ОРБАН ПРЕУЗИМА ВОЈВОДИНУ! Сковао паклени план!

ORBAN PREUZIMA VOJVODINU! Skovao pakleni plan!

3 juna 2017

Vojvođanska banka, vrlo je izvesno, imaće novog vlasnika, i to ni manje ni više nego državu Mađarsku.

Kako saznajemo, Viktor Orban je preko OTP banke zainteresovan za kupovinu Vojvođanske banke iz koje se poljoprivrednim kreditima finansira značajan deo proizvođača iz najplodnije srpske regije.

To praktično znači da će Orban ovim kontrolisati značajan deo poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini, što je vitalna srž ovog dela Srbije.

Time Orban želi da proširi mađarski uticaj u Vojvodini, jer je ova banka najznačajnija u ovom delu zemlje.

Kako se saznaje, Mađari su ponudili cenu koja je oko 100 puta veća od profita banke.

Ovo nije prvi put da Orban ulaže u Vojvodinu. Prošle godine pojavila se vest da će “upumpati” čak 166 milona evra u ovu srpsku pokrajinu, i to milione koje je dobio od Evropske unije.

Deo novca bio je određen, navodno, za mađarske partije u Vojvodini.

Inače, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je, prema pisanju medija, parama iz mađarskog budžeta kupio zgradu u centru Subotice za 1,2 miliona evra, čime je ta kuća postala najskuplje prodat objekat u Srbiji.

– Smatramo da je nekorektno da javnost ne zna od kojih para je kupljena nekretnina, a pretpostavljamo da je kupljena novcem iz budžeta Mađarske i zato zahtevamo da se taj ugovor obelodani i prezentuje javnosti – izjavio je tada Jene Maglai, član predsedništva Mađarskog pokreta i dodao da je kupljena još jedna nekretnina “mađarskim novcem” i to u vrednosti od 450.000 evra.

Orban, koga zovu i “mađarskim carem”, od 2014. godine totalno je reformisao ekonomiju ove zemlje, a Centralnu banku stavio pod kontrolu.

Uveo je niz novih poreza, nacionalizovao privatne penzione fondove i uveo najviši porez na banke u Evropi, smatrajući ih glavnim krivcima za krizu u Mađarskoj.

Orban, inače, ovih dana završava posao kojim će Mađarska postati vlasnik 15 odsto mađarskih filijala Erste banaka.

Prošle godine optuživali su ga da je novcem Centralne mađarske banke kupovao medije.

Trenutno je u ratu s Džordžem Sorošem, koji ga je optužio da od Mađarske stvara “mafijašku državu”, a sve je poteklo od novog mađarskog zakona koji preti opstanku Centralnog evropskog univerziteta koji je osnovao ovaj milijarder mađarskog porekla 1991. godine.

Zanimljivo je da je predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Marinos Vatis pre samo mesec dana kazao da je Vojvođanska banka otvorena za sve opcije u zavisnosti od promena na tržištu. Čini se da će Orbanovu ponudu biti teško odbiti.

Vojvođanska banka je u 2016. imala pozitivne rezultate u svim delovima poslovanja i četvrtu godinu za redom je ostvarila dobit koja je iznosila 301 miliona dinara (2,4 miliona evra). Aktiva banke uvećana je za 5,6 milijardi dinara i iznosi više 125,9 milijardi dinara.

Vojvođansku banku je 2006. godine preuzela Nacionalna banka Grčke i sada je po aktivi među 10 najvećih banaka u Srbiji. Banka zapošljava 1.468 ljudi, ima 1.2 miliona klijenata i 103 filijale.

Sponzoriše brojne društveno ogovorne i sportske događaje u zemlji.

(Espreso.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Kosovac says:

  Ovi sorošoidi su baš aktivni. Misle da ako postave glup naslov, da su i čitaoci automatski glupi. Čuješ, „ORBAN PREUZIMA VOJVODINU“. Aprililili, nije Vojvodinu, već Vobana….. Zamislite, Mađari ponudili cenu 100 puta veću. Pa to je za ne verovati, sram da ih bude….. Za zgradu u Subotici dali 1,2 miliona evra, odakle im tolike pare? A mogli su za iste pare da kupe 5 zgrada u Subotici, sa 5 puta manjom površinom….. Mora da je ovaj članak pisao neki svršeni stručnjak sa Soroš univerziteta Budimpešta. Ako sam pogodio, onda u redu, zato što takva diploma sigurno vredi malo više od diplome Tomislava Nikolića.

 2. goran says:

  Pre nego skocite na Orbana, istrazite ko je vlasnik svih ovih banaka i videcete ono sto ne vidite vec hiljadu godina.

 3. goran says:

  Pre nego skocite na Orbana, istrazite ko je vlasnik svih ovih banaka i videcete ono sto ne vidite vec hiljadu godina.

 4. Mlax says:

  Od ,,naseg,, dobrog prijatelja Putina drugar Orban preuzima Vojvodinu,...hmmmm .Sa ovakvim veleizdajnicima na vlasti od 1990 do danas ,,Beogradski Pasaluk,, je realnost.Inace ultranacionalisticka stranka u Madjarskoj Vojvodinu zovu ,,Juznim krajem,,.U Vojvodini je u prethodne cetiri godine podeljeno 200000 Madjarskih pasosa a u Vojvodini imamo oko 200000 gradjana sa Hrvatskim pasosem.Plan je da se do 2025 godine podeli jos 200000 novih Madjarskih pasosa.A uz svu depopulaciju Srpskog stanovnistva I veliki mortalitet u pokrajini,u jednom trenutku Srba ce biti ispod 50% u Vojvodini I time se su se stekli uslovi za stvaranje nove frankestajn nacije ,,Vojvodjani,, koja ce dobiti svoju teritoriju koja nece biti drzava nego ,,Evropska Regija,,.Ta Regija ce imati zakonodavnu,izvrsnu I sudsku nezavisnost od Srbije,tek oko 2040 ce ista postati nezavisna drzava.

  • Kosovac says:

   @ Mlax,…. Preterao si malo u tom strahu od depopulacije Srbije. Danas je stanje takvo, da Srba u Vojvodini ima 67%, Mađara 13%, Hrvata 2,5%, Cigana 2,2%..... Nemoj da ispustiš da u kompletnoj Srbiji ima Srba 83%, nije mi jasno kako ne možemo da se oslobodimo te Dinkićeve Regionalizacije. Čak i u Vojvodini je za Srbe vrlo povoljna struktura ako zanemarimo kominternovsko-soroševske principe da manjine vladaju većinom. Neće natalitet padati samo kod Srba, natalitet za sada ne prepoznaje nacije, čak i uticaj GMO biće podjednak procentualno na sve nacije. Niko nije uzeo Mađarski pasoš da bi doveo Mađarsku u Vojvodinu, ne radi se to tako. Seti se kako je Mađarska zadnji put došla u Vojvodinu – preko Hitlera. Morala bi i sada na neki sličan način, znaju svi da se to ne radi preko izdavanja pasoša…. Siguran sam da već sada Vojvođanera ima oko 17%, tako da tvoja cifra od 50% Srba već sada stoji. Međutim za te Vojvođanere nema čak ni rubrika u popisu, u politici vrlo slabo prolaze, njihova jedina realna šansa je da ti nesrećni ljudi budu Peta kolona u nekom vremenu agresije na Vojvodinu. Oprem dobro, ovo vreme je pokazalo da Srbi nisu neki baš kvalitetan materijal, ali u odnosu na druge još mogu da se drže, tako da ovih 50% mogu i dalje da obezbeđuju dobre uslove za život svih stanovnika. Samo je prethodno potrebno Vojvođanere meko pritisnuti na neki pedagoški način – to je lako zato što su to po karakteru kukavice. To je praktično pokazao Milošević elegantno izvedenom Jogurt revolucijom. Da ne zaboravimo da je deo nacionalnih manjina u Vojvodini i dalje za otadžbinu Srbiju….. Škola za jedinstvo jednog naroda je sadašnja situacija u Makedoniji, gde je jedan mlad narod raspolućen na tačno 2 dela, jedan deo prilazi Šiptarima kojih ima samo 25%, tako da Makedonci+Šiptari zavladaju drugim delom Makedonaca. To ni u komunizmu nije moglo da se desi Makedoncima, tada su oni za nas bili pojam, sećam se kako su sredili Šiptarske demonstrante u Tetovu 1968. godine. Šiptarsku omladinu su komunisti zvali „cvet inteligencije“. A Makedonci panduri gledaju demonstrante, pa jedan kaže: „Bratko, će gi soberemo ove belite lale“? (Šiptari su belokapci – nose one bele kapice kao Jevreji.). Sobrali su ih tako, da je Šiptarima kodža vremena trebalo da se oporave.

  • Bane021 says:

   Ne samo Vojvodina već i ostali regioni i gradovi u Srbiji moraju da imaju zakonodavnu izvršnu vlast, svoje sudstvo, policiju i ekonomsku nezavisnost, tipa da određuju sami stopu PDV (zamislite kako bi se istočni regioni iz Srbija preporodili kada bi PDV tamo bio 7% koji ostaje njima) Jedino to obezbeđuje prosperitet i jedinstvo države gde će svi uzajamno jedni od drugih imati koristi. Sve ostalo su horor priče iz Beograda kako su Srbi žrtve ma gde bili pa čak i u svojoj zemlji i to slušamo već 30 godina. A taj isti Beograd koji plaši Srbe cepanjem države od stranih sila ili manjina pa i Srba Vojvođana je u stvari zakonski namontiran da bude država u državi. Pogledajte kakav status ima grad Beograd i videćete zašto njemu centralizam dogovara i boji se bilo kakve samostalnosti drugih regiona u državi. Vi stvarno verujete da vama Beograđanin može da reši lokalne probleme u Leskovcu nekim nacionalnim zakonima ili propisima? Taj Beograđanin u životu nije bio u Leskovcu u prolazu a kamoli da je živeo jedno par godina da zna šta je problematika i njega boli uvo za sve sem za svoj džep i to da je stigao do neke kancelarije i "statusa". A da bi zadržao taj status on i njegova klika vam pričaju priče kako će nas manjine pojesti a gle čuda taj isti BG je do pre 20 godina hteo da Srpska manjina ima vlast u Hrvatskoj i BiH. Klasični dupli aršini. Već viđeno. Centralizam je pojeo istu tu Mađarsku kojom nas sada strase.

 5. kuka says:

  Vojvodjanska banka je, kažete, trenutno u vlasništvu grčke nacionalne banke koja će je sad možda prodati madjarskoj državi. Ako ni dosad nije bila naša, koja je razlika? Mene mnogo više ždere što je naša Narodna banka prodata nekom, niti znamo kad ni kome ni za koliko ni gde je taj novac ni po kojim pravilima sad posluje. Zašto malo ne začeprkate vlasništvo nad NB Srbije? Jorgovanka Tabaković se u jednom trenutku malo izlanula, ali se odmah ugrizla za jezik i više o toj temi nema ni reči u čitavoj našoj javnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *