ОРБАН УДАРИО НА ЛАЖНЕ ВРЕДНОСТИ ЗАПАДА: Премијер Мађарске оголио план Европске комисије да сиромашни финансирају богате!

ORBAN UDARIO NA LAŽNE VREDNOSTI ZAPADA: Premijer Mađarske ogolio plan Evropske komisije da siromašni finansiraju bogate!

30 maja 2020

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je danas kao „apsurdan i perverzan“ predlog Evropske komisije o fondu za oporavak od posledica korona krize kojim se velika sredstva izdvajaju relativno dobrostojećim zemljama.

Mislim da finansiranje bogatih novcem siromašnih nije dobra ideja – rekao je Orban u intervjuu državnom radiju Košut.Evropska komisija je pedložila prikupljanje 750 milijardi evra na tržištima kapitala, a sredstva bi se distribuirala u obliku grantova i zajmova zemljama EU za oporavak od korona krize.

Najveću korist od plana imala bi Italija (172,7 milijardi), zatim Španija (140,4 milijardi) pa Poljska (63,8 milijardi), pokazuju podaci Komisije u koje je Politiko imao uvid.

Mađarska bi, prema tome, mogla da dobije 15 milijardi evra od kojih su osam milijardi grantovi, a oko sedam zajmovi.

– Situacija je takva da novi sistem distribucije koji su nam predstavili predstavlja apsurdno i perverzno rešenje, zato što više resursa daje bogatima nego siromašnima – rekao je Orban.

On je dodao da treba proučiti predlog Komisije i izrazio zabrinutost zbog učešća Mađarske u zajedničkom zaduživanju na finansijskom tržištu u tako velikom obimu.

Predlog bi, kako je objasnio, značio da mađarski državljani moraju da preuzmu odgovornost za otplatu duga Grčke, Italije ili Francuske i da ga vratite ako one to ne mogu.

(Tanjug)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Viktor Orban kritikuje bez straha ovu odluku Centralnog Evropskog Komiteta (CE-KA) o rasporedu sredstava za pomoć članicama Evropske Unije. To je veliki plus za njega u našim očima, ali ne mora i da priznamo da je on u pravu. Vidimo da je evropski CK pare podelio pošteno, prema rang listi članica koje su bile najviše ugrožene od koronavirusa. Ali nije jasno gde su tu Francuska i Nemačka – koje su takođe među prvima na rang listi obolelih i ugroženih. Plus, zdravo me interesuje izraz lica Slovenije i Hrvatske u momentu uplaćivanja ovih para solidarnosti. Znate, pristupnim pregovorima je odlično definisano kakvu će imati korist od članstva, ali nikako nije objašnjavano da će nešto morati da rade i u korist svoje štete. ……….Ako je možda pomoć određena da bude ostvarena evrima koji se dodatno štampaju u tri smene, onda nema mesta sekiraciji Sloveniji i Hrvatskkoj. Mogu samo da se vajkaju što i njima nije poslat deo novčanica kod kojih još nije izvetrela štamparska farba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *