ОРБАН ЗАБИЈА „ПРСТ У ОКО“ ЦЕЛОМ ЗАПАДУ: Стиже у посету РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

ORBAN ZABIJA „PRST U OKO“ CELOM ZAPADU: Stiže u posetu REPUBLICI SRPSKOJ

6 novembra 2021

MAĐARSKI premijer Viktor Orban stiže u zvaničnu posetu Banjaluci u subotu, 6. novembra, potvrđeno je RTRS u kabinetu srpskog člana Predsedništva.U mađarskoj delegaciji biće i ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

To je svojevrsna uzvratna poseta, s obzirom na to da su nedavno srpski član Predsedništva Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović bili u poseti Budimpešti.

Republika Srpska je privržena Dejtonu i poštuje ustavno uređenje BiH te insistira na tome da se i drugi tako ponašaju, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Srpska, dodao je, nastoji da ispravi loše poteze drugih i ukaže na nelegalno razvlašćivanje Srpske.

– BiH destabilizuju oni koji za to optužuju Srpsku. Sarajevo pokušava oteto sačuvati. Neće se smiriti dok sve ne prenesu na BiH, a mi želimo da vratimo sve u ustavne okvire i nećemo odustati od toga – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Šmit iza sebe ima samo volju nekoliko zemalja

BiH je, kaže, upala u najveću krizu zbog poteza koje su povlačili drugi, a ne Srpska.

– Želimo da se vratimo na ustavni poredak. Institucijama na nivou BiH je sve dozvoljeno kako bi uništili Srpsku koja želi i traži samo da se poštuju Dejton i Ustav – rekao je Dodik, naglasivši da Srpska umesto pohvala za to, dobija kritike.

Osvrnuo se i na sednicu Saveta bezbednosti UN.

– Svima treba sada da bude jasno da nema visokog predstavnika u BiH. Republika Srpska će naći mehanizam da tuži Kristijana Šmita za lažno predstavljanje – rekao je Dodik.

Istakao da će Srpska to pokušati uraditi u njegovoj zemlji.

Dodik je naglasio da je Savet bezbednosti bio na strani međunarodnog prava.

– Biće zanimljivo gledati kako će se ponašati Šmit. Ako nije prepoznat po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN, onda ne može biti prepoznat ni ovdje. Čudi me da je čovek tog političkog iskustva sebi na kraju mogao dopustiti ovakvu blamažu – dodao je Dodik.

Rekao je da se to desilo zahvaljujući ponašanju dve od pet stalnih članica Saveta bezbednosti, te da svima treba da bude jasno da Kristijan Šmit nema ništa na šta bi se pozvao osim volje nekoliko zemalja koje nisu institucionalno postavljene da bi mogle da upravljaju BiH.

Šmitov pamflet napisala je ratna obaveštajna služba Alije Izetbegovića

Ponovio je da, ako Šmit nije prepoznat u rezoluciji Saveta bezbednosti, onda ne može biti ni u BiH.

– Čudi me da je čovek tog političkog digniteta, iza kojeg stoji uspešna karijera, sebi mogao dopustiti ovakvu blamažu. On ne sluša ono što ja govorim, to je njegov problem. Možda bi bilo bolje za njega da je slušao – naglasio je Dodik.

Dodik je poručio Šmitu da pravi sebi izlaznu strategiju i miran život, ili će u suprotnom biti samo više oklevetan i izvrgnut odgovornosti za kršenje međunarodnog prava.

– Visoki predstavnik nema mandat, a time ni OHR i to je važna poruka koju smo dobili od Saveta bezbednosti. Mi je čitamo na taj način. Čini mi se da su se upravo veliki dogovorili o načinu kako će eliminisati visokog predstavnika i OHR i da se to desilo, te da to samo ostrašćenima u Sarajevu to nije jasno – tvrdi on.

Dodik je rekao da se Šmit „sramnim pokušajem izveštaja“ definitivno stavio na jednu stranu u BiH, te da je taj „pamflet pisala ratna obaveštajna služba Alije Izetbegovića“.

Mi ne likujemo, neka se u Sarajevu ne ponašaju kao da su na sahrani

Podvukao je da Republika Srpska nije pobedila, nego je samo zadovoljna što je pokazana istina.

– U Republici Srpskoj niko ne likuje, ali vidimo tamo u Sarajevu da se neki ponašaju kao da je sahrana u pitanju. Nema potrebe za tim. Treba da se vratimo normalnom ustavnom poretku, da razgovaramo – istakao je Dodik.

On je naglasio da Bošnjaci ne žele da razgovaraju i da je njihova politika bila da putem visokog predstavnika i inkvizicijskog i lažnog Ustavnog suda BiH otmu prava Republici Srpskoj i da to brane bezočno.

– Naše ponašanje će biti samo u skladu sa Ustavom i preko Narodne skupštine Republike Srpske – istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je ponovio da niko iz Republike Srpske ne poziva na sukobe, naglašavajući da vlast Srpske ne može prihvatiti visokog predstavnika kojeg nema i Ustavni sud koji presuđuje neustavno.

– Odlučno ćemo braniti interese Republike i usput ćemo razgovarati sa svima koji imaju šta da kažu, ali niko ne treba da očekuje da je moguće da ćemo odustati od onoga što radimo – naglasio je Dodik.

„Drago mi je što general Placer časno obavlja svoj posao“

On je rekao da nema te ponude iz Sarajeva i međunarodne zajednice koja bi mogla da zaustavi ovaj proces, naglašavajući da je on kapitalan za Republiku Srpsku i drugi je ili treći po rangu odluka koje je Srpska ikada donela.

Pozdravio je usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN koja predviđa nastavak Misije „Altea“, ističući da to na najbolji način demantuje one koji danima govore o nekom ratnom sukobu u BiH.

Dodik je naglasio da jučerašnja izjava komandanta EUFOR-a Aleksandera Placera najbolje govori o takvoj proceni, jer on jasno poručuje da nema ugrožavanja bezbjednosti, bezbednosnih izazova, kao i da ono što Republika Srpska radi ne destabilizuje BiH.

– Drago mi je da se negdje pojavi neko ko časno obavljajući svoj posao, samo tvrdi ono što je istina – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.Dodik je naglasio da bošnjački nacionalisti politiku najbolje održavaju kroz ono što je juče uradio ambasador BiH pri UN Sven Alkalaj, koji je „izašao da govori o stavu BiH čitajući ono što su napisali njegovi nalogodavci, odnosno rukovodstvo AID-a BiH“.

– Cilj njegovog nastupa je bio da govori ono što je bilo u takozvanom izveštaju Kristijana Šmita. Zar nekome u BiH izgleda da je to smisleno? Ili je apsurdno? Nikada ranije izveštaj visokog predstavnika nije bio izveštaj BiH. To su dve stvari. To govori samo koliko je to jadno i koliko ima za cilj pokušaj da se nama nanese zlo – istakao je Dodik.

„Pisanija iz Sarajeva ostaje prazna, lažna i nepotvrđena“

Dodik je poručio da se u toj nameri nije uspelo, te da se u rezoluciji nigde ne pominje visoki predstavnik, niti njegov izveštaj.

– Pisanija iz Sarajeva ostaje prazna, lažna i nepotvrđena. Ostaje pokušaj i dokaz da je čovek sa tako bogatom političkom karijerom, kao što je Šmit, spreman da prihvati laž da bi očuvao iluzije o svom postojanju – naglasio je Dodik.

On je ukazao na to da bi bošnjačka javnost koja napada Republiku Srpsku u stvari trebalo da joj se pridruži da očuvaju BiH u ustavnom poretku i da eliminišu sve ono što bi dovelo do njene atrofije.

Dodik je ponovio da institucije u BiH ignorišu Ustav BiH, te da je njima sve dozvoljeno kako bi uništili Republiku Srpsku, ali da Republika Srpska u toj BiH neće biti.

– Republika Srpska nema nameru da destabilizuje BiH, niti da vodi nekakav rat. Mi samo nećemo odustati od toga da BiH bude izraz dva entiteta i tri konstitutivna naroda – zaključio je Dodik

Zakonom ćemo skinuti blokadu sa vojne i druge imovine

Dodik izjavio je i da je pripremljen zakon koji se odnosi na odbacivanje blokade nad vojnom i drugom imovinom koji će se naći na narednoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

– Već smo pripremili zakon koji se odnosi na odbacivanje blokade nad vojnom imovinom i drugom imovinom koju je nametnuo visoki predstavnik Pedi Ešdaun. Mi smo taj zakon ranije doneli, pa ga je poništio Valentin Incko, ali sada nema visokog predstavnika pa ćemo ga sada doneti – istakao je Dodik pojasnivši da će to biti jedan od zakona koje će biti donsen, a ostali zakoni će biti pripremani prema procedurama, legitimišući ono što je Ustav dao Srpskoj i ništa više od toga.

Odbacićemo i neustavnu odluku Ustavnog suda BiH o šumama

Podvukao je da će Republika Srpska, bez sumnje, odbaciti neustavne odluke Ustavnog suda BiH o oduzimanju vlasništva nad šumama i poljoprivrednog zemljišta.

– Ne treba niko sumnjati da ćemo odbaciti te odluke i one se neće sprovoditi jer one nisu ustavne već političke. Političke odluke ako hoće da budu sprovodive onda mora postojati saglasnost svih političkih faktora na njih – rekao je Dodik.

Dodik kaže da će Republika Srpska ovome odgovoriti nizom predviđenih mera o kojima će se detaljno razgovarati u utorak, 9. novembra.

– Povlačenje saglasnosti sa ranije datih saglasnosti je sasvim logična stvar. Sud je ranije rekao da sporazumi koji dva entiteta čine nisu ustavni amandmani i nisu dio ustavne materije i da je svaka saglasnost – saglasnost volja, a te volje ne moraju uvek biti trajne – naglasio je Dodik.

Ne pristajemo da se prefiks „srpski“ briše iz Ustava BiH

On je ponovio da će Srpska povući saglasnost na ono što je ranije dala za vojsku, indirektne poreze i Visoki sudski i tužilački savet, te istakao da veruje da će Republika Srpska od Nove godine imati nekoliko zakona koji će tretirati ove važne oblasti.

Naglasio je i da će Republika Srpska učestvovati u izbornoj reformi u BiH, ali i istakao da nije više spremna da se briše prefiks „srpski“ iz Ustava BiH.

Dodik je rekao da je prethodno bio postignut konsenzus o brisanju nacionalnog prefiksa iz Ustava BiH, ali je sve što se u međuvremenu desilo razuverilo Republiku Srpsku da treba da se odrekne prefiksa „srpski“.

– Onog trenutka kada budu bili spremni da Republika Srpska bira, da srpski narod bira svoga predstavnika, mi ćemo to usaglasiti. Drugo ništa ne dolazi u obzir – istakao je Dodik na konfereciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da će Srpska podržati dogovor muslimana i Hrvata.

– Onog trenutka kada kažu da imaju dogovor – mi smo spremni da uđemo u parlament i glasamo za taj dogovor – rekao je Dodik.

KOMENTARI7 komentara

 1. Željko says:

  Znači rat u Bosni i Hercegovini uskoro !

  • Kulak says:

   Ova 2021.godina je važna po tome što se konačno formirao zajednički obrambeni blok Srba i Hrvata u BiH od muslimanske agresije i pokušaja bosanskih muslimana da u toj zemlji uspostave muslimansku dominaciju i hegemonizam.Plan bosanskih muslimana je jasan:lobirati u zapadnim zemljama da se BiH pretvori u unitarnu državu.U takvoj bi državi muslimani po principu jedan čovek,jedan glas preglasavali Srbe i Hrvate i dobili zemlju sa muslimanskom hegemonijom u centru Evropi.Muslimanska priča o tzv. građanskoj državi BiH može naivnima zvučati privlačno,ali je zapravo reč o velikoj podvali.Shvatili su to i Dodik i Orban.Ali je vrlo zanimljivo što su to shvatili i Milanović i Plenković.

 2. Karital says:

  Tko b i rekao da će Dodik pomiriti Milanovića i Orbana?

 3. Kosovac says:

  Gledam ove klimatoloze u Glazgov, govornici pričaju a Njemu se sklapaju oči. Sklapaju, sklapaju. Matora drtina drema, a dolazi jedan bezobraznik pa mu šapuće na uvo. Budi ga bezobraznik, a ova Drtina umesto da mu opali šamar, on klima glavom. To Vam je predsedik Amerike. USA.

 4. Nine says:

  Željko, između koga će izbiti rat u Bosni i Hercegovini? Između tvojih Hrvata i Srba neće sigurno, jer su i jedni i drugi Zakonom o sudu i tužilaštvu BiH, koje je nametnuo bivši Visoki predstavnik Valentin Incko, jednako nezadovoljni, jer su četvoricu sudija Srba i Hrvata uvek preglasavali dvojica sudija Bošnjaka i trojica stranaca. Pored toga tvoji Hrvati nikad nisu prihvatili Željka Komšića kao hrvatskog člana Predsedništva, jer ga oni nisu ni birali. Nikakvog spora nije bilo između Milorada Dodika i bivšeg člana Predsedništva Dragana Čovića, koga su birali Hrvati.

  • Ivana says:

   Hrvatijanci, hercegovci u BiH nisu hrvatijanci no pokatoličeni Srbi koji su prodali veru za večeru svojstveno jedino Srbima. Lepo neka odbace katoličanstvo i lažno hrvatsvo vrate se srpskim korenima i neće biti problema. Zar vama pokatoličenim Srbima nije jasno zašta u Hrvatskoj ne postoji hrvatijanc Gojko? Zato šta je on u Hrvtskoj odma Srbin šta i jeste. Vatikan je od vas napravio najveće glupane i koljače svoje braće.

 5. Čist je ko Suza says:

  Ma ne , ne zabija im prst u oko jer to onda boli, a njih baš i zabole, nego im zabija prst u zadnjicu i to je onda samo malo neugodan osećaj ali ih to ništa boleti neće, kao što ih i ne boli i ako ih ima oko 30% belosvetskih gejeva možda će im čak i prijati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *