ОРБАН РАЗБИЈА ЕУ: Прави нову УНИЈУ, позива и Србију

ORBAN RAZBIJA EU: Pravi novu UNIJU, poziva i Srbiju

31 jula 2018

Viktor Orban najavio je projekat E6, koji bi, po njegovim planovima, spojio šest država, među kojima je i naša, u političku i ekonomsku uniju.

Ta nova Evropa, kako je naziva mađarski premijer, prostirala bi se od Baltičkog mora do krajnjeg juga Srbije i obuhvatala bi uz nas i Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Češku i Slovačku.Orbanova grupa E6 predstavljala bi protivtežu najmoćnijim zemljama Evropske unije, koje sve više insistiraju na odvajanju od manje razvijenih država EU. Predsednik mađarske vlade je svoj program u pet tačaka predstavio u nedelju na skupu u rumunskom gradu Bajile Tušandu.

U jednoj od njih najavio je novu alijansu zemalja nove Evrope, u koju je, uz države već udružene u Višegradsku četvorku (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka), ubrojao i Rumuniju i Srbiju.

– Stogodišnja usamljenost Mađarske je završena, region treba povezati mrežom auto-puteva i pruga. Kada bude gotovo sa obnovom Karpatskog basena, trebalo bi formirati novi, snažan i bezbedan region – poručio je Orban.

Za uključivanje Srbije u ovaj projekat svakako su zaslužni izvanredni odnosi koje naša zemlja u poslednje vreme ima s Mađarskom.

– Srbija ne pripada Balkanu, već centralnoj Evropi. Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici – bio je jasan Orban u svom govoru u Rumuniji, kojim se opširno bave mađarski mediji, otkrivajući iz izvora bliskih mađarskom premijeru šta je sve on zacrtao u projektu E6.

Prema njegovom planu, unija E6 bila bi odgovor ne samo zapadnoj Evropi, već i idejama o stvaranju tzv. pravoslavne unije.

Analitičar Branko Radun za Srpski telegraf navodi da bi savez šest zemalja imao ogroman ekonomsko-politički potencijal, koji može da bude prava kontrateža Briselu:

– Sve te države imaju mnogo bolju komunikaciju sa Trampovom administracijom nego što je ima, na primer, Nemačka. Te zemlje zastupaju nacionalno realističnu politiku, nisu fascinirane globalizmom, što Srbiji potpuno odgovara.

Predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u parlamentu Balint Pastor nije začuđen što je mađarski premijer uvrstio Srbiju u svoj projekat.

– Odnosi Srbije i Mađarske su na istorijskom maksimumu. Ovo je sjajna inicijativa premijera Orbana, koji pravilno shvata da težište EU mora da se sa zapada pomeri ka srednjoj Evropi, jer zapadna Evropa ima sve više problema u bezbednosnom smislu, što utiče na ekonomski rast i celokupan kvalitet života.

Plan je sasvim u skladu sa realnošću.

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić procenjuje da bi grupa E6 bila pakt na zdravim osnovama:

– Srbiji potpuno odgovaraju realisti poput Orbana, Putina, pa i Trampa, kako bi se s njima dogovarala oko pitanja nacionalnog suvereniteta i identiteta na Balkanu. S takvima je za Srbiju veoma važan dogovor, a ne sa globalistima koji su razbili sve čega su se dohvatili.

Orbanovi potezi u Mađarskoj

BDP 2009. imao pad od 6%, sada je rast 4%
Izvoz 2009. bio 19,69 milijardi forinti, prošle godine 31,1 milijardu forinti
Nezaposlenost za osam godina pala sa 22% na 6%
Otplaćen u potpunosti kredit uzet od MMF na početku ekonomske krize 2008. godine
Gotovo potpuno zaustavljen priliv migranata
Sve organizacije koje je finansirao Soroš bukvalno oterane iz Mađarske
Ubedljiva pobeda Orbana i njegove partije Fides (49,5%) na izborima ove godine
U parlamentu Fides ima 134 od 199 poslaničkih mesta

Makron: Evropa u tri kruga, najjači moraju da se odvoje

Da o projektu E6 Srbija i te kako mora da razmišlja, jasno je i po jučerašnjoj izjavi francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je ponovo najavio potpunu reorganizaciju Evrope i faktičko razdvajanje vodećih zemalja EU od ostalih.

– Moja vizija je Evropa u tri kruga, za od 10 do 15 godina. Vidim jedan veliki krug, koji je možda izvan sadašnje grupe 27 zemalja, nešto između EU i sadašnjeg Saveta Evrope, koji će činiti široku Evropu, manje integrisanu nego EU, ali veoma zahtevnu kad je reč o njenim vrednostima – rekao je Makron.

Prema njegovoj viziji, drugi krug bi bio negde između sadašnje EU i evrozone, dok bi treći krug bio „srce reaktora“, sa zajedničkom valutom, mnogo integrisanijim tržištem rada i istinskim socijalnim zbližavanjem. U tom trećem krugu su, naravno, Francuska i ostale najrazvijenije zemlje EU. Po sadašnjem stanju, mi smo u onoj najširoj grupi, ali ako bi bilo po Orbanovom, bili bismo u srednjoj grupi (u kojoj se preklapaju njegova i Makronova vizija).

(Republika)

KOMENTARI25 komentara

 1. Miroslav says:

  Koliko bi ta unija trajala? Bilo bi isto kao sa Jugoslavijom. Srpske teritorije su bile podeljene svima i kad je došao kraj Jugoslavije svi su napravili genocid nad Srbima. Tako bi blo sa Vojvodinom. Mađsri bi je prisvojili sebi a Srbe proterali kao što su Hrvati proterali Srbe iz Krajine.

  • Milica says:

   Ovo izgleda kao nekakav manevar (promena redosleda koraka tj. poteza), a da se Vlasi ne dosete. Pre dve godine pisali su ovako: "Po savremenim katoličkim planovima, koje podržavaju i za čiju se realizaciju zalažu neki uticajni krugovi u Hrvatskoj, Mađarskoj i Poljskoj Srbija treba da bude odsečena od Rusije i opkoljena sa svih strana, a sve južnoslovenske države treba da se okupe oko Hrvatske koja bi bila u takom savezu država, zvanom Intermarijum... Ta „Nova Srednja Evropa“ (INTERMARIJUM) bi stvorila novu „Austrougarsku“ ujedinivši Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Češku, Ukrajinu, Litvaniju, Letoniju, Belorusiju, Rumuniju, Moldaviju, Bugarsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Crnu Goru, Albaniju i takozvanu državu Kosovo... Iz teksta: OVO JE KATOLIČKI PLAN ZA SRBIJU: Savez zemalja s pretežno katoličkim stanovništvom nasuprot Rusije i Srba! 22 aprila 2016

   • Jevrem says:

    Slažem se,Mađđari su naši dokazani "prijatelji"...sumnjam da su zaboravili Austriugarsko carstvo....

 2. dr. Muhamed Tuđman says:

  oni su katolici, to je najverovatnije projekat vatikana, tzv.Međumorje koji je antiruski projekat;priključili bi oni i Ukrajinu pa bi bilo E7,samo da mogu, upravo po planu vatikana, Međumorje u njima željenim granicama,samo što sada o Ukrajini mogu samo da maštaju. Zašto bi mi ulazili u katolički savez a ne u Pravoslavni i još bili u ekipi protiv Rusije ???

  • Bogomir says:

   Mala dopuna. Ta tzv "pravoslavna unija" je isto NATO projekat i potpuno pod kontrolom NATO-a. Kulturoloski su nam blize zemlje iz projekta "Medjumorja" koje nekad i jeste bilo srpsko, jos dok su oni svi bili Srbi i pre tih izmisljenih nacija, a tzv " pravoslavna unija" niti je pravoslavna niti nam je kulturoloski bliska. Bliza je Turskoj, Siriji i sl, a Grci su deo te price, jer su oni od plemena iz Male Azije, samo momentalno zive na juznom Helmu koji je nasa kolevka odakle smo se sirili po celom Medjumorju popunjavajuci prazan prostor i naseljavajuci citav nas kontinent.

   • Milica says:

    Vragomire, Za Rusiju i Belorusiju, ne možeš reći da su pod kontrolom NATO-a. Ta tvoja priča ne može da prodje ni kod izlapele babe. Na Ukrajini se posebno vidi da je cilj NATO-a, i u njoj jeste trenutno najteže stanje, ali ne znamo šta će do kraja pobediti u toj zemlji. Narod baš i nije za ovakav projekat u kome bi Ukrajinci bili tek i samo topovsko meso u medjuslovenskom sukobu. Narod niko ništa i ne pita, sve što je zdravorazumno gura se pod tepih, da bi tom zemljom upravljala evromajdanskim pučem nametnuta, neprirodna i nenormalna politička elita.

    • Bogomir says:

     Milice, kao prvo osim sto nije lepo da me uz dopustenje administratora stalno vredjas izrugivanjem mom imenu, jos vaznije je da odsecanjem reci Bog i stavljanjem reci vrag zvucic kao satanista. "Ne koristi uzalud ime Bozije"! Drugo, nisi u toku pa si pogresno razumela moj komentar. Naravno da su nam Belorusi i Rusi braca najrodjenja, ali oni nisu u toj "pravoslavnoj uniji". U tu kvazi pravoslavnu "pravoslavnu uniju" ulaze: grcka, bugarska, rumunija i nisam siguran za bjrm makedoniju. To je NATO projekat za stavljanje uzda u usta pravoslavnim narodima na Helmu za potpunu kontrolu. Pisalo se o toj uniji i na ovom portalu, ali ti je ocigledno promakao clanak. Nema tu ni Rusa ni pravoslavlja, vec samo NATO i stavljanje pod rimokatolicku kapu kao sto su grcima vec uradili, a na dobrom putu su i rumuni nazalost.

   • Milica says:

    Vi ste nešto pogrešno objasnili izjednačivši "pravoslavnu uniju" sa NATO projektom, a zna se da je to samo stručna procena budućnosti, a ne baš projekat u pravom smislu reči. Takodje ima čudnih lutanja u Vašem predprošlom komentaru ko nam je kulturološki bliži. Teoretski ili po proceni zemlje pravoslavne unije bile bi: Rusija, Belorusija, Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Makedonija, Bugarska, Grčka, Crna Gora i BIH. O tome je bilo vesti i ovde, pa citiram: "...Američki Nacionalni savet za informisanje, u saradnji sa CIA, objavio je „Mapu budućnosti 2020. godine“, koja ne prestaje da izaziva pažnju evropskih geopolitičkih stručnjaka. U ovom projektu, predviđa se da će se Unija raspasti, a Evropa bi trebalo da se podeli na tri dela. ZAPADNI BLOK bi činile Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Irska, Austrija, Italija, Španija, zemlje Beneluksa i Skandinavija. NOVA EVROPA ili druga unija sa članicama Estonijom, Letonijom, Litvanijom, Češkom, Slovačkom, Poljskom, Mađarskom, ali i Hrvatskom i Slovenijom na jugu, preko kojih bi „katolička istočna Evropa“ imala izlaz na Mediteran. (Orbanov predlog je dosta sličan ovom ali od ovih pomenutih država obuhvata samo Poljsku, Češku, Slovačku i Madjarsku, a od nepomenutih obuhvata Rumuniju i Srbiju. Ove dve poslednje verovatno uzima zbog madjarske nacionalne manjine.) Zatim dalje u tekstu stoji: Atlantski savez bi, prema projekcijama Amerikanaca, trebalo da ima kontrolu nad ovim delom Starog kontinenta. (Ako mi krenemo za Orbanovim predlogom onda ćemo biti pod kontrolom NATO-a što velika većina Srba ne želi.Možda zato nije pomenuo npr. Hrvatsku a ranije je onda mnogo puta pominjana u vezi "Medjumorja", jer onda bi se upalile sijalice.) ISTOČNOM EVROPOM, odnosno PRAVOSLAVNOM UNIJOM dominiraće Rusija, a sačinjavaće je Ukrajina, Belorusija, Gruzija, Moldavija, Rumunija, Bugarska, Grčka, Makedonija, Srbija, Crna Gora, ali i BiH (prevagu će odneti postojanje Republike Srpske). Kada je Albanija u pitanju, procene su podeljene: ili će je Rusi svojim kapitalom približiti istočnoj Evropi ili će Tirana i dalje ostati pod patronatom NATO i SAD.

 3. Hruscov says:

  Nije losa ideja. Samo bi Vojvodina kleknula nakon nekog perioda i sa delom Rumunije prisvojila Madjarskoj. Osim toga odustati od EU i uci u E6, vratiti KiM i otvoriti 4 ocoju. Madjari u Vojvodini su do sada preko Orbanovih fondova dobili po par desetina hiljada eura u cilju razvitka Madjarskih interesa u Srbiji.

 4. opet ja says:

  Ja sam ZA. Većinsko stanovništvo čine Sloveni, a u Rumuniji ima više pravoslavaca. Da ne pominjem potpunu kontrolu prometa zapadna Evropa - istok, bliski istok... Samo još da nas Orban oslobodi izdajica i pljačkaša na vlasti.

  • stevan -vd says:

   Znači ti si za Austrougarsku. Razmisli još jednom kakvu si glupost napisao. Poljaci KATOLICI i mrze Rusiju iz dna duše. Mađari katolici , Slovaci protestanti kao i Česi. A Rumuni su LATINI koji isto mrze Ruse. I koji će mi mi q...c u jednu takvu tvorevinu gde bi nas SRBIJU posle desetak god. potpuno RAZBUCALI i sveli na Beogradski pašaluk. Jedino dolazi u obzir Pravoslavni savez sa Rusijom i Belorusijom . Ostale takozvane Slovene zaboravi jer nemamo ništa zajedničko sa njima . Pa čak ni sa Grčkom koja je podeljena na Greko-Roman i Grke pravoslavce a i kalendar im je Vatikanski. A taj tvoj omiljeni ORBAN bi jedva dočekao da se dočepa Vojvodine ,Transilvanije i dela Slovačke.

  • Miraš says:

   Tako slično je bilo i u prvoj polovini 19 veka kada su se u Kneževini Srbiji razvijale prve ideje o ujedinjenju Južnih Slovena. Zapadni Sloveni Poljska i Češka borile su se za svoj uticaj na Balkan, konkurisale su tada moćnoj Rusiji. Politička elita Poljske u Londonu i Parizu a glavna ličnost bio je knez Adam Čartorijski, bavila se antiruskom a tada i antiaustrougarskom politikom u Evropi. Tako su poslali Čeha Františeka Zaha u Srbiju kod Ilije Garašanina. Zahov plan je bio da nakon oslobodjenja i ujedinjenja Južni Sloveni pomažu Poljskoj u njenom oslobadjanju od Rusije i Austrougarske. U suštini cilj je bio da vežu Srbiju a time i buduću južnoslovensku državu, ako je bude, za Zapadne sile. Nema svrhe da ponovo lutamo na sličan način... Kao prvo Poljska pa i Madjarska prilično su bliske sa SAD, a Amerika je nama srpskom narodu baš zacrnila u poslednjih nekoliko decenija i još uvek nas gnjavi. Što se tiče Medjimorja do juče za njega je predvidjana ista ova grupa država ali sa Hrvatskom a niko nije pominjao Srbiju. Možda namerno sada idu ovim redom da najpre pokupe ovčicu Srbiju pa bi bilo iznenadjenje da posle pristiže i sestrica Hrvatska. Beč i Budimpešta oduvek su rivali i to smo ranije više puta skupo platili. U suštini to su NATO zemlje i mnoge od njih su poput Poljske u dubokoj rusomržnji,a to nije naš princip zato što je u pitanju najveći slovenski narod, ali i zato što to nije naš princip uopšte. U savremenom svetu slovenstvo i pravoslavlje nisu geopolitičke kategorije, ali ipak ne treba da ulazimo u blok u kom se razvija i podstiče neprijateljstvo medju Slovenima. Ovo bi bio savez sa dosta rusomrzačkih sklonosti ( Poljska, Češka i Rumunija). Srbija i ne može da udje u ovakvu 6-ku, (ili 7-ku zajedno sa Hrvatskom) jer kao te zemlje Srbija nije članica osnovne velike unije. Možemo samo da saradjujemo sa njima bilateralno što već inače radimo. U proceduri u kojoj se nalazi Srbija pita se svih 27 članica unije, a ne samo ovih 5 ili 6.

  • Miraš says:

   Nikad u našoj istoriji kad nam je bilo kritično nije bilo "Varšava, pomozi!". Varšava nam je već dovoljno "pomogla" time što je priznala nezavisnost Kosova. To su uglavnom slabiji i neprincipijelni narodi, tačnije njihove političke elite su po pravilu sebične. Najprivlačniji su nam sada što ne prihvataju migrantske kvote, ali uvek će najpre spašavati sebe, a nas od toga ne bi spasili.

 5. Velika Metla says:

  Srbija ne sme ni po koju cenu ulaziti u ovakve nazovi saveze! Prvo ga vi oformite,radite sa savezom "posao" pa ćemo videti posle nekoliko decenija kakav je to savez,i čemu vodi! Ja vama vatikanoidima ništa ne verujem! Kako reče veliki Njegoš "spuštah se ja na vaše uže,umalo se uže ne pretrže"! Niste vi zapadnjaci stekli nikakav "bonus"da bi vam Srbi verovali! Naprotiv! Na ovu nameštaljku vatikansku nikako Srbija ne sme nasesti! Srbiju su preskupo koštakli savezi bilo koje vrste! Sami treba da idemo,pa kako nam Gospod Bog pomogne!

 6. Miraš says:

  Danas u ovakvom stanju unutar EU, da zamislimo pitanje upućeno Viktoru Orbanu: Da li bi ste dali neki komad teritorije svoje države Madjarske a zarad ulaska u ovakvu EU? Šta bi ste, ali iskreno uradili da je ovo Vaša država i Vaš državnički problem? To isto bi mogli pitati i Poljsku i Češku. Madjarska je priznala nezavisnost samoproglašenog Kosova 19.03.2008., Poljska 26.02.2008., a Češka 21.05.2008.godine. ... Srbija nije članica unije i pitanje je da li će to ikad biti, a ako to postane biće najneravnopravniji a bogami i najgluplji i najnedostojanstveniji član te porodice. Dokle će srpski skorojevići, lezilebovići i nesposobnjakovići juriti bogatu taštu EU, a po cenu drskog i bezobraznog ponižavanja i pljačkanjs sopstvene zemlje i naroda? Na ovoj planeti 7 milijardi ljudi od ukupno 7,5 milijardi, smešteno u 165 država od ukupno 192 države živi i radi. Mnogi od njih ozbiljno stvaraju bez sna lenjivca - da mi je imati bogatu taštu poput EU. Za one koji hoće da traže posao i rade u zemljama EU viznu liberalizaciju imamo još od 2009 godine. Čemu onda služi kolektivno unijatsko zaludjivanje i ludovanje Srba? Da nam oduzmu deo teritorije države i da nikad ne pokrenemo odgovornost i pitanje ratne odštete za NATO bombardovanje i da globalisti po celoj Srbiji uzimaju štagod im se još prohte.

 7. Cetnik says:

  Vucic je vec odlucio da ide u uniju sa ciprasom,bojkom borisovim, zaevom, djukanovicem, a bice tu i izetbegovic i taci i rama... Sve izdajnici i podguzne muve makrona, merkelove i brisela, prokleti neoliberali!

 8. komita says:

  Odlicna ideja. Spas je u savezu. Religija je uveliko prevazidjena u razvijenom svetu i samo se jos neki muslimani grcevito drze nje. I neki pravoslavci.

 9. Barakuda says:

  Jedno je sigurno, on je donio progres svojoj zemlji i otvoreno se suprostavlja Njemačkoj koja ne prekida da dominira u EU, kada to nije interes njegove države ! AVAV vidi u Merkelovoj svoga tutora i radi sve šta mu stiže iz Berlina, bez obzira na interes Srbije i Srba općenito !

  • Slobodanka says:

   Ni jedna zemlja kandidat za članstvo tokom pregovaračkog procesa nije postavljala uslove nego je jedino imala zadatak da sluša Brisel i Berlin. I Madjarska je tokom ulaska u uniju samo slušala da bi kasnije kad jexstekla status članice počela da se brani. AVAV ne ostavlja takav utisak da bi bio branitelj države ni u promenjenim uslovima kao što vidimo da radi Viktor Orban.

 10. milorad says:

  bla bla bla, orban galami da nervira oponente, ta ideja je SKOZ SULUDA I NEMOGUĆA ali zna dobro orban šta je SPIN i MEDIJI:) Ako ne ka diže pritisak NACI džukelama u briselu:) to je i jedini razlog ovakvih izjava, udri ih njihovim oružjem :)

 11. Nebeska Srbija says:

  Ovo je poznata cinjenica vec desetak godina,nije ovo nista novo.Kad se bude raspala EU,pravice se novi savezi.Jake drzave u EU ce ostati sa englezima u savezu,mi cemo kao sto je vec navedeno,nego Rusiju su zaboravili,savez ce biti pretezno pravoslavan..Sledece je raspad NATO.

 12. Dušan says:

  Dosta Unija i Juoslavija raznih!!!

 13. Milax says:

  Orban nije uradio Nista za Madjarsku jer smanjenje broja nezaposlenih iseljavanjem Madjara za Nemacku,Englesku I Francusku nije nikakav uspeh.Cak je I nas vrli vodja u tome uspeo strahovitom depopulacijom stanovnistva.Orban je Putinova krtica u ,,EU,, I isti se sprema da obnovi Austrougarsku ukoliko dodje do Makronove ,,Evrope u dve brzine,,.Orban I Putin nemaju nikakve rezultate I populizam tj borba protiv nasilne promene demografske strukture domicilnog stanovnistva I'm je adut.Strahom upravljaju svojim stanovnistvom I u tome za sada uspevaju.Od ovakve ,,EU,, koristi imaju samo Svabe I Franci a ostalima ostaju mrvice....,,EU,, je projekat ciji je cilj MOC koja pripada vrhu tj pravim ,,upravljCima,, Evropskog Parlamenta.

 14. Tomislav says:

  Sve će da osmisle, sve će da urade, sve ća da učine, sve će da preduzmu - samo da Srbija ne bude u savezu s Rusijom! ...Ponudiće joj se savez i sa crnim đavolom, samo da ne bude ni u kakvom savezničkom odnosu sa Rusijom. ...A Srbija kakva je, pocepana i posvađana sama sa sobom, poješće svako govno koje joj se ponudi za užinu. Ipak, iskreno se nadam da će prava Srbija prepoznati glistu na udici i ponuđeno govno prepustiti drugosrbijanštini i svim tim ćiftama i tutumracima koji su spremni na sve samo ne na to da Srbija odbrani svoj lični identitet. ...Verujem u Srbiju, onu pravu Srbiju, Srbiju časnih ljudi i čestitih domaćina koji će razjuriti sve te glodare iz rođenog dvorišta! ...Može i u taj ponuđeni savez, ali pod uslovom da taj savez podrazumeva (de facto i de jure) savez sa Rusijom! ...Sve drugo je podvala!!!

 15. Branko says:

  Svaka alternativa fašističkoj EU je dobrodošla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *