ОРБАН РАЗБИЈА ЕУ: „Европа је подељена, ДОСТА СМО ЋУТАЛИ И ГЛЕДАЛИ“

ORBAN RAZBIJA EU: „Evropa je podeljena, DOSTA SMO ĆUTALI I GLEDALI“

10 jula 2021

U EU više nema podela na stare i nove članice, već se ona danas deli na države čiji je nacionalni dug visok, a imaju mali rast i probleme s nekontrolisanim migracijama, dok su s druge strane stabilne države srednje Evrope koje te procese kontrolišu, stabilne su, imaju nizak nivo duga i visoke najave rasta, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Imamo sreću da u ova teška vremena Slovenija predsedava Evropskom unijom, a da njenu vladu vodi Janez Janša, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u Ljubljani, gde se održava sastanak predsednika vlada Višegradske grupe (V4).Mađarska je od Poljske preuzela rotacijsko predsedavanje Višegradskom grupom srednjeevropskih država.

Predsednici vlada V4 u petak su u Ljubljani razgovarali o aktuelnim evropskim temama, a sastali su se i sa slovenačkim premijerom Janšom čija je zemlja 1. jula preuzela predsedavanje Većem Evropske unije.

Orban je naveo da u EU više nema podela na stare i nove članice nego da se ona danas deli na one države čiji je nacionalni dug visok, a imaju mali rast i probleme s nekontrolisanim migracijama, dok su s druge strane stabilne države u srednjoj Evropi koje te procese kontrolišu i imaju stabilnost, nizak nivo duga i visoke najave rasta.

„Janša ima težak i odgovoran zadatak da te dve kategorije država poveže“, kazao je Orban.

Dodao je kako Janša, zbog svog iskustva kada se borio protiv komunizma ima, za razliku od nekih zapadnih lidera, pogled na „istorijski horizont“, pa je zato blizak u pogledima s liderima iz zemalja srednje i istočne Evrope.

Zato je Janša, kad procenjuje šta su u EU bitna, a šta marginalna pitanja, drugačiji od Evropskog parlamenta koji se po Orbanovim rečima ne koncentriše na prave i „realne“ teme i tako gubi energiju na političke sporove koji su „protivni evropskoj budućnosti“, preneo je Jutarnji list.

Evropski parlament se bavi nebitnim temama i vodi „džihad protiv vladavine prava“, kazao je Orban.

Pogledi država Višegradske grupe o oporavku Evrope nakon pandemije kovida-19, o migracijama, klimatskim ciljevima i širenju na zapadni Balkan u „velikoj meri“ se podudaraju s prioritetima Slovenije koje je postavila za svoje predsedavanje EU, izjavio je Janša nakon sastanka s predsednicima vlada V4.

Čelnici država Višegradske skupine naveli su nakon sastanka da Evropsku uniju treba da brine situacija s migracijama prema Evropi koja se, po njihovim rečima, može očekivati iz Avganistana, pošto ga u celosti napuste američki vojnici, ali isto tako iz iz subsaharske Afrike, gdje je bezbednosna situacija takođe teška.

Janša i lideri Višegradske grupe izjasnili su se za širenje Evropske unije prema jugoistoku, te za proširenje šengenskog područja.

Janša je kazao da je Slovenija za konkretne korake u procesu širenja Evropske unije na države zapadnog Balkana jer bi ona tako strateškim potezom odgovorila na „brojne izazove“ u evropskom bližem susedstvu.

KOMENTARI3 komentara

  1. independent says:

    Od izraza zabrinutosti zbog novog masovnog milionskog dolaska dzihadista i crnaca u evropu na nikakve koristi.Hitna promena ustava evropskih drzava u vezi davanja prava na azil odnosno odluka da pravo azila samo imaju samo drzavljani evrope i jitno slanje vojske na gramice svih zemalja u evropi sa naredbomda se puca ko hoce da udje u zemljz bez pasosa i viza i naravno dozivotni zatvor oduzimanje sve imovine onima koji pomazu ulazak migrantima u Evropu. Treba hitno delovati ili je evropi kraj

  2. Gospodi Pomiluj says:

    Dosta smo ćutali, jer pisano je knjizi prorka Danila iz Starog Zaveta, da se ta zajednica različitih država što jakih-što slabih neće ni održati, da će pasti kamen sa nebesa i da će poravnati sva postojeća carstva i konačno uspostaviti svoje večno i pravedno carstvo koje će vladati u večnost. Pokazaće se pravda Božija i svako od nas će dobiti po delima svojim.

  3. Gulisav Drzic says:

    Ovo je podvala Srbiji, da bude kao u doba otomanske imperije branik tzv "hriscanske evrope". Prosirenjem EU, tj ukljucenjem Srbije u EU, Madzarska vise nece biti branik od ekstremnog muslimanskog ekstremizma, pomeraju se granice i tu ulogu cemo mi preuzeti, kao i u proslosti sa otomanima. Istorija se ponavlja samo u mnogo opasnijem obliku. Ne treba nasedati na ove podvale. Eu nije nasa kuca, a pogotovo kad se za nas prijem u EU, zalaze Slovenija ili Madzarska. Opasne igre se igraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *