ОРБАН ПРКОСИ ЦЕЛОЈ ЕУ! Стоп за Брисел и Сороша

ORBAN PRKOSI CELOJ EU! Stop za Brisel i Soroša

6 aprila 2017

Chancellor Merkel and Hungarian PM Orbán in economy press conference

Predsedik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da mu se ne sviđa pravac kojim ide Mađarska, gde desničarski i populistički premijer Viktor Orban želi da zatvori liberalni univerzitet koji je osnovao američki finansijer Džordž Soroš.

Budimpešta je ove nedelje odobrila novi zakon kojim bi Srednjoevropski univerzitet mogao da bude ugašen, uprkos protestima i prigovorima iz inostranstva.

Evropski poslanici zahtevaju disciplinske mere protiv Mađarske zbog oštrog stava prema stranim univerzitetima, smatrajući da je to najnoviji Orbanov korak u potčinjavanju nezavisnih institucija – od pravosuđa i centralne banke, do nevladinih organizaciija i medija.

– Što se tiče zatvaranja univerziteta, ne sviđa mi se ta odluka – rekao je Junker i najavio da će Komisija razmatrati taj potez iduće srede.

Brisel za sada nije imao uspeha da zaustavi Orbana, koji je na poziciji premijera od 2010. godine.

U Mađarskoj se iduće godine održavaju parlamentarni izbori, a Orban je već počeo sa kritikom Evropske unije, kampanjom „Zaustavimo Brisel“.

Vlada Mađarske šalje pisma, tj. upitnike građanima u kojima traži podršku protiv politike EU i Brisela po raznim pitanjima, od migracije do cene energenata.

Junker omalovažava kampanju, naglasivši da je Orban prošlog meseca potpisao deklaraciju kojom se slavi 60 godina Evropske unije.

– Upitnici koje gospodin Orban šalje u domaćinstva širom Mađarske ne tiču se izlaska iz EU, već zaustavljanja Brisela – rekao je Junker dodavši da „nakon što je Orban potpisao deklaraciju u Rimu, napad na Brisel govori više o autoru upitnika, nego o stanju EU“.

KOMENTARI2 komentara

  1. opet ja says:

    Viktore, mega care!!!

  2. Srbijo, sta ti rade says:

    Pametan covek stiti svoju drzavu i njene interese. Samo nas da se ugleda na njega...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *