ОРБАН ШОКИРАО ЕВРОПУ: Представио се као…

ORBAN ŠOKIRAO EVROPU: Predstavio se kao…

8 septembra 2019

Konferencija za takozvane „hrišćanske“ novinare deo je napora aktuelne mađarske vlade da sebe predstavi kao zaštitnika osnovnih evropskih vrednosti.

Ovo raspeće je pravi simbol mađarskog hrišćanstva – rekao je Zolt Semjen, potpredsednik mađarske vlade, na otvaranju trodnevne konferencije za „hrišćanske“ novinare koju je ove nedelje organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova i trgovine.Teolog po struci, Semjen je inače lider Hrišćansko-demokratske narodne partije i koalicioni partner Fidesa, vladajuće stranke aktuelnog premijera Viktora Orbana. U svom doktorskom radu, Zolt Semjen je popularnog Mika Džegera, pevača Roling Stounsa nazvao đavolom.

Na konferenciju koja se održavala na Univerzitetu za javnu upravu došao je mašući ikonom koja simbolizuje Hristovo raspeće. Tom prilikom je ispričao legendu o metku koji je završio u krstu nakon što su sovjetski vojnici pucali u jednu mađarsku crkvu krajem Drugog svetskog rata. Baš kao što je krst tom prilikom izdržao udar metka, tako se sa izazovima izborila i vera mađarskog naroda.

Ovaj događaj diskutabilnog karaktera trebalo je da posluži Mađarskoj u negovanju imidža branitelja hrišćanskih vrednosti na kojima počiva zajednica evropskih država. Govornici na konferenciji su istakli da je došlo vreme da „hrišćanski“ novinari brane kontinent i hrišćansku baštinu. U istu svrhu je Semjen nekoliko puta istakao kako su se Mađari tokom istorije višestruko dokazali kao čuvari hrišćanstva: Veru su prvo branili od Mongola, potom od Turaka, kasnije od nacista i na kraju od Sovjeta.

Ove poruke se, po svemu sudeći, dobro uklapaju u Orbanove napore da svoju partiju preoblikuje u novi hrišćansko- demokratski pokret i na taj način je vrati u grupaciju Evropske narodne partije iz koje je privremeno eliminisana zbog ugrožavanja vladavine prava.

Zoltan Balog, nekadašnji ministar za ljudske resurse, poručio je da je „ustavna obaveza ministarstva“ da učini sve kako bi odbranilo hrišćanske vrednosti – a tu svakako spada i održavanje konferencije ovog tipa.

Balkan Insajt piše da je mađarska vlada i više nego svesna značaja kontrole govora i mišljenja. Zato je vladajuća stranka prethodnih godina uložila ogromne napore ne bi li tako prisvojila sve raspoložive medije i zauvek ućutkala one koji se usuđuju da drugačije misle.

Iako u Mađarskoj jedva da postoje nezavisni mediji, to političare ne sprečava da se žale na dominaciju takozvane liberalne štampe.

No, prava bitka se ovih dana izgleda odvija izvan Mađarske. Reč je o takozvanom evropskom krstaškom ratu, odnosno pokušajima da Orbanov narativ zaživi i u drugim evropskim članicama.

– Potrebna nam je „hrišćanska“ komunikacija, koja nije jednostrana i koja uspeva da podstakne stvaranje zajednice – rekao je Balog i dodao da je razlika između hrišćanskog i liberalnog pristupa novinarstvu u tome što je ovaj drugi elitistički i primorava ljude da se stide ako se ne slažu sa liberalnim stavovima.Alvino-Mario Fantini, urednik jednog evropskog konzervativnog lista i veliki obožavatelj Viktora Orbana, potrudio se da okupljenima ukaže na razlike između sekularnog i hrišćanskog novinarstva:

– Dok liberalni mediji prihvataju 63 pola i tvrde da ljubav čini porodicu, mi verujemo da je porodica spoj muškarca i žene. Liberali kažu da abortus nije ubistvo nego slobodan izbor. Ako neko kojim slučajem ne prihvati ove stavove, nazivaju ga neznalicom ili čak rasistom – rekao je Fantini.

Eduard Habsburg, ambasador Mađarske pri Svetoj stolici i veliki ljubitelj društvene mreže Tviter, pozvao je učesnike konferencije da više vremena posvete molitvi. Tom prilikom je priznao da se svaki put pomoli pre nego što otvori svoj nalog na ovoj društvenoj mreži, a isto je preporučio i okupljenima.

Uprkos insistiranju mađarske vlade na poštovanju hrišćanskih vrednosti, njeni kritičari podsećaju da su Orban i njegovi sledbenici zaboravili na jednu od osnovnih božjih zapovesti – ljubav prema bližnjima. Ovo pogotovo ima smisla ako se uzme u obzir način na koji Mađarska tretira migrante.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. Milan says:

    Evropa je već uveliko iskoračila u posthrišćansko vreme, Orban je ne može vratiti unazad.

  2. Drwho says:

    Moje lično mišljenje je da je upravo je rađanja preko abortusa i dovelo do pada priraštaja u razvijenim zemljama. Sve je to napravilo liberalno vaspitanje u periodu od više generacija. Upravo fundamnetalističko pridržavanje veri, bilo da je ona Hrišćanska ili muslimanska dovodi do porasta rađanja dece.

  3. persida says:

    Evropski koreni nisu hruscanstvo nego Vinca i Lepenski vir.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *