

Evropska komisija saopštila je danas da će možda razmotriti pravni postupak protiv Mađarske nakon što je ona odbila da obnovi dozvolu za radio stanicu Klubradio čiji su gosti u emisijama često kritikovali vladinu politiku.

– Izvršna vlast EU pomno prati slučaj – rekao je portparol Komisije Kristijan Vigand.– Pažljivo analiziramo usklađenost ovih odluka sa pravom EU, uključujući njihov uticaj na slobodu medija i pluralizam u Mađarskoj, u kojoj Komisija ima razloga za zabrinutost – rekao je Vigand za Rojters dodajući da se Komisija neće ustručavati da preduzme zakonske mere ako bude potrebno.

Klubradio, koji emituje program 19 godina, prinudno je isključen prošlog meseca nakon što je izgubio spor zbog oduzimanja dozvole. Svoj program oni od sredine februiara emituju na Internetu.

Mađarska je juče odbila zahtev Klubradija za licencu na tenderu za frekvencije u kojem je bio jedini preostali kandidat, a uz obrazloženje da ne ispunjava uslove.

Nadležni organ za medije presudio je da je zbog nestabilnog finansiranja stanica nepodobna za korišćenje frekvencije i da njeni programski planovi sadrže greške.

Klubradio je u saopštenju naveo da su njegovo poslovanje i finansije transparentni i da ispunjavaju sve moralne i pravne standarde.

„Klubradio će se žaliti na presudu medijske vlasti na svim mogućim relevantnim mađarskim i međunarodnim sudovima,“ poručili su.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *