ОРБАН: Срби нису проблем него решење за Балкан

ORBAN: Srbi nisu problem nego rešenje za Balkan

14 septembra 2023

PREDSEDNIK Vlade Mađarske Viktor Orban rekao je tokom obraćanja na Demografskom samitu u Budimpešti, pozdravljajući srpskog člana Predsedništva BiH Željku Cvijanović, da se Balkan suočava sa brojnim izazovima i da je važna stabilnost u regionu jer, kako je naveo, Cvijanovićeva dolazi iz zemlje koja je u neposrednoj blizini Mađarske.

– Srbi ne znače problem nego rešenje za Balkan. Dugo smo živeli zajedno i znamo sa čime se suočavaju – naveo je Orban.On je, govoreći o demografiji, rekao da su u Evropi napadnute osnovne porodične vrednosti, ali da Mađarska neće odustati od zaštite porodice.

– U Evropi imamo progresivnu i liberalnu elitu. Umesto važnih pitanja, kao što je demografska budućnost, oni se bave glupim i nevažnim pitanjima – istakao je Orban.

On je rekao da je zabrinjavajući odnos prema porodici jer se nameću teme o važnosti individualizma.

– Cilj liberala je da se izazove strateški strah od budućnosti – naveo je Orban.

Prema njegovim rečima, razmišljanje zapadne elite je davno viđena i strašna noćna mora, a stanje svesti određuje budućnost.

– Organizacija ovog samita nije samo dobra stvar nego je obaveza prema budućnosti, deci i civilizaciji. Mađarska je inkubator konzervativne politike. Nudimo efikasna rešenja i imamo mnogo projekata koji se odnose na saradnju države i crkve, uz moderno obrazovanje, ali najvažnije ostaje pitanje demografske slike – dodao je Orban.

Istakao je da porodičnu politiku treba zasnivati na majkama, a država treba svim sredstvima braniti porodicu.

– Udvostručili smo zaradu porodica sa dvoje dece. Porodice imaju podršku pri izgradnji ili obnovi nekretnina. Majke sa četvoro i više dece ne plaćaju porez na dohodak. To ćemo smanjiti i na troje dece. Ako želiš budućnost za otadžbinu, treba da podržavaš majke – istakao je Orban.

Majka je žena, a otac muškarac, rekao je Orban, što je uvršteno i u zakon. „Mađari su na referendumu odlučili da se odbrane od LGBT propagande“, naglasio je Orban.

On je istakao da je usporen pad nataliteta, ali da je cilj da se preokrene ta pojava.

– Prelomni trenutak za demografiju treba da bude rast nataliteta. Sada krećemo u drugu fazu. Učinili smo mnogo, ali to nije dovoljno. Podržaćemo porodicu i nastavićemo da pomažemo – rekao je Orban.Domaćini skupa u Budimpešti okupili su 60 šefova država i vlada, vođa crkava, medijskih ličnosti, mislilaca i lidera nevladinih organizacija sa četiri kontinenta.

Učesnicima će se obratiti i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, a između ostalog na samitu će govoriti i predsednici skupština, ministri i drugi gosti sa četiri kontinenta.

Demografski samit u Budimpešti je najvažniji međunarodni strateški forum o demografskim pitanjima koji se održava od 2015. godine, a pre dve godine učesnicima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tada obavljao funkciju srpskog člana Predsedništva BiH.

Učesnici dvodnevnog samita podeliće svoja razmišljanja o tome kako stvoriti sigurnu i predvidljivu budućnost za porodice i buduće generacije.

(Srna)

KOMENTARI2 komentara

  1. Milutin says:

    Porodica nije samo osnova države već i osnova opstanka čovečanstva. Porodica je borba za opstanak. Osnovni, primarni oslonac svakog pojedinca. Da uvek imamo nekog na koga možemo da se oslonimo. Ta sigurnost zajedništva se širi i na državu. Jer sam pojedinac, neorganizovan u okviru zajednice ljudi,je u liberalnom raslojavanju svih ljudskih vrednosti koje vode sterilizaciji čovečanstva, samo jedna velika beznačajnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *