ОРБАН ШОКИРАО НЕМАЧКУ И БРИСЕЛ: Овако се разговара са Ангелом Меркел

ORBAN ŠOKIRAO NEMAČKU I BRISEL: Ovako se razgovara sa Angelom Merkel

28 jula 2018

MAĐARSKI premijer Viktor Orban izjavio je da nemačka kancelarka Angela Merkel „nije nadležna” za izbegličku politiku Mađarske, poručivši da bi nacionalne vlade trebalo da odlučuju o tome koliko će izbeglica primiti.

„Kad je reč o tome ko može da živi u Mađarskoj, Merkel za to nije nadležna”, rekao je Orban u intervjuu za „Bild” objavljenom kasno sinoć, a koji prenosi danas Politiko.Kaže i da bi bio isteran s funkcije premijera kada bi sprovodio izbegličku politiku sličnu politici Merkelove.

On je upozorio da će svaka odluka koja „šalje poruku migrantima da mogu da dođu dovesti do novih tragedija”, naglasivši da EU mora da zaustavi ljude pre nego što pokušaju da dođu u Evropu kako bi „spasla živote”.

U današnjem intervjuu državnom radiju, mađarski premijer je pozdravio ideju bivšeg stratega predsednika SAD, Stiva Benona, o novoj antievropskoj grupi, istakavši da je bilo vreme da neko iz SAD dođe u Evropu i širi konzervativni način razmišljanja umesto liberalnih vrednosti.

Orban je rekao i da je novoj Evropskoj komisiji potreban novi pristup migracionoj policiji, te dodao da su sadašnjoj Komisiji dani „odbrojani”, a s obzirom da joj mandat ističe u maju 2019.

U intervjuu mađarskom radiju, premijer nije otvoreno rekao da će se udružiti s Benovom grupom niti da će podržati njegovu platformu, ali je „poželeo mnogo uspeha” njegovom projektu.

„Ameriku ne čine samo liberali”, istakao je Orban, dodajući da tamo ima i konzervativaca i čak hrišćanskih demokrata koji bi želeli da se i njihov glas čuje u Evropi.

Prema njegovim rečima, Benon, kojeg je Tramp smenio prošle godine, shvatio je da postoji prostor za širenje konzervativnih vrednosti u Evropi i to je, smatra Orban, pozitivno.

Nova grupa nastrojena protiv EU, pod nazivom „Pokret”, sa sedištem u Briselu, koju je bivši Trampov strateg izabrao kao platformu, ima za cilj da pomogne nacionalistički nastrojenim istomišljenicima, antiimigraciono orijentisanim grupama širom Evrope, navodi Rojters.

Benon je ranije britanskoj agenciji rekao da je cilj te grupe da se pojača antievropsko prisustvo u Evropskom parlamentu na izborima u maju iduće godine.

U današnjem intervjuu mađarskom državnom radiju, Orban, inače jedan od najžešćih protivnika migracione politike EU, rekao je i da nova Evropska komisija ne bi trebalo da kažnjava zemlje koje štite svoje granice od migranata.

Evropska komisija je ranije ovog meseca pojačala pravnu bitku s Mađarskom zbog migracionih propisa EU, proglasivši nezakonitim novi mađarski zakon kojim se zabranjuje podrška tražiocima azila, podseća Rojters.

Orban je odluku Komisije ocenio kao beznačajnu jer joj, kaže, mandat uskoro ističe.

On je sadašnje odluke i predloge Komisije opisao kao „poslednje trzaje žabljih nožica u biološkim eksperimentima kakve smo gledali u školi, a koji više ništa ne vrede”.

„Posle evropskih izbora potrebna nam je Komisija koja ne kažnjava zemlje koje štite svoje granice kao što je to Mađarska”, istakao je mađarski premijer.

Umesto toga, zaključio je, Evropska komisija bi trebalo da kažnjava one koji puštaju milione migranata u Evropu pri čemu krše postojeće propise EU, ali nije naveo nijednu posebnu državu članicu.

Izbori za Evropski parlament biće održani u maju 2019. godine.

Orbanova desničarska nacionalistička partija Fides nadmoćno vodi u anketama nakon što je pobedila na nacionalnim izborima u aprilu, a on ponovo izabran, preuzevši treći uzastopni mandat.

KOMENTARI10 komentara

 1. Velika Metla says:

  Globalisti koji ispšoljavaju svoju bezbožnost i kriminal kroz demokrate,liberale,socijaliste,mundijaliste,"građane",nvo, su i doveli svet ovde gde je,na ivicu propasti! Mađarska pripada PRVO Mađarima,pa onda svima drugima koji poštuju Mađarsku kao državu i ne rade na delenju i razbijanju Mađarske! To isto važi i za Srbiju kao državu srbskog naroda! Kome ne valja država u kojoj živi neka kupi prnje,i ide tamo gde će mu biti bolje!

  • Za Srbiju says:

   Globalizacija = demonizacija. Globalisti = demoni.

 2. Velika Metla says:

  Globalisti koji ispoljavaju svoju bezbožnost i kriminal kroz demokrate,liberale,socijaliste,mundijaliste,"građane",nvo, su i doveli svet ovde gde je,na ivicu propasti! Mađarska pripada PRVO Mađarima,pa onda svima drugima koji poštuju Mađarsku kao državu i ne rade na delenju i razbijanju Mađarske! To isto važi i za Srbiju kao državu srbskog naroda! Kome ne valja država u kojoj živi neka kupi prnje,i ide tamo gde će mu biti bolje!

  • disi says:

   Posto je vecina rest Evropljana shvatila da ce na zapadu raditi dok su zivi, zastupnici kapitala cine sve da obezbede radnu snagu za svoje sefove. Zakonom su zastitili mini zarade tako da sav tesko zaradjeni novac ostaje njima a u penzioni fond je minimalan kao sto ce biti i penzija. Sa dolaskom ljudi sa drugog kontinenta stvaraju novu poslusnu populaciju sa nadom da ce ce mini plate biti sacuvane.

   • Velika Metla says:

    Disi,Bog sami zna hoće li biti i tih minimalnih penzija?

 3. milorad says:

  nemci su zapenili za migrantima jer nema KO DA RADI a NEĆE DA PREPUSTE POSLOVE SLABIJE RAZVIJENIM REGIONIMA EVROPE.Dosada su mogli da guraju takvu priču ali oni ako nastave ovako dovode u opasnost SAME TEMELJE SOPSTVENE NACIJE.Hvala Bogu što migranti uopšte nemaju srbiju na listi svojih želja:)(mada stvarno bi morali da budu teško poremećeni da tako nešto uopšte i požele, kako je nama ovde, pa oni su i pobegli od beznadja):nEMCI SE LOŽE DA SU PROFI ASIMILATORI, ali ove što im dolaze NIKO ne može da asimiluje, razlika je jednostavno prevelika a neka kulturna sinteza je NEMOGUĆA sem ako nemci ne počnu da udaraju u tam-tam.Nemam ništa protiv afro kulture , ali sumnjam da su nemci u stanju da se prilagode tome i tu će da pregore nekome osigurači u glavi sigurno.

  • Predrag says:

   Osnova programa EU je dezintegracija nacija. Merkel, Makron i ostali su krpene lutke koje ne pripadaju svojim nacijama nego nadnacionalnoj svetskoj vladi koja se uspostavlja. Zato se ne može ni razmatrati logika bilo koje vrste vezana za napredak, opstanak Nemačke i njoj sličnih.

 4. Dunav Tisa Dunav says:

  Opet katolička Mađarska na braniku Evrope, istorija se zaista ponavlja...

  • Velika Metla says:

   DTD,jedino opako oboleo narod bi branio ovakvu Evropu kakva je danas! To treba pod hitno dezinfikovati,i dovesti u red! Pod hitno......ODMAH!

   • Dunav Tisa Dunav says:

    Previše pojednostavljeno nuđenje rešenja, neke zemlje svakako imaju svetliju a neke tamniju budućnost. Evropa neće biti jednaka za sve u decenijama koje dolaze, koliko god se to Brisel i razni kataklizmičari trudili. Mađarska beleži rekordno nisku nezaposlenost od 3,6 posto. Plate nisu naročito visoke ali posla ima za svakoga, bez rođačkih protekcija i političkih preporuka. Radio emisije prekidaju bogosluženjem uživo, devojke se sve češće odlučuju na brak u dvadesetim godinama. Država u tome učestvuje sve više i finansijski stimulišući mlađe bračne parove. Ove godine konačno imaju konkretne rezultate toga, natalitet je dostigao jednak stepen mortalitetu. Odumiranje Mađarske je zaustavljeno, naravno još uvek statistički jer mladi i dalje rado odlaze. Ali kako propada Zapada mislim da će Mađari sve više ceniti svoj komad Panonije i vraćati mu se. I od tog što im je Trianon ostavio, napravili su respektabilnu zemlju... Da im komšije imaju grama pameti, prepisali bi kao pismeni zadatak u osnovnoj školi, sve što može da se primeni i kod njih. Ali nema ko... Gusla se u prazno ali i dalje dvesta na sat, gleda se jebanje uživo, devojke vodaju skupe kučiće umesto da rađaju decu... Momci se diče što šarenijim i što većim tetovažama, umesto školovanjem ili zanatom. Nerad i mrzovolja zacariše ovom zemljom. Narod koji nije u stanju da se pokaje, promeni i preispita sebe kuda ide, ne može ni očekivati budućnost za koju vredi ustati u pet i bez kafenisanja krenuti na radno mesto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *