ОРБАН ПОЗВАН У БРИСЕЛ НА РАЗГОВОР: Нико не може да га укроти

ORBAN POZVAN U BRISEL NA RAZGOVOR: Niko ne može da ga ukroti

13 maja 2020

Mađarski premijer Viktor Orban dobio je poziv da dođe u Evropski parlament na raspravu o vanrednom stanju koje je uveo u Mađarskoj zbog epidemije korona virusa i uticaja tih mera na osnovna prava i slobode.

Evropski savet i Evropska komisija danas treba da predstave deklaraciju o tom pitanju posle čega će biti održana debata na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, naveo je predsednik EP David Sasoli u pismu upućenom Orbanu.Mađarski parlament je krajem marta usvojio zakon koji Orbanu omogućava da do daljeg vlada ukazima u okviru vanrednog stanja uvedenog u borbi protiv korona virusa.

Takva ovlašćenja izazvala su zabrinutost predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Orban, čija je zemlja redovno na meti kritika, poznat je i po izjavama protiv Evropske unije.

Sasoli je rekao da je po pravilima Evropskog parlamenta za rasprave te vrste potrebno učešće predsednika države ili vlade zemlje o kojoj se drži debata.

Predsednik EP je dodao da uprkos pandemiji, učešće ne može da bude na daljinu, pošto je tako odlučeno na konferenciji predsednika raznih poslaničkih grupa.

Orban je početkom aprila naveo da je za EU koju je nazvao „staklenim zvonom Brisela“ bolje da se bavi borbom protiv korona virusa nego da se bavi Mađarskom, posle kritika upućenih na njegova ovlašćenja tokom vanrednog stanja.

KOMENTARI2 komentara

  1. Zorana says:

    Vlada vrlo slicnim metodama kao vucic, a razlika je ogromna, jer je Orban patriota i nacionalista, a vucici mrzi sve srpsko i radi sa sorosem i klintonovima na unistenju Srba. Neverovatno. Znaci ta ista EU podrzava vucica da tim istim metodama uradi prljav posao za njih i sorosa, a Orban im smeta, jer je izbacio i MMF i sorosa i dize Madjarsku.

  2. persida says:

    Ne daj se, Orbane, junacino.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *