ОРБАН РАЗБЕСНЕО ЗЕЛЕНСКОГ! Ево шта су Украјинци тражили од премијера Мађарске!

ORBAN RAZBESNEO ZELENSKOG! Evo šta su Ukrajinci tražili od premijera Mađarske!

6 jula 2024

Kijev je izrazio ogorčenje zbog iznenadnog putovanja mađarskog premijera Viktora Orbana u Rusiju, žaleći se da ukrajinske vlasti nisu prethodno obaveštene o poseti.

Orban je sleteo u Moskvu u petak ujutru i sastao se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o načinima za uspostavljanje trenutnog primirja i početak mirovnih pregovora za rešavanje ukrajinskog sukoba.Ranije ove nedelje, on je takođe otputovao u Kijev da se sastane sa Vladimirom Zelenskim i održao slične razgovore.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova požalilo se na svom zvaničnom sajtu da je Orbanova odluka da otputuje u Moskvu „mađarska strana donela bez odobrenja ili koordinacije sa Ukrajinom“.

Naglašeno je da je Kijev protiv bilo kakvih pregovora u vezi sa sukobom bez njegovog direktnog učešća.

– Podsećamo da princip „nema sporazuma o Ukrajini bez Ukrajine“ ostaje neprikosnoven za našu zemlju i pozivamo sve države da ga se striktno pridržavaju“, navodi se u saopštenju ministarstva. „Formula mira“ Zelenskog je „jedini realan način da se uspostavi pravičan mir – dodaje se.

Orbanov put u Moskvu kritikovali su i drugi zapadni lideri. Estonska premijerka Kaja Kalas, koja bi trebalo da zameni Žozepa Borelja na mestu glavnog diplomate EU, optužila je mađarskog premijera da „seje zabunu“ i iskorišćava rotirajuće predsedavanje EU, koje je Budimpešta preuzela početkom jula.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe je osudio Orbanovo putovanje, sugerišući da Mađarska „nema mandat da se angažuje sa Rusijom u ime EU“ i ističući da „nikakvi razgovori o Ukrajini ne mogu biti bez Ukrajine“.

Orban je, međutim, insistirao da mu nije potreban mandat da bi tražio mir i istakao da Mađarska ima relativno ograničen politički uticaj i da formalno ne vodi pregovore.– Možemo biti dobro oruđe u rukama Boga, možemo biti dobro oruđe u rukama ljudi koji žele mir – rekao je premijer.

On je objasnio da se nada da će uveriti Moskvu i Kijev u potrebu da rade zajedno kako bi se postigao prekid vatre i pokrenuli mirovni pregovori.

U međuvremenu, Kijev je nastavio da insistira na mirovnom planu Zelenskog, koji se sastoji od deset koraka koji uključuju potpuno povlačenje ruskih snaga sa teritorija koje Kijev tvrdi kao svoje, isplatu reparacija i međunarodni tribunal za ratne zločine za rusko rukovodstvo.

Moskva je oštro odbacila plan Zelenskog kao plan koji nije krenuo, insistirajući na tome da svi pregovori o rešavanju sukoba moraju uzeti u obzir „realnost na terenu“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Branko says:

    Ma da. Interesantno je to. Kijev ne želi pregovore bez Ukrajine a u Švajcarskoj vodite pregovore bez Rusa. Baš interesantno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *