ОРБАН ПОТВРДИО: Мађарска улаже 100 милиона евра у РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

ORBAN POTVRDIO: Mađarska ulaže 100 miliona evra u REPUBLIKU SRPSKU

23 decembra 2021

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je juče da su Srbija i Republika Srpska “ključ stabilnosti Zapadnog Balkana” i poručio da će Mađarska sa 100 miliona evra pomoći Republiku Srpsku.

Orban je pozvao nemačku vladu da integriše region u EU, a ne da ga kažnjava jer bi to, kako je upozorio, moglo da dovede do većih problema.Naglasio je da je granica BiH udaljena samo 70 do 80 kilometara od južne granice Mađarske i da bi svaki sukob mogao da se prelije na Mađarsku.

Ponovio je da će blokirati sve pokušaje EU da uvede sankcije srpskom članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Orban je pojasnio da Vlada Mađarske daje 100 miliona evra finansijske pomoći RS u sklopu mađarske politike odgovornog susedstva za jačanje stabilnosti u regionu.

Kako prenosi RTRS, novac je namenjen malim i srednjim preduzećima u RS.

Mađarski premijer je rekao da je Dodik demokratski izabran političar, a zapadne sile upozoio da bi potez, poput stavljanja Dodika na marginu, bio opasan.

Prilikom nedavne posete Orbana Republici Srpskoj dogovoreno je osnivanje mađarskog Fonda u Srpskoj, koji će na raspolaganju imati oko 100 miliona evra bespovratnih sredstava.

KOMENTARI3 komentara

  1. Gardista says:

    Koju ce korist imati Srbi kad je to fond za Madjare kao prosperitate u Vojvodini gde su samo Madjari imali korist od tog fonda. Madjari predavali proizvode Madjarskim firmama u Srbiji i od dobijenih para kupovali mehanizaciju ali samo kod madjarskih firmi...opet gde su tu Srbi i sad isti Madjari idu i kupuju zemlju po Vojvodini. E moj Vucicu govedo prodano, svaka cast Orbanu.

  2. Ivana says:

    Bravo Orbane Srbine vidiš da Vučko kilavi pa nam ti pomažeš super.

  3. Penzioner says:

    I Vučić je od Putina dobio protokolarnu čestitku za Božić i Novu godinu, samo njegovi blatoidi ne objavljuju vest da su se Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, kao i Island, Lihtenštajn i Norveška pridružile petom paketu sankcija Evropske unije protiv Belorusije, kako se navodi u saopštenju službe EU. Vučić je zaboravio da je Srbija dobila remontovane avione i najveću materijalnu pomoć za vreme katastrofalnih poplava u Obrenovcu od Belorusije i Rusije. Tih dana Vučić se neprekidno zahvaljivao svojim "Zapadnim prijateljima", čija se pomoć sastojala u izjavama "naše misli su s vama". Prethodni put pridružio se zemljama EU koje su predsedničke izbore u Belorusiji proglasile nedemokratskim,jer njihova kandidatkinja nije dobila ni 10% glasova birača. Što je Srbija imala najskandaloznije (jednostranačke) izbore to za EU nije važno, jer njen predsednik predstavlja njihovu fontanu želja. Sve što oni nisu ostvarili 78-dnevnim bombardovanjem Srbije ostvarili su njegovim pregovorima u Briselu. Zaboravio je gospodin da je Lukašenko jedini predsednik koji je za vreme bombardovanja SRJ iskazao svoju solidarnost sa srpskim narodom posetom Beogradu, ili on to nije ni primetio zbog zauzetosti važnijim poslovima. Može li i Rusija i Republika Srpska očekivati isto ono što doživljava Belorusija? Može isto onako kako je podržao odluku NSRS o održavanju referenduma o Zakonu o sudu i tužilaštvu BIH i Zakona o Danu Republike Srpske, koje je nametnuo Valentin Incko. I on i Toma Diploma podržali su Valentina Incka da se referendumi ne održe, a Vučić je podržao i novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita na čiji su izbor u UN stavile veto Rusija i Kina. Ne podržava Milorada Dodika samo Viktor Orban, već sve više zemalja EU, zbog poslednje odluke Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *