ОРБАН: Руски лидери увек раде на уједињењу своје земље

ORBAN: Ruski lideri uvek rade na ujedinjenju svoje zemlje

2 marta 2023

EVROPSKA unija treba da stvori svoj analog NATO bez SAD – izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

U intervjuu švajcarskom listu Weltwoche, naglasio je da zemlje EU treba da se brane same, a ne da se oslanjaju na pomoć Sjedinjenih Država, jer se one često rukovode samo svojim interesima pri rešavanju pitanja međunarodne bezbednosti.„Evropski NATO bi bio rešenje. To sam predlagao još 2012. godine“, rekao je Orban.

Ukazao je da je pristup Evrope sukobu u Ukrajini određen u Vašingtonu, dok sama Evropa gubi svoj identitet i u emotivnom i intelektualnom smislu.

Mađarski lider je u istom intervjuu ocenio da ruski političari uvek vide svoj zadatak u ujedinjenju zemlje, a Evropa radi mirne koegzistencije mora da uzme u obzir ruski stav, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

„Rusi su vojnička nacija. Povinovanje naređenjima prati svakog Rusa od rođenja, što je još kulturno ojačano pravoslavljem. Zapadni političar kaže da se bavi politikom da bi građani njegove zemlje živeli što slobodnije. Ruski političar kaže da je njegov posao da ujedini svoju zemlju. Moramo prihvatiti tu tačku gledišta, jer će tada biti moguć miran suživot. To znači i manifestaciju snage. Vojnička nacija nikada ne poštuje slabu zemlju“, rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, u sukobu u Ukrajini sada postoji „zastoj koji bi lako mogao da eskalira u svetski rat“. Dodao je da zvanična Budimpešta smatra da u tom sukobu ne može biti pobednika, budući da se „Ukrajincima suprotstavlja nuklearna sila sa 140 miliona stanovnika, a Rusima ceo NATO“.

Orban je napomenuo da ga plaši lakomislenost sa kojom Zapad govori o mogućnosti ruskog poraza, jer bi to značilo „geopolitički šok, potencijalno razorni zemljotres globalnih razmera, mnogo gori od raspada Jugoslavije“.

Orban je upozorio da ciljevi SAD ukrajinskom konfliktu nisu jasni jer Džo Bajden svaki mesec menja poziciju. On je uveren da bi Donald Tramp ukrajinski konflikt „razrešio za nekoliko nedelja“.

Dodatno je ukazao: „Ja u rešenjima Brisela češće prepoznajem američke interese nego evropske. U ukrajinskom ratu, iako traje u Evropi, poslednju reč imaju Amerikanci. Ne krivim Amerikance za to što lav jede meso. Ne može se ni očekivati da jede travu“.

Orban je na svoj način osvetlio i odnos Budimpešte prema glavnim američkim političkim partijama:

„Kada su u Vašingtonu na vlasti demokrate – mi bežimo u sklonište. Oni uvek žele da nas promene. Kao i političari u Briselu. Oni nastoje da nam diktiraju i kako da se nosimo sa migrantima i kako da učimo svoju decu. To je nepoštovanje. Mi smo uspešna zemlja i dajemo svoj doprinos Evropi. Mi smo zaštitnici zamkova na kraju kontinenta. Zato sa nestrpljenjem čekamo da se naši prijatelji republikanci vrate na vlast“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Cmarkovic C. says:

    Mi smo zaštitnici zamkova na kraju kontinenta.Sta li je hteo reci time.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *