ОРБАН ПРОТИВ ИЗБОРА ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВЕ

ORBAN PROTIV IZBORA FON DER LAJENOVE

24 juna 2024

Premijer Mađarske Viktor Orban protivi se tome da Ursula fon der Lajen ponovo bude na čelu Evropske komisije, budući da je u dosadašnjem radu imala „loše rezultate“.

„Nisam za reizbor zbog njenih loših rezultata. Zelena transformacija je potpuni promašaj, migracioni paket ne rešava nijedan problem. Evropi je potrebno bolje vođstvo. Ima dovoljno talentovanih političara za tu poziciju“, rekao je Orban novinarima nemačke medijske grupe „Funke“, a prenele „RIA Novosti“.Komentarišući nedavne rezultate izbora za Evropski parlament, mađarski političar je naveo i slabe uspehe prethodnog EP.

„Poslednjih pet godina je verovatno bilo najgorih pet godina u istoriji Evropske unije. Rezultati Evropske komisije i elite u Briselu su bili slabi. U kontekstu demokratskih državnih izbora, ovo ne bi bilo dovoljno za nastavak rada“, dodao je Orban.

Prema njegovim rečima, iako su rezultati izbora pokazali da Evropljani žele promene, rukovodstvo, to jest vladajuća koalicija će očigledno ostati ista.

„Nisam zadovoljan onim što se dešava. Imamo strukturni problem“, istakao je predsednik Vlade Mađarske.

Aktuelna šefica Evropske komisije želi drugi mandat na istoj poziciji, a da bi to ostvarila, potrebna joj je podrška lidera EU, te 361 glas poslanika novog sastava Evropskog parlamenta.

Prošlonedeljni razgovori evropskih lidera su se završili neslavno, ove sedmice se nastavljaju pregovori pre svega o vodećim pozicijama u Briselu – šefovima Evropske komisije, Evropskog saveta i spoljne politike bloka.

KOMENTARI2 komentara

  1. Dragi says:

    Evo jedan podatak kakvog je porekla Fon der Lajenova. To joj je udato prezime. Njen otac je bio osuđen na doživotni zatvor, kao nacista koji je krampom ubijao zatočenike u logoru na teritoriji Estonije. Osuđen je za ubistvo 18 ljudi. Ali je "odležao" u zatvoru samo 10 godina i pomilovan je zbog starosti i bolesti, ali je na slobodi proživeo još 8 godina.

  2. Dragi says:

    Zbog čega mi je izbrisan komentar o poreklu Ursule fon der Lajen? Možete proveriti da li je to istina što sam napisao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *