ORBAN: Tražiću od EU bolje odnose sa Rusijom

ORBAN: Tražiću od EU bolje odnose sa Rusijom

25 avgusta 2014

Viktor Orban 432Mađarski premijer Viktor Orban najavio je danas da namerava da traži podršku drugih članica EU za poboljšanje odnosa s Rusijom.

Orban, koji je nedavno ocenio da je EU uvođenjem sankcija Moskvi zbog ukrajinske krize „pucala samoj sebi u nogu“, upozorio je na opasnost od daljeg otuđenja od Rusije, preneo je Rojters.

„EU je svakim danom sve dalje od Rusije… To je loše, ne za Mađarsku, već za celu EU“, rekao je Orban na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji u Budimpešti.

„Moramo da potražimo zemlje EU koje žele da se taj nepovoljni proces razdvajanja uspori ili zaustavi“, rekao je mađarski premijer, ocenivši da zemlje centralne i istočne Evrope nemaju jedinstven stav po tom pitanju, te da ne treba očekivati njihovo zajedničko delovanje.

Orban, čija je konzervativna partija Fideš u aprilu osvojila nov četvorogodišnji mandat, rekao je da Poljska i baltičke zemlje smatraju rusko-ukrajinsku krizu bezbednosnim pitanjem, za razliku od Mađarske, za koju je Moskva pre svega trgovinski partner.

Mađarski premijer je obećao tvrdokorniji stav po pitanju imigracije.

„Moramo da se borimo da to pitanje ostane pod nacionalnom jurisdikcijom. Nastavićemo s veoma strogom politikom, koja ne ohrabruje imigraciju“, rekao je Orban.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *