ОРБАН ШОКИРАО БРИСЕЛ: Треба нам нова европска десница

ORBAN ŠOKIRAO BRISEL: Treba nam nova evropska desnica

5 marta 2021

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je danas na stvaranje novog saveza desničarskih evropskih stranaka, nakon što je njegov Fides izašao iz Evropske narodne partije (EPP), najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu.

„Sada je zadatak da izgradimo krilo evropske demokratske desnice bez EPP“, napisao je Orban na svom Fejsbuk nalogu i dodao da je „EPP konačno postala dodatak evropskoj levici“, prenela je Hina.Spor između vođstva EPP i Fidesa traje već godinama zbog neslaganja u čitavom nizu pitanja.

Orbanova politika, uključujući mere protiv azilanata i zakona usmerenih protiv nevladinih organizacija, suprotstavljale su ga s kolegama iz EPP, kao i sa Evropskom komisijom u Briselu.

Orban je, s drge strane, njih optuživao da su se previše udaljili od svojih konzervativnih vrednosti, piše agencija DPA.

Članstvo Fidesa u najvećoj evropskoj političkoj grupaciji suspendovano je 2019, a 12 poslanika te stranke u sredu je napustilo najveću poslaničku grupaciju u Evropskom parlamentu.

Prema rečima Orbana, novo krilo evropske desnice biće dom „za sve evropske građane koji ne žele migrante, multikulturalizam, koji ne zavise od LGBT manije, već štite hršćanske vrednosti i poštuju nacionalni suverenitet“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Prvi put čujem da neko iz EU kritikuje LGBT manijake. Znači, Orban se može svrstati u normalne ljude. I veoma hrabre, zato što kritikujući pedere može navući veliku bedu na vrat. A on se vidimo ne plaši uopšte. Posle raskrinkavanja sorošoida u Mađarskoj, ovo je drugi veliki poen za Orbana. Naravno poen kod normalnih ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *