ОРБАН ШОКИРАО ЕВРОПУ: Тражио да се Мађарској припоји…

ORBAN ŠOKIRAO EVROPU: Tražio da se Mađarskoj pripoji…

19 aprila 2019

Mađarski premijer Viktor Orban je tokom krize u Ukrajini predložio Poljskoj da zauzmu ukrajinske zemlje i podele ih, rekao je poljski političar Slavomir nitras, prenosi portal Onet.pl.

Prema njegovim rečima, Mađarska je „opasna zemlja“, jer Mađari sanjaju o promeni posleratnog poretka.„Orban sanja o takvoj promeni, to znam. Viktor Orban nas je pozvao da okupiramo zemlju tokom ukrajinske krize i podelimo je. On sanja da revidira granice u Evropi, poput Vladimira Putina. Mađarska je zemlja sa velikim kompleksima”, rekao je član poljske opozicione partije Građanska platforma.

„Ne želimo da destabilizujemo Evropu. Poznajem Viktora Orbana. On je obrazovana osoba, zna jezike, zna kako da se ponaša među međunarodnim elitama. Orban je pametan političar”, rekao je Nitras.

„Orban je veoma opasan i veoma inteligentan“, dodao je on.

Slavomir Nitras э poljski političar i politikolog liberalne oriэntaciэ, član 5., 6. i 8. sazjva Sejma (poljski parlament), 7. saziv Evropskog parlamenta (2009–2014), glavni savetnik bivše poljske premijerke Eve Kopač u periodu 2014–2015.

Poljski birači su se nakon vladavine Eve Kopač većinom opredelili za konzervativnu vladu Mateuša Moravjeckog i predsednika Andžeja Dudu.

Raniji Orbanov predlog po pitanju Ukrajine bi možda urodio plodom ukoliko bi današnji predstavnici poljske vlasti vladali zemljom u vreme mandata Eve Kopač.

(Pravda)

KOMENTARI16 komentara

 1. Sasha says:

  Svi se bore za pripajanje, samo Srbija treba da se rasparca!

 2. rodja says:

  Glupost!!! usa preko svojih satelita, posebno Poljske koju "uzdiže u nebesa" kao svog "novog poslušnika", želi da destabilizuje i uništi poziciju V. Orbana koju trenutno ima u Madjarskoj i eu. Krajnji cilj usa je, želja da "ukloni" premijera Madjarske sa političke scene zbog migrantske politike i pozicije koju ima prema Rusiji.

 3. rajko says:

  "On sanja da revidira granice u Evropi, poput Vladimira Putina." (?!?!?!) Ne vide odakle potiče ta sloboda da se prekrajaju granice? Ne povezuju to sa planom o stvaranju veljike aljbanije? Pa gde su im oči, gde pamet? I kad je to Putin prekrajao granice u Evropi. Samo je ponovo u sastav Rusije vratio nepravedno, nepromišljeno, provizorno i protivzakonito odvojenu staru rusku teritoriju Krim. Ništa više i ništa manje. Čak i da je okupirao celu Ukrajinu, to ne bi moglo da se smatra nikakvim prekrajanjem. Tek da je uzeo pola Poljske možda bi moglo da se posumnja da možda nije u pravu. Poljaci, braćo slovenska, u pamet se! Okanite se vatikana i njegove propagande i gledajte svoje interese, a oni su kod Rusa. Zapad i vatikan vas guraju u sukob sa braćom koji vam može samo štetiti.

 4. Velika Metla says:

  Orban je u pravu 1001% ! Ova "ukrajina"je komunjarska tvorevina,isto kao što je bila i "titoslvija"! Komunjare su izmislile tkzv "ukrajinsku" naciju,kao i "milogorce" današnje,makedonce i mnoge druge,a sve s ciljem da se pravoslavni korpus usitni što je moguće više!

  • glupost ne booli says:

   Na čemu si ti seljo? Možda si ti komunjarska tvorevina?

 5. Baal says:

  Ne bi Poljaci, koji su 5 vekova osvajali Ruske zemlje, al ih eto nagovara Orban!Kakav blam od poljsskih političara. Evropski čovek ipak nije zombiran kao američki i konta stvari i podvale.Putinovom Orbanu.

  • glupost ne booli says:

   Poljaci osvajali ruske zemlje to može napisati samo srbin.....

   • Musa says:

    Ne boli glupost ali je smesna u svom neznanju. Jesu osvajali Ruske zemlje, zapalili cak i Moskvu, cinili velke zlocine i stetu i dobili po guzici na kraju. Nikako da se sa time pomire, pa i danas sanjaju puste snove dok opet ne dobiju ono sto traze.

   • Baal says:

    gluposti ni neznanje nije granica

 6. Dragi says:

  To ne treba nikog da čudi, jer je ova Porošenkova vlast sama dala osnov da se Ukrajini oduzmu teritorije koje je dobila u vreme komunista. U Ukrajini je donet zakon o dekomunizaciji, te prema tome kada Ukrajini ne treba komunističko nasleđe, red bi bio da se odrekne i teritorija (Bukovina, Zakarpatje, Galicija, Donbas) koje su joj poklonili komunisti. Sve pravno čisto i legalno.

 7. Karital says:

  Hmmmm...Orban u pravu?A kako bi bilo da zatraži pola Vojvodine,Međimurje i komad Slavonije?

  • Velika Metla says:

   Karital,pomešao si ti babe i žabe,načisto! Srbiju nisu stvorile komunjare kao što su hrvatsku i ukrajinu! Zašto je Mađarska izgubila neku teritoriju je poznato,dok je ukrajina dobijala od komunjara teritorije! Komunjare i zapad su zajedno radili na uništavanju konkretno Srbije,ali i celog pravoslavnog korpusa,zato se zapad danas svim silama trudi da zadrži granice koje su komunjare iscrtale! Čudno je to,u najmanju ruku čudno,da je zapad bio protiv komunizma,ali su zapadu odgovarale granice iscrtane od strane komunista! Baš me čudi zašto;;;)))

   • Karital says:

    Ne pričam o Srbiji i komunjarama. već o Vojvodini i Mađarima.Svim nama je dobro poznato kako je Srbija dobila Vojvodinu, te pomoć Austrije u građanskom ratu između Srba i Mađara.Mišljenja sam da i Orban sanja pripajanje Vojvodine (bar pola) velikoj Hungariji?

    • Musa says:

     Nije bilo nikakvog gradjanskog rata izmedju Srba i Madjara nego je Austrougarska izgubila rat, pa su regije Baranja, Backa, Banat i Srem sa vecinskim Srpskim stanovnistvom dobile priliku da se referendumski pripoje Kraljevini Srbiji! Ali je Madjarska izgubila jos neke teritorije na malo drugaciji nacin. Recimo Transilvaniju i Temisvar sa oko 2 miliona stanovnika ( Madjara ), o cemu nisam siguran da neki Madjari ne razmisljaju.

 8. padre says:

  A Poljaci, kao, ne bi?

 9. Pera says:

  to je bilo 1974 godine. Imate na internetu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *