ОРБАН УДАРИО НА ЛАЖНЕ ВРЕДНОСТИ ЗАПАДА: Премијер Мађарске оголио план Европске комисије да сиромашни финансирају богате!

ОРБАН УДАРИО НА ЛАЖНЕ ВРЕДНОСТИ ЗАПАДА: Премијер Мађарске оголио план Европске комисије да сиромашни финансирају богате!

30 маја 2020

Мађарски премијер Виктор Орбан критиковао је данас као „апсурдан и перверзан“ предлог Европске комисије о фонду за опоравак од последица корона кризе којим се велика средства издвајају релативно добростојећим земљама.

Мислим да финансирање богатих новцем сиромашних није добра идеја – рекао је Орбан у интервјуу државном радију Кошут.Европска комисија је педложила прикупљање 750 милијарди евра на тржиштима капитала, а средства би се дистрибуирала у облику грантова и зајмова земљама ЕУ за опоравак од корона кризе.

Највећу корист од плана имала би Италија (172,7 милијарди), затим Шпанија (140,4 милијарди) па Пољска (63,8 милијарди), показују подаци Комисије у које је Политико имао увид.

Мађарска би, према томе, могла да добије 15 милијарди евра од којих су осам милијарди грантови, а око седам зајмови.

– Ситуација је таква да нови систем дистрибуције који су нам представили представља апсурдно и перверзно решење, зато што више ресурса даје богатима него сиромашнима – рекао је Орбан.

Он је додао да треба проучити предлог Комисије и изразио забринутост због учешћа Мађарске у заједничком задуживању на финансијском тржишту у тако великом обиму.

Предлог би, како је објаснио, значио да мађарски држављани морају да преузму одговорност за отплату дуга Грчке, Италије или Француске и да га вратите ако оне то не могу.

(Тањуг)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Косовац says:

    Виктор Орбан критикује без страха ову одлуку Централног Европског Комитета (ЦЕ-КА) о распореду средстава за помоћ чланицама Европске Уније. То је велики плус за њега у нашим очима, али не мора и да признамо да је он у праву. Видимо да је европски ЦК паре поделио поштено, према ранг листи чланица које су биле највише угрожене од коронавируса. Али није јасно где су ту Француска и Немачка – које су такође међу првима на ранг листи оболелих и угрожених. Плус, здраво ме интересује израз лица Словеније и Хрватске у моменту уплаћивања ових пара солидарности. Знате, приступним преговорима је одлично дефинисано какву ће имати корист од чланства, али никако није објашњавано да ће нешто морати да раде и у корист своје штете. ……….Ако је можда помоћ одређена да буде остварена еврима који се додатно штампају у три смене, онда нема места секирацији Словенији и Хрватсккој. Могу само да се вајкају што и њима није послат део новчаница код којих још није изветрела штампарска фарба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u