ОРБАН РУШИ ДОГОВОР ЕУ: Мађари уложили вето!

ORBAN RUŠI DOGOVOR EU: Mađari uložili veto!

8 marta 2016

HUNGARY ORBANMađarski premijer Viktor Orban odbacio je plan EU o direktnom raspoređivanju izbeglica iz Turske u evropske zemlje, saopštio je večeras portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač.

„On (Orban) je uložio veto na plan prema kom bi se migranti i tražioci azila direktno premeštali iz Turske u Evropu“, rekao je Rojtersu Kovač.

Rojters je nešto ranije preneo izjavu neimenovanog zvaničnika EU da lideri Unije ne mogu da se dogovore oko sporazuma o turskom planu za rešavanje izbegličke krize.

„Nekim zemljama se zaista dopada ideja, ali ne mogu da prihvate dogovor večeras zbog veoma kratkog vremena za pripremu“, rekao je taj zvaničnik.

Lideri tih zemalja će, kako navodi, pozdraviti ambicioznije predloge Turske, ali ne mogu da usklade sve tačke sporazuma večeras.

„Potrebna su neka razjašnjenja. Radićemo intenzivno na tome narednih dana“, rekao je on.

Turski predlog

Turska je u zamenu za aktivno učešće u rešavanju migracione krize u Evropskoj uniji od lidera zemalja-članica ovog saveza zatražila da se pre proleća uvede bezvizni režim za kratka putovanja turskih građana u EU, rekao je diplomatski izbor u Briselu.

„Turska je tražila da se bezvizni režim uvede pre proleća“, rekao je sagovornik RIA Novosti.

Kako je ranije saopšteno, premijer Turske Ahmet Davutoglu je u ponedeljak u Briselu izneo nove predloge liderima zemalja-članica Evropske unije u vezi s migracionom krizom.

KOMENTARI2 komentara

  1. Baja says:

    Nisu Svi su Srbi kukavice

  2. STUDENTI NE U NATO says:

    Počinje studentska kampanja „Imam prava na to, nikad u NATO!“ Neformalna grupa „Studenti za istinu“, koja je organizovala digitalne kampanje protiv rezolucije o Srebrenici, protiv ulaska Kosova u UNESKO i za promociju Dana Republike Srpske, odlučila je da sa svojim kolegama u matici i dijaspori organizuje novu kampanju pod nazivom „Imam prava na to, nikad u NATO!“. Počinje studentska kampanja "Imam prava na to, nikad u NATO!" http://www.pravda.rs/wp-content/uploads/2016/03/Nikad-NATO-Fejsbuk1.jpg Počinje studentska kampanja „Imam prava na to, nikad u NATO!“ Kako ističu „Studenti za istinu“, na ovaj korak su se odlučili „uvidevši da se Srbija nalazi pred najtežim periodom koji podrazumeva približavanje NATO-u i pritisak da Srbija uđe u NATO“. „Nakon ratifikovanja zakona kojim se NATO-u daju privilegije potpunog prolaza kroz Republiku Srbiju, potpunog imuniteta i mogućnosti korišćenja državnih i privatnih objekata i infrastrukture, a verujući da govorimo u ime preko 4.000 studenata koji su u našoj kampanji potpisali peticiju protiv rezolucije o Srebrenici, smatramo da je svako približavanje Srbije NATO-u ugrožavanje njene bezbednosti, nezavisnosti, njenog suvereniteta, a o emotivnim razlozima, koji su ispunjeni hiljadama glasova koji vape za pravdom i iskupljenjem, da ne govorimo“, navodi se u saopštenju. „Studenti za istinu“ smatraju da je NATO predstavljao i da predstavlja najveću opasnost po bezbednost Srbije, te će svoju kampanju, pored upotrebe društvenih mreža, voditi i preko akcija na terenu, tribina, konferencija i tekstova, koji će imati stručno-naučnu formu. Ova neformalna studentska grupa podseća na tri agresije na srpski nard od strane NATO – u Republici Srpskoj Krajini 1995. godine, Republici Srpskoj 1995. godine i SR Jugoslaviji 1999. godine. „Srbija se nalazi na opasnoj prekretnici da o njenoj sudbini odlučuju oni koji su je do juče bombardovali, a i danas joj otimaju najsvetiji deo teritorije – autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju. Smatramo da proces koji traje punih sedamnaest godina mora da se zaustavi, a da bi u tome uspeli Srbija i srpski narod moraju dobiti priliku da javno kažu da ne žele u NATO niti žele NATO na svojoj teritoriji“, zaključuju „Studenti za istinu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *