ОРБАН: Нећу дозволити да Мађарска учествује у новом европском рату

ORBAN: Neću dozvoliti da Mađarska učestvuje u novom evropskom ratu

7 juna 2024

MAĐARSKA ima šansu da izbegne učešće u novom evropskom ratu, za koji se spremaju NATO i rukovodstvo Evropske unije, što nije uspela da 1914. godine, izjavio je Viktor Orban.

Mađarska 4. juna obeležava Dan nacionalnog jedinstva. Na godišnjicu Trijanonskog mira 1920. godine, prema kojem je usled Prvog svetskog rata Mađarska izgubila više od 70% svojih teritorija, a 3 miliona etničkih Mađara se našlo u drugim državama.„Srednja Evropa se sada suočava sa istom opasnošću kao pre 110 godina. Novi imperijalni interes želi da nas uvuče u rat. Opet su tu ratni huškači koji služe interesima imperije, lažni proroci i strani agenti… Danas moramo da preuzmemo zadatak da dovršimo ono što je Ištvan Tisa (premijer Mađarske 1913-1917) propustio. Moramo sprečiti Mađarsku da učestvuje u novom evropskom ratu“, upozorio je Orban.

Prema njegovim rečima, Mađarska će imati takvu priliku ako građani na izborima za Evropski parlament glasaju za pristalice mira i suvereniteta.

Orban je ranije rekao da Evropa juri ka ratu kao voz „sa poludelim mašinovođom“ i da se to mora zaustaviti.

Po njegovom mišljenju, proratni političari Evrope, poput narkomana, žele da pobede Rusiju, kao što su dva puta pokušali u 20. veku, ali ne razumeju realnost.

Orban je otkrio: „NATO sada od država-članica traži dodatnih 40 milijardi dolara godišnje. Ja nisam spreman da na to pristanem. Perspektiva je rat bez kraja, pa i novac sutra može biti premali. Ratni Moloh proždire sve“.

Sličnu izjavu dao je i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prema kome građani EU na izborima za Evropski parlament mogu da pritisnu stop-mehanizam na vozu koji nekontrolisano juri ka trećem svetskom ratu.

Krajem prošlog meseca Orban je rekao da Budimpešta preispituje svoju ulogu u NATO-u jer ne želi da učestvuje u vojnoj misiji alijanse u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, Brisel proučava pitanje „kako bi NATO mogao da učestvuje u ukrajinskom ratu“, a Mađarska ne želi da bude uvučena u tu opasnu avanturu, koja bi mogla da dovede do direktnog sukoba sa Rusijom.

On je takođe podsetio da je NATO, po definiciji, odbrambeni savez i da ne treba da učestvuje u vojnim operacijama van svojih granica. I dodao:

„Mi se pridržavamo osnovne ideje NATO-a i radi se na tome da ostanemo deo alijanse bez učešća u akcijama van njene teritorije. Naši advokati i naša vojska sada rade na tome. To pitanje mora da reši mađarska diplomatija. Brisel za to zna i čak je smislio novi termin za Mađarsku – vanstranačka“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *