Орбан у офанзиви против Сороша

Orban u ofanzivi protiv Soroša

16 septembra 2017

Mađarska vladajuća stranka Fidesz, koja se priprema za izbore u travnju sljedeće godine, obećala je u četvrtak da će građanima pokazati kako milijarder Džordž Soroš ima plan dovesti milijune migranata u Evropu. Fidesz je zatražio od vlade premijera Viktora Orbana da provede „nacionalno izjašnjavanje“ o planu Bruxellesa da raspodijeli tražitelje azila u EU, tjedan nakon što je Europski sud presudio protiv žalbe Mađarske i Slovačke.

Ranije slične konzultacije provedene su na način da su građanima poslani upitnici na kojima je vlada razjasnila svoje stajalište te građane upitala da li se slažu. Soroš, mađarski Židov koji je uložio dobar dio svojeg bogatstva u financiranje skupina za ljudska prava i razvoj demokracije, cilj je već dugo Orbanove vlade.

Lajos Kosa, potpredsjednik stranke Fidesz, rekao je da bi se nacionalne konzultacije trebale fokusirati na navodni Sorosev plan.

„Evropska komisija ne želi reći da provodi Sorošev plan… ali svi njihovi koraci i ideje glede migracije idu u tom smjeru“, rekao je Kosa, opisujući prošlotjedni neuspjeh Mađarske pred europskim sudom kao nešto što Soroševu planu „otvara vrata“.

Sud EU odbacio je prošli tjedan tužbu Mađarske i Slovačke koju su te dvije zemlje podnijele zbog odluke Vijeća EU o privremenom mehanizmu obveznog premještanja tražitelja azila. Prema toj odluci, zemlje članice EU moraju prihvatiti svoj dio migranata koji su stigli u Evropu, a nalaze se u Grčkoj i Italiji, no odluka suda ponovo je aktualizirala spor između istočnih i zapadnih članica i načela kohezije Unije. Mađarska je odmah rekla da neće promijeniti svoje protuimigrantsko stajalište.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *