ОРБАН: Нема источних и западних вакцина, само …

ОРБАН: Нема источних и западних вакцина, само …

23 фебруара 2021

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да државе морају да набаве што пре и што више вакцина, без обзира на то да ли оне долазе са Истока или Запада.

Он је у интервјуу за немачки портал Фокус онлајн поводом одлуке Мађарске да купи руску вакцину Спутњик В, рекао да је у пандемији посао политичара да преузме одговорност и заштити здравље и животе грађана.„Зато што они који купе време могу да спасе животе и поврате слободу“, рекао је он.

Нагласио је да нема „источних или западних вакцина“, већ само добрих или лоших, преноси МТИ.

Орбан је рекао да се набавка вакцина и напети односи између ЕУ и Русије могу гледати као одвојена питања.

Нагласио је да је људски живот и заштита здравља изнад политичких разматрања.

Орбан је додао да је „неодговорно“ политизовати набавку вакцина и „дозволити људима да умру и ограничити им слободу само зато што неко има замерке на неку земљу где се она производи“.

„Објективно гледано, јасно је да источни део Европе развио културу вакцинације током комунистичке ере што је довело да се у источној Европи искорени вирус полио много пре него у западној где руска вакцина није прихваћена из идеолошких разлога“, рекао је Орбан.

Поводом централизованог програма набавке вакцина у ЕУ, Орбан је рекао да је јасно да је то била погрешна одлука.

САД, Британија, Израел а чак и Србија „далеко предњаче испред нас држава чланица ЕУ“, рекао је Орбан и додао да је сада и прекасно да се промени тај курс.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u