ОРБАН ОБРАЋАЊЕМ ШОКИРАО БРИСЕЛ: Увођење санкција Русији је грешка, Мађарска може без ЕУ

ORBAN OBRAĆANJEM ŠOKIRAO BRISEL: Uvođenje sankcija Rusiji je greška, Mađarska može bez EU

14 januara 2023

Evropskoj uniji nedostaje hrabrosti da prizna da je potez uvođenja sankcija Rusiji – greška, dok Mađarska ne može da se pohvali kako ima uticaj na većinu zemalja EU da promene odluku po tom pitanju, ocenio je mađarski premijer Viktor Orban i ponovio da restriktivne mere protiv Ruske Federacije neće dati razultate.

„Lično bih voleo, a mislim da bi to bilo i u interesu Mađarske, da neko dovoljno hrabar sa jakim bicepsima i širokim ramenima konačno izađe i kaže: ‘Ljudi, zeznuli smo ovo!’, rekao je Orban u intervju za mađarski radio „Košut“ i posavetovao članice EU da bi bilo krajnje vreme da se prestane sa takvom praksom, inače će, kako kaže, „biti velike nevolje“.Mađarski premijer je ponovio da bi u slučaju okončanja sankcija, cene energenata pale za nekoliko minuta, a inflacija se odmah prepolovila.

„Potrebno je doneti takvu političku odluku u Briselu. Mi Mađari imamo hrabrosti, ali ja mogu da usporim štetu, ali ne mogu da preokrenem stav velikih država i cele EU. Moja i snaga Mađarske nije dovoljna za taj potez“, dodao je Orban.

Orban je istakao da je Nemačka pala na testu praktičnosti.

„Politika Nemačke i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen tokom krize izazvala je ‘kulturni šok’ i smanjila uverenje Mađara u nemačku praktičnost i ideju da su Nemci precizni, inženjeri, računaju, odmaraju, znaju šta rade. Sada vidimo šta rade, jer u Evropskoj komisiji postoji nemački predsedavajući. Pali su na pitanju sankcija, preračunali su se, nisu bili profesionalni“, komentariše on.

Mađarski premijer je stavio veto na inicijative koje krše nacionalne interese Budimpešte.

„Mislim da će se u narednom periodu, zbog nedostatka hrabrosti i snage, nastaviti ova briselska nesreća, kada se uvedu sankcije, koje, ispostaviće se, ne funkcionišu“, rekao je Orban.

On je podsetio da je Mađarska prva država u Evropi koja je pokrenula nacionalno ispitivanje javnog mnjenja o uvođenju EU sankcija Rusiji sa ciljem da „stave tačku“ na poskupljenje energenata izazvano briselskim merama.

Rusija će rešiti sve probleme koje joj Zapad stvara

„Zapad je pojačao sankcije Rusiji zbog Ukrajine, što je dovelo do poskupljenja struje, goriva i hrane u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi, a Ruska Federacija je više puta odgovarala da će Rusija rešiti sve probleme koje joj Zapad stvara“, naveo je Orban.

Orban je istakao da su finansijske rezerve zemlje na istorijskom vrhuncu, tako da „ne samo da Mađarska ne može biti saterana u ćošak, već može i bez EU“.

„Naravno, lakše je sa njima, jednostavnije i brže se krećemo, ali da u Briselu misle da sunce ne izlazi bez njih je potpuni promašaj“, zaključio mađarski premijer.

(RT Balkan)

KOMENTARI6 komentara

 1. test01 says:

  EU (4ti Rajh) propada velikom brzinom - dok velike vodja "nema alternativu" (mozda za njegov opstaak to i jeste jedina alternativa ali za Srpsku naciju je sasvim suprotno). Orban samo napred !

  • Velika Metla says:

   I ovaj video da je vrag odneo šalu, pa počeo pokazivati tri prsta. -:)))))

  • Duca says:

   Ne, nego će ga oboriti na izborima, na jedan od poznatih načina.

 2. Velika Metla says:

  Vučić ne može bez EU. I bez pameti on može, ali bez EU jok. čak i bez pameti bolje podnosi muku, no bez EU.

 3. Gagi says:

  Madjarska ce izlaskom iz EU napraviti mesta da mi udjemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *