ОРБАН ШОКИРАО ХРВАТЕ: Мађарска све до Ријеке и Далмације!

ORBAN ŠOKIRAO HRVATE: Mađarska sve do Rijeke i Dalmacije!

6 maja 2020

Mađarski premijer Viktor Orban poželeo je sreću maturantima koji danas imaju test iz istorije uz fotografiju globusa na kojoj se prikazana „Velika Mađarska“.

Karta prikazuje teritoriju Mađarske koja obuhvata deo Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije.Ovo nije prva provokacija Orbana kada se radi o hrvatskoj teritoriji. Orban je u decembru takođe objavio kartu velike Mađarske, kada je objavio fotografiju sastanka predsedništva svoje stranke Fides, koji je održao pred velikom uokvirenom kartom „istorijske Mađarske“.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je tada rekao kako, koliko on zna, nije prvi put da se ta karta pokazuje na sastancima Fidesa.

– Hrvatske granice su tu gde jesu – rekao je tada Plenković.

U junu prošle godine službena mađarska stranica na Tviteru na engleskom jeziku „About Hungary “ objavila je ilustraciju, odnosno globus kojim se sugeriše da su nakon Prvog svetskog rata i Trijanonskog sporazuma Mađarskoj otete dve trećine teritorije, uključujući čak 63.000 kilometara kvadratnih koji su deo današnje Hrvatske, Slovenije i Srbije, odnosno Vojvodine, podseća portal.

To je naišlo na osudu Slovenije, a Hrvatska tada nije reagovala.

Kada je Orban u junu posetio Osijek, gde ga je dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković, nostalgično je govorio o Slavoniji i Baranji kao „najbogatijim delovima naše (mađarske) države“.

KOMENTARI12 komentara

 1. Istina says:

  Zna to ceo svet samo su Hrvati zaboravili...

 2. sokoćalo says:

  Tako je. Hrvatsku kvazi Državu treba raskomadati.

 3. Crna Plovdina says:

  A ostalo je Srbija.

 4. Rista says:

  Nemam ništa protiv da se i Hrvatska i Mađarska raskomadaju kao kazna za sve genocide koje su napravili. Sve to onda vratiti Srbiji uz izvinjenje ostalih država koje su ih stvorile kao nakaze. Mađarska severoistočno od Budimpešte pa do Londona, šta im već daju, Hrvatska severoistočno od Zagreba pa do Pariza. Nemam ništa protiv.A to ih i čeka u nekoj budućnosti, sa ili bez Srba, svejedno ih čeka. Oni su se priključili udarima na Srbe i učestvuju oduvek. Ako Srbe uspešno unište, da li stvarno Mađarska i Hrvatska misle da će dobiti nagradu? Neće ni slučajno. Onda će biti uništeni bez pardona jer nema više Srbije. Zato ni jedni ni drugi ne treba da rade na uništenju Srbije, jer to je za ove dve manijačke države ravno samoubistvu. Orban je prvi Mađar koji je to shvatio i polako povlači ručnu sa udarima na Srbiju. Nije to iz ljubavi prema Srbima, nego iz straha za Mađarsku. (moja teorija zavere bazirana na "Zahvalnosti" zapadnih naroda svojim saveznicima)

  • Ristin Đoka says:

   Hteo je reći severozapadno, ali ponekad izgubi orijentaciju u vremenu i prostoru pa zaluta nekoliko hiljada km.

 5. Ljubljana says:

  Madzari su jedini susedi Slovenije i Srbije koji nisu pravili neka tezka sranja WW1/WW2. Ja mislim da so dobri ljudi...

  • branicevac says:

   madjari su napravili takozvanu "veliku raciju" u II svetskom ratu gde je pobijeno I baceno pod led u Novom sadu I Sajkaskoj oko 4500 Srba Jevreja I Roma.Racija je trajala od 4 do 29 januara 1942 godine!

  • Marko kraljević says:

   Zaboravio si istoriju, slabo uče u tim ljubljanskim šolama, zaboravili ste Austrougarsku koja je pokrenula 1.sv rat zbog ubistva Franca. Sem toga da nije bilo srbske vojske Slovenija i Hrvatska danas ne bi postojale. Se strinjaš, kaj ne? Seveda so možgani slovencev že zdavnej oprani ;)

 6. Beli Orao says:

  Bravo Orbane ! Tvoje tj Mađarsko do Rijeke a dalje Srbsko i Srbije , tako ćemo biti prave komšije a ove konjušare opet zaposlite u štalama gdje im je i mjesto!!!

 7. Rista says:

  Alo Ljubljana! Ovde Srbija! Molim vas da se raspitate ko je napao Srbiju u Prvom svetskom i šta znači tragično srpsko sećanje iz drugog svetskog koje se zove "Dunav je tekao krvav"! Usput, raspitajte se šta se dogodilo sa Srbima, srpskim jezikom i srpskim nazivima u Mađarskoj. Javite mi ako saznate nešto što ja ne znam. Na primer, ja ne znam zašto Mađari imaju sve na mađarskom u Srbiji, kako to da ih niko ne dira i zašto većina Mađara u Srbiji već ima i pasoše i državljanstvo Mađarske. Samo, Ljubljana, nemoj opet da lupaš slušalicom. Prvo se raspitaj.

  • Ljubljana says:

   Da u pravu ste, bili su fashisti, a ne tako zesti ko nacisti, ustasi itd... Ne trazite samo negativno u svaki stvari. Hvala majci Srbiji za nasu zemlju..posebno Mihajlu Pupinu..i cetnicima na Vrhniki, hvala i legendi Simu Dubajicu!

 8. triglav says:

  jasenovac i goli otok brzo se mogu staviti u funkciju. tako, da je za orbana bolje da se smiri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *