ОРБАН ПОРУЧИО ВУЧИЋУ: Шаљем војску на границу!

ORBAN PORUČIO VUČIĆU: Šaljem vojsku na granicu!

3 septembra 2015

orban 876Kako je saopštio šef Pres službe Orbanovog kabineta Bertalan Havaši premijeri Mađarske i Srbije su razgovarali o kriznoj situaciji izazvanoj masovnom migracijom na granicama Srbije i Makedonije.

Orban je, kako se navodi, obavestio Vučića o novom zakonu o pograničnim kontrolama koje će mađarski parlament uskoro usvojiti, što će omogućiti slanje jakih policijskih i vojnih jedinica na granicu sa Srbijom od 15. septembra, naveo je Havasi.

Očekuje se da će imigranti i krijumčari ljudima potražiti nove tranzitne puteve zaobilazeći Mađarsku, rekao je Orban Vučiću, dodavši da se zemlje u regionu moraju pripremiti za tu situaciju.

Prema njegovim rečima, Vučić je rekao Orbanu da Srbija ispunjava svoju obavezu registrovanja tražilaca azila koji stižu iz Makedonije, iako Makedonija ne sprovodi kontrole na granicama.

Inače, mađarski premijer se nalazi u Briselu gde razgovora sa liderima Evropske unije o problemu migracije, navodi mađarska agencija.

Mađarska usvaja nove mere za zaustavljanje izbeglica

Viktor Orban najavio je danas u Briselu novi paket mera za rešenje izbegličke krize koji će stupiti na snagu 15. septembra i izrazio uverenje da će Mađarska korak po korak uspeti da uspostavi kontrolu nad spoljnom granicom šengena što je njena obaveza kao članice EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, Orban je podsetio da je duž južne granice, prema Srbji, podignuta ograda kao fizička barijera koja bi trebalo da spreči priliv izbeglica i migranata i dodao da je mađarski parlament sačinio novi paket mera za kontrolu granica koji će se primenjivati od 15. septembra.

„Imamo nedelju dana za pripreme. Obavestićemo sve, i tražioce azila, i krijumčare i susedne zemlje šta su nova pravila i kako će izgledati nova praksa i kako će se ulaziti u Mađarsku i onda ćemo posle nedelju dana početi primenu. Verujem da će to biti uspešno, možda ne odmah ali korak po korak Mađarska će uspeti da kontorliše svoju granicu i da ispuni svoje evropske obaveze“, rekao je.

Osim 175 km duge ograde duž granice prema Srbiji, te mere predviđaju i pooštrenje krivičnog zakona, čime bi za ilegalni prelazak granice ili oštećenje ograde bila predviđena kazna do četiri godine zatvora i razmeštanje dodatnih snaga za odbranu mađarsko srpske granice od priliva izbeglica.

Orban je rekao da i u Mađarskoj i u Evropi vlada strah jer evropski lideri nisu u stanju da kontrolišu izbegličku krizu i naglasio da su pravila jasna i da je za kontrolu granica odgovorna zemlja koja ima spoljnu šengensku granicu kao što je Mađarska.

„Došao sam ovde da kažem predsedniku Šulcu da Mađarska čini sve što je moguće da obezbedi da se stvari regulišu“, rekao je Orban podsetivši da je na samitu EU u junu odlučeno da svaka granična zemlja šengena ojača graničnu kontrolu i primeni evropska pravila.

Orban je dodao da je Mađarska učinila sve da to ispuni i zatražio od Šulca da prenese evropskim poslanicima da prestanu da kritikuju Mađarsku zbog toga što ispunjava svoje oabveze.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da za izbegličku krizu neophodno zajedničko evropsko rešenje i apelovao na Mađarsku da se prikloni traganju za tim zajedničkim rešenjem umesto da zauzima nacionalni pristup.

KOMENTARI2 komentara

  1. LADY GAGA says:

    ORBAN JE MUDAR ČOVEK KOJI ŠTITI SVOJ NAROD I SVOJU ZEMLJU OD NAJEZDE VARVARSKE GAMADI, A NE KO OVAJ NAŠ KONJ KOJI SLINI NAD SUDBINOM KOJEKAKVIH ARAPSKIH GOVANA.

  2. jova says:

    Naravno, svaka cast Orbanu, bar nesto pokusava. Trebalo bi uvesti mere kao sto to radi izrael. Posto sami kazu da dolaze da rade Izrael omogucava svakom ko zeli da ostane u izraelu boravak u radnom logoru u pustinji. Nece valjda pored palestinaca da dopuste da im se nakote i Somalijci i Sudanci. Na kraju ce naravno onih spominjanih 400,000 Avganistanaca, mudzahedina, dzihadista i da se nasele u Srbiji. r a onda sledi postovanje njihovih prava, da im podignemo dzamije pa cemo i mi uciti Arapski i tako dalje, a picousti ce biti na nekoj hacijendi u Juznoj Americi. Bravo za nas, samo nastavimo sa glasanjem za grobara i poicoustog pa cemo drzati kuran na ormaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *