ОРБАНОВА ПОРУКА ДОДИКУ која је разбеснела регион

ORBANOVA PORUKA DODIKU koja je razbesnela region

19 juna 2019

PREMIJER Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

„Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom“, rekao je Orban srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka upriličenog u njegovu čast.Orban je naglasio da želi da što pre počne saradnja Mađarske i Republike Srpske.

„Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama“, istakao je Orban.

Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku sa kojom želi uspostavljanje saradnje.

„Hvala Vam na razumevanju. Hvala Vam na pomoći Srpskoj zajednici u Mađarskoj. U svemu ovome važan je i dobar odnos Mađarske i Srbije. Želimo Mađarskoj, na čelu sa Vama, napredak u svakom pogledu i radujem se našoj saradnji“, istakao je Dodik.

Pre radnog ručka održan je sastanak Dodika i Orbana u četiri oka koji je trajao više od sat vremena.

Dodik je potom rekao da politika Mađarske podrazumeva podršku suverenitetu i miru u BiH, ali da je zainteresovana i za razvijanje odnosa sa svim delovima u BiH.Dodik je istakao da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i problema u odnosima i da je to dobra osnova za buduću saradnju.

„Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim„, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Orbanom.

Dodik je istakao da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumeju u vezi sa tim pitanjem.

On je dodao da se tokom trodnevne posete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima srpske zajednice koji su mu preneli zadovoljstvo što su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije.

Ispred Orbanove rezidencije u Budimpešti jutros je priređen svečani doček u čast srpskog člana Predsedništva BiH. Dodik i Orban su potom u srdačnom razgovoru prošetali dvorištem rezidencije.

(Srna)

KOMENTARI10 komentara

 1. Ivana says:

  Bravo za Orbana i mi Srbi želimo takovoga predsednika a ne službenika eu koji izvršava naređenja.

  • Zoran says:

   Koji se razgranicio sa pamecu, pa bi i druge da razgranicava.

   • persida says:

    Koji je ludak sa dijagnozom.

   • Ivana says:

    Ćuti ustašo podmukli mi i Mađari se volimo ne kao vi Hrvati čisti arijevci sve ko nije hrvat poklali i protjerali iz puste vaše.

  • Željko says:

   Sastala se dvojica diktatora!

 2. Velika Metla says:

  Ko se razbesneo? Balije,ustaše i milogorci,iliti sve BIVŠI SRBI,hibrid rulja otpala od Srba.Takvi i treba da otpadnu. Svaku alu i vranu koja se obruši na Balkan pomenuti hibridi dočekuju s gaćama na kolenima. Sve bi dali da imaju hrabrosti,kao mi Srbi,da se smeju makar jednom suprotstaviti okupatorima.

  • Željko says:

   Orban se od Srba ogradio bodljikavom žicom i najjačom granicom u Evropi! Od Hrvatske se nije ogradio nikakvom zaprekom!!

   • Branko says:

    Pa naravno da nije magarče. Zasto bi se ogradjivao od onog sto je njegovo?

 3. teoretičar says:

  Iz skorih sećanja koja još nisu ni istorija ali i iz istorijskih činjenica ja imam dvostruka osećanja, a to nikad nije dobro. Imam Mađare prijetelje a jedan od njih uopšte ne govori mađarski. Govori bolje srpski od mene. Policajac je u Srbiji, ali i pored toga imam znatne rezerve prema Mađarima. Isto tako me vređa i davanje mađarskih pasoša Mađarima u Srbiji. Svi znamo šta znači pasoš druge države u jednoj zemlji. I pored svega, drugi potezi Orbana su mi bliski. Dakle, ne bih ga ja želeo za precednika Srbije, ali deo njegove politike nije suprotstavljen Srbiji ni srpskim interesima. Izuzmmajući pasoše što nam govori jasno o dugoročnoj politici prema Srbiji. Kad bi Mađari iskoristili te pasoše da se isele iz Srbije... Drugim rečima, politika Orbana prema Srbiji i nije baš najpohvalnija, ali bolje ovako nego da nam podmeće nogu na svakom koraku. Dodik - Eto, ne bih želeo Orbana za precednika ali što se tiče dodika, sve sam bliži da i ja jednom izađem na glasanje i glasam za Dodika. Možda politički neizvodljivo trenutno. Ma kolka bila povika na Dodika već godinama, ostaju rezultati da je sve napade preturio preko glave, zaustavio većinu i drži se sasvim dobro. Prošle godine su ga napali direktno Amerikanci, ali kanda nisu prošli. Te smeniće ga, te neće, te ga sankcionisali i kojekakve gluposti. Ali on je redovan gost u Srbiji, redovan gost u Moskvi i eto ga pomalo svuda i sve češće. Orban i Dodik su jedina dva političara na svetu danas o kojima nemam izgrađen stav.

 4. Nesa says:

  Zasto da se ogradi od Hrvatske? Pa zar ne potrazuju svoje teritorije? Bez zice ce lakse da upadnu u Rvacku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *