ОРБАН РАЗБИЈА ЕУ: „Европа је подељена, ДОСТА СМО ЋУТАЛИ И ГЛЕДАЛИ“

ОРБАН РАЗБИЈА ЕУ: „Европа је подељена, ДОСТА СМО ЋУТАЛИ И ГЛЕДАЛИ“

10 јула 2021

У ЕУ више нема подела на старе и нове чланице, већ се она данас дели на државе чији је национални дуг висок, а имају мали раст и проблеме с неконтролисаним миграцијама, док су с друге стране стабилне државе средње Европе које те процесе контролишу, стабилне су, имају низак ниво дуга и високе најаве раста, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.

Имамо срећу да у ова тешка времена Словенија председава Европском унијом, а да њену владу води Јанез Јанша, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан у Љубљани, где се одржава састанак председника влада Вишеградске групе (В4).Мађарска је од Пољске преузела ротацијско председавање Вишеградском групом средњеевропских држава.

Председници влада В4 у петак су у Љубљани разговарали о актуелним европским темама, а састали су се и са словеначким премијером Јаншом чија је земља 1. јула преузела председавање Већем Европске уније.

Орбан је навео да у ЕУ више нема подела на старе и нове чланице него да се она данас дели на оне државе чији је национални дуг висок, а имају мали раст и проблеме с неконтролисаним миграцијама, док су с друге стране стабилне државе у средњој Европи које те процесе контролишу и имају стабилност, низак ниво дуга и високе најаве раста.

„Јанша има тежак и одговоран задатак да те две категорије држава повеже“, казао је Орбан.

Додао је како Јанша, због свог искуства када се борио против комунизма има, за разлику од неких западних лидера, поглед на „историјски хоризонт“, па је зато близак у погледима с лидерима из земаља средње и источне Европе.

Зато је Јанша, кад процењује шта су у ЕУ битна, а шта маргинална питања, другачији од Европског парламента који се по Орбановим речима не концентрише на праве и „реалне“ теме и тако губи енергију на политичке спорове који су „противни европској будућности“, пренео је Јутарњи лист.

Европски парламент се бави небитним темама и води „џихад против владавине права“, казао је Орбан.

Погледи држава Вишеградске групе о опоравку Европе након пандемије ковида-19, о миграцијама, климатским циљевима и ширењу на западни Балкан у „великој мери“ се подударају с приоритетима Словеније које је поставила за своје председавање ЕУ, изјавио је Јанша након састанка с председницима влада В4.

Челници држава Вишеградске скупине навели су након састанка да Европску унију треба да брине ситуација с миграцијама према Европи која се, по њиховим речима, може очекивати из Авганистана, пошто га у целости напусте амерички војници, али исто тако из из субсахарске Африке, гдје је безбедносна ситуација такође тешка.

Јанша и лидери Вишеградске групе изјаснили су се за ширење Европске уније према југоистоку, те за проширење шенгенског подручја.

Јанша је казао да је Словенија за конкретне кораке у процесу ширења Европске уније на државе западног Балкана јер би она тако стратешким потезом одговорила на „бројне изазове“ у европском ближем суседству.

KOMENTARI3 коментара

  1. independent says:

    Od izraza zabrinutosti zbog novog masovnog milionskog dolaska dzihadista i crnaca u evropu na nikakve koristi.Hitna promena ustava evropskih drzava u vezi davanja prava na azil odnosno odluka da pravo azila samo imaju samo drzavljani evrope i jitno slanje vojske na gramice svih zemalja u evropi sa naredbomda se puca ko hoce da udje u zemljz bez pasosa i viza i naravno dozivotni zatvor oduzimanje sve imovine onima koji pomazu ulazak migrantima u Evropu. Treba hitno delovati ili je evropi kraj

  2. Gospodi Pomiluj says:

    Dosta smo ćutali, jer pisano je knjizi prorka Danila iz Starog Zaveta, da se ta zajednica različitih država što jakih-što slabih neće ni održati, da će pasti kamen sa nebesa i da će poravnati sva postojeća carstva i konačno uspostaviti svoje večno i pravedno carstvo koje će vladati u večnost. Pokazaće se pravda Božija i svako od nas će dobiti po delima svojim.

  3. Gulisav Drzic says:

    Ovo je podvala Srbiji, da bude kao u doba otomanske imperije branik tzv "hriscanske evrope". Prosirenjem EU, tj ukljucenjem Srbije u EU, Madzarska vise nece biti branik od ekstremnog muslimanskog ekstremizma, pomeraju se granice i tu ulogu cemo mi preuzeti, kao i u proslosti sa otomanima. Istorija se ponavlja samo u mnogo opasnijem obliku. Ne treba nasedati na ove podvale. Eu nije nasa kuca, a pogotovo kad se za nas prijem u EU, zalaze Slovenija ili Madzarska. Opasne igre se igraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u